Ανακαλύφθηκε η ασπροσίνη – ορμόνη κλειδί στην καταπολέμηση διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας

ασπροσίνη διαβήτης

Παρόλο που κατάφερε να διαφύγει από τον εντοπισμό των επιστημόνων μέχρι σήμερα, μια φυσική ορμόνη που παράγεται από λιποκύτταρα θα μπορούσε να είναι το κλειδί στην καταπολέμηση του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Η ορμόνη εντοπίστηκε από την ανάλυση του DNA δύο ατόμων με μια σπάνια νόσο που ονομάζεται Νεογνικό Σύνδρομο Πρόωρης Γήρανσης (NPS) και είναι υπεύθυνη για τα πολύ χαμηλά επίπεδα λίπους του ανθρώπου που νοσεί, πράγμα που είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό για την υγεία. Ο Δρ Atul Chopra του Baylor College of Medicine στο Χιούστον του Τέξας και η ομάδα του, διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που νοσούν από το εν λόγω σύνδρομο αισθάνονται πολύ ληθαργικοί  λόγω της απουσίας μιας μέχρι πρόσφατα άγνωστης ορμόνης, που ονόμασαν ασπροσίνη.
«Εξερευνήσαμε την πολύ σπάνια αυτή κατάσταση, και το αποτέλεσμα ήταν μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να ωφελήσει εκατομμύρια ανθρώπους που νοσούν από μια πολύ κοινή νόσο – τον διαβήτη», λέει ο Δρ Chopra.
Ενίσχυση μεταξύ γευμάτων
Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η ορμόνη παίζει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό των επιπέδων σακχάρου στο αίμα , ειδικά μεταξύ των γευμάτων. «Η ασπροσίνη απελευθερώνεται από τα λιποκύτταρα και πηγαίνει στο συκώτι, δίνοντας αμέσως το σήμα να απελευθερωθεί γλυκόζη στο αίμα», λέει ο Δρ Chopra. Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται, η παραγωγή της ορμόνης απενεργοποιείται.
Οι δύο άνθρωποι που νοσούν με NPS στερούνται αυτό το μηχανισμό που αυξάνει τη γλυκόζη στο αίμα μεταξύ των γευμάτων, και αυτό τους προκαλεί υπνηλία. «Πεινάω πολύ συχνά» λέει ο Abigail Solomon, ένας από τους ανθρώπους που βοήθησαν στη λύση του γρίφου. «Τρώω πολύ και συχνά, κυρίως τροφές που περιέχουν καταρχάς ζάχαρη και στη συνέχεια πρωτεΐνη».
Το εύρημα κέρδισε το ενδιαφέρον των ερευνητών που ασχολούνται με τον διαβήτη. «Το γεγονός ότι η ασπροσίνη χτυπά απευθείας στο συκώτι και προκαλεί υπερπαραγωγή γλυκόζης είναι παράγοντας κλειδί για τον διαβήτη τύπου 2 και καθιστά το εύρημα ακόμη πιο ενδιαφέρον», λέει ο Alan Cherrington του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Nashville του Tennessee.
Βρες το – σταμάτα το
«Το όνειρό μου είναι οι ασθενείς που κάνουν χρήση ινσουλίνης να μπορέσουν να την μειώσουν ή ακόμα και να την διακόψουν», λέει ο Δρ Chopra. «Θα μπορούσαμε ίσως να τους χορηγήσουμε αντισώματα που μπλοκάρουν την ασπροσίνη μία φορά την εβδομάδα για να ρίξουμε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως οι ασθενείς θα χρειάζονταν λιγότερη ινσουλίνη ή και καθόλου».
Η ομάδα του Δρ Chopra έχει ήδη κατοχυρώσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ορμόνη και δοκιμάζει τα αντισώματα που μπλοκάρουν την ασπροσίνη. «Είμαστε σε δοκιμές θεραπείας διαβητικών ποντικών, και όπως φαίνεται λειτουργεί καλά», λέει. Οι ερευνητές ελπίζουν πως οι ανθρώπινες δοκιμές θα ξεκινήσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Η ασπροσίνη μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία και την αύξηση του σωματικού βάρους. Ενώ οι άνθρωποι με NPS, όπως ο Solomon, είναι εξαιρετικά αδύνατοι, η ομάδα του Δρ Chopra διαπίστωσε επίσης ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν διπλάσια ασπροσίνη στο αίμα τους από ό, τι οι άνθρωποι που δεν είναι παχύσαρκοι. «Η παχυσαρκία θα είναι στο επίκεντρο της επόμενης μελέτης μας», λέει. «Είναι πιθανό πως όσο αυξάνονται τα επίπεδα λίπους, αυξάνεται και η ασπροσίνη».
GlykouliGr
Journal reference: Cell, DOI: 10.1016/j.cell.2016.02.063
https://www.newscientist.com
 

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα

Ελπίδες για θεραπεία του διαβήτη χωρίς ενέσεις ινσουλίνης

Τον τρόπο με τον οποίο απορροφάται η ινσουλίνη από τα κύτταρα, διαπίστωσαν Αυστραλιανοί επιστήμονες, γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την παρασκευή νέων φαρμάκων για τη θεραπεία του διαβήτη που θα χορηγούνται χωρίς ένεση.