Στο Διαβήτη αφιερωμένη η αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

παγκοσμια ημέρα υγείας

Κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιλέγει έναν τομέα προτεραιότητας της παγκόσμιας δημόσιας υγείας, ως θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα, η οποία έχει καθιερωθεί να είναι η 7η Απριλίου, ημέρα που συμπίπτει με τα «γενέθλια» του Οργανισμού.

Σήμερα, αφορμή για την εκ νέου «επιστροφή» στη συγκεκριμένη ασθένεια, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, το οποίο για μια ακόμη φορά επισημαίνει ότι η νόσος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές της παγκόσμιας υγείας στο άμεσο μέλλον. Αυτό το γεγονός δεν είναι άλλο, από την επιλογή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ),  που αποτελεί εξειδικευμένη υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να επιλέξει το διαβήτη ως την ασθένεια στην οποία είναι αφιερωμένη η αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιλέγει έναν τομέα προτεραιότητας της παγκόσμιας δημόσιας υγείας, ως θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα, η οποία έχει καθιερωθεί να είναι η 7η Απριλίου, ημέρα που συμπίπτει με τα «γενέθλια» του Οργανισμού.
Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2016 θα είναι ο διαβήτης, μια μη μεταδοτική ασθένεια η οποία επηρεάζει άμεσα εκατομμύρια ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο, κυρίως σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες.
Με βάση τη σχετική ανακοίνωση του ΠΟΥ, αξίζει να επαναλάβουμε ότι ο διαβήτης είναι μια χρόνια, μεταβολική νόσος που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε σοβαρή βλάβη στην καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα μάτια, τα νεφρά, και τα νεύρα. Ο επιπολασμός (δηλαδή η εξάπλωση) του σακχαρώδη διαβήτη έχει αυξηθεί σταθερά κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ιδίως στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει η γνώση για να αντιστραφεί αυτή η τάση, μέσω στοχευμένων δράσεων πρόληψης και την κατάλληλη φροντίδα.
Δεν είναι απλώς ένα ζήτημα υγείας
Ο διαβήτης – οι κύριες μορφές του οποίου είναι ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2 – δεν είναι απλώς ένα ζήτημα υγείας, τονίζει ο ΠΟΥ. Ο Διαβήτης και το σύνολο  των επιπλοκών του επιφέρουν σημαντική οικονομική απώλεια στα άτομα που ζουν με την ασθένεια αυτή και τις οικογένειές τους, καθώς και στα συστήματα υγείας και τις εθνικές οικονομίες, μέσω των άμεσων ιατρικών δαπανών αλλά και την απώλεια της εργασίας και των μισθών.
Η επικέντρωση στην πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του διαβήτη αποτελούν επίσης κρίσιμα στοιχεία  για την ανάπτυξη. Μάλιστα στη θεματολόγιο της Παγκόσμιας Ατζέντας για την Αειφόρο Ανάπτυξη το 2030, οι κυβερνήσεις έχουν θέσει έναν φιλόδοξο στόχο για τη μείωση της πρόωρης θνησιμότητας από μη μεταδοτικές νόσους – συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη – τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο, μέσα από την επίτευξη καθολικής κάλυψης για την υγεία και την πρόσβαση σε προσιτά βασικά φάρμακα μέχρι το 2030.
Ο διαβήτης είναι μία από τις τέσσερις μη μεταδοτικές νόσους που τέθηκαν σε προτεραιότητας με βάση τους στόχους που έθεσαν  οι ηγέτες του κόσμου το 2011, σύμφωνα με την Πολιτική Διακήρυξη για την «Πρόληψη και τον Έλεγχο των Μη Μεταδιδόμενων Νόσων και την Αειφόρο Ανάπτυξη 2016-2030». Επίσης το «Παγκόσμιο Πρόγραμμα Δράσεων για την για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των μη Μεταδιδόμενων Νόσων 2013-2020» παρέχει έναν οδικό χάρτη και τη λίστα των επιλογών πολιτικής για την επίτευξη εννέα παγκόσμιων στόχων, συμπεριλαμβανομένου ενός επιπλέον στόχου που είναι η αναχαίτιση της αύξησης του διαβήτη και της παχυσαρκίας μέχρι το 2025.
Ο διαβήτης, ως εκ τούτου, είναι ένα θέμα που αφορά  όλους μας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα, και των διακυβερνητικών οργανισμών.
Κάθε χώρα και κοινότητα είναι σε διαφορετικό στάδιο στην αντιμετώπιση της πρόκλησης διαβήτη, και υπάρχουν μια σειρά από δραστηριότητες που θα μπορούσαν να εξετάζονται σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2016 που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και για να ενεργοποιήσουν μια σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση της νόσου.
Πηγή: http://www.skai.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα