Πώς συνδέεται η τενοντίτιδα με τον διαβήτη τύπου 2

τενοντίτιδα

Η άσκηση είναι σημαντική για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, αλλά η τενοντίτιδα επηρεάζει και τα δύο, λένε οι ερευνητές. Με βάση την ανάλυση στοιχείων από παλαιότερες έρευνες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν περισσότερο από τρεις φορές πιθανότητα να αναπτύξουν τενοντίτιδα σε σχέση με άτομα που δεν νοσούν από διαβήτη. Και οι άνθρωποι με διάγνωση τενοντίτιδας έχουν 30% μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν διαβήτη.
«Οι άνθρωποι με διαβήτη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τενοντίτιδα, αλλά και το αντίθετο είναι επίσης γεγονός: τα άτομα με τενοντίτιδα είναι πιο πιθανό να έχουν αδιάγνωστο διαβήτη» σχολίασε ο Jamie Gaida, βοηθός καθηγητή και φυσιοθεραπευτής στο Πανεπιστήμιο της Καμπέρα της Αυστραλίας. «Η τενοντίτιδα έχει διπλό κακό. Ο πόνος είναι ενοχλητικός και σε αποτρέπει από την άσκηση, το οποίο δεν είναι καλό για τους ασθενείς με διαβήτη» πρόσθεσε.
Είναι γνωστό πως τα άτομα με διαβήτη «θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι σωματικά δραστήρια, καθώς είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τον διαβήτη», όπως ανέφερε και ο Jamie Gaida. Και κατέληξε: «Ο κίνδυνος εμφάνισης της τενοντίτιδας αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ετών που ένας ασθενείς έχει διαβήτη.»
Ο Jamie Gaida και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν 31 μελέτες. Οι 26 αφορούσαν κυρίως τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ενώ οι άλλες 5 ήταν για άτομα με διαγνωσμένη τενοντίτιδα. Συνδυάζοντας και αναλύοντας τα δεδομένα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είχαν 3,67 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τενοντίτιδα σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες χωρίς διαβήτη. Επίσης, οι άνθρωποι με τενοντίτιδα είχαν 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαβήτη.
Προφανώς, οι άνθρωποι με διαβήτη δεν θα πρέπει να δουν αυτή τη μελέτη ως αφορμή για να σταματήσουν την άσκηση, τόνισε ο Dr. Martin Levy, διευθυντής της ορθοπεδικής χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore στη Νέα Υόρκη. «Το μόνο που πρέπει να προσέχουν είναι πως πρέπει να ξεκινήσουν την άσκηση σιγά σιγά. Πολλές φορές οι άνθρωποι όταν ξεκινούν να γυμνάζονται το κάνουν επιθετικά με αποτέλεσμα να βλάπτουν τον εαυτό τους. Κάθε άσκηση που κάνετε πρέπει να γίνεται με προοδευτικό τρόπο» ανέφερε.
Πηγή: www.life2day.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα