Διαβήτης: Πού βοηθάει η προληπτική λήψη ασπιρίνης

ασπιρίνη

Τα διαβητικά άτομα ενθαρρύνονται να λαμβάνουν ασπιρίνη με σκοπό την πρόληψη καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Υπολογίζεται ότι το 75% των διαβητικών πεθαίνουν τελικά από καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό. Πολλά άτομα με μακροχρόνιο διαβήτη έχουν υποστεί ένα καρδιακό επεισόδιο, το οποίο μάλιστα μπορεί να περάσει και απαρατήρητο.
Η προληπτική λήψη ασπιρίνης έχει όμως και άλλα οφέλη για τους διαβητικούς που σχετίζεται με την υγεία των ματιών τους.
Οι επιστήμονες του οφθαλμιατρικού Ινστιτούτου Schepens, της ιατρικής σχολής του Harvard στη Βοστώνη, διαπίστωσαν ότι οι διαβητικοί παρουσιάζουν πολλούς μικρούς θρόμβους στα αγγεία του αμφιβληστροειδή τους.
Οι ερευνητές σύγκριναν τους αμφιβληστροειδείς 17 δωρητών, εννέα εκ των οποίων έπασχαν από διαβήτη, και παρατήρησαν ότι εντός των τριχοειδών του αμφιβληστροειδούς των διαβητικών υπήρχαν περισσότεροι και μεγαλύτεροι θρόμβοι αίματος, οι οποίοι οδηγούσαν τελικά τα αγγεία σε καταστροφή.
Εφόσον οι θρόμβοι αποτελούνται από αιμοπετάλια, οι αντιαιμοπεταλιακοί παράγοντες, όπως η ασπιρίνη, μπορεί να αποτρέψουν το σχηματισμό θρόμβων και την απόφραξη των τριχοειδών αγγείων του αμφιβληστροειδή.
Υπολογίζεται ότι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια οδηγεί στην τύφλωση 8.000 άτομα ετησίως στις ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο διαβήτης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως νόσος της γλυκόζης του αίματος, αλλά και των λιπιδίων και της πίεσης. Επομένως, εκτός από τον τακτικό έλεγχο της γλυκόζης, είναι επιτακτικό να παρακολουθούνται η χοληστερίνη και η πίεση. Φυσικά, η πρώτη και καλύτερη γραμμή άμυνας είναι ο έλεγχος της τιμής του σακχάρου στο αίμα. Είναι όμως σημαντικό τα διαβητικά άτομα με υπέρταση να ελέγχουν και την πίεσή τους.
Συμπερασματικά, φαίνεται ότι η λήψη ασπιρίνης, εκτός από την πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών, προσφέρει και προστασία από τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Πηγή: http://www.onmed.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μεγαλύτερος κίνδυνος κατάγματος παρατηρείται με τη χρήση ινσουλίνης στον διαβήτη τύπου 2

Μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, όσοι έπαιρναν ινσουλίνη είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά κατάγματα οστών,…