Yπάρχει σχέση ξηροστομίας και διαβήτη;

ξηροστομία

Το ξηρό στόμα και ο διαβήτης μπορεί να συνδέονται, καθώς ένας φτωχά ελεγχόμενος διαβήτης μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία για την ξηροστομία. Επιπλέον, ένα ξηρό στόμα μπορεί να είναι ένδειξη για μη διαγνωσμένο διαβήτη.

Αυτό συμβαίνει όταν συνδυάζεται με υπερβολική δίψα και συχνή ούρηση. Η κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ της ξηροστομίας και του διαβήτη είναι σημαντική για τους διαβητικούς, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα προληπτικά μέτρα. Η ξηροστομία δεν είναι μόνο άβολη, μπορεί επίσης να συνδέεται με επιπλοκές, γεγονός που καθιστά πολύ σημαντική τη θεραπεία.
Σε ασθενείς με μη διαγνωσμένο διαβήτη, πολλά πράγματα μπορούν να συμβάλλουν για να στεγνώσει το στόμα. Το ένα είναι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που είναι γνωστό ότι οδηγούν σε ξήρανση των μεμβρανών βλέννας. Η έλλειψη ενυδάτωσης μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει, καθώς το σώμα δεν μπορεί να παράγει σάλιο, χωρίς αρκετή ενυδάτωση. Οι ασθενείς με διαβήτη που δεν ελέγχεται καλά μπορεί επίσης να βιώνουν υπεργλυκαιμία και κακή ενυδάτωση, ενώ και η διαβητική νευροπάθεια είναι άλλη μία πιθανή αιτία της ξηροστομίας. Η νευροπάθεια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία των σιελογόνων αδένων, με αποτέλεσμα να στεγνώσει το στόμα του ασθενή.
Για έναν ασθενή με ξηροστομία και διαβήτη, συνιστάται μια επίσκεψη στο γιατρό. Η ξηροστομία δείχνει ότι κάτι δεν αντιμετωπίζεται σωστά με την τρέχουσα θεραπεία του διαβήτη. Ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να προσαρμόσει το σχέδιο θεραπείας για την επίλυση του ζητήματος και να κάνει τον ασθενή να αισθανθεί πιο άνετα. Η ξηροστομία μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας αναδυόμενης διαβητικής επιπλοκής, όπως νευροπάθεια, περίπτωση στην οποία ο έγκαιρος εντοπισμός είναι κρίσιμης σημασίας για να προσφερθούν οι καλύτερες επιλογές θεραπείας.
Μπορεί να χρειάζεται ειδική φροντίδα του στόματος για να βοηθηθεί ένας ασθενής με ξηροστομία και διαβήτη. Επειδή το σάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιεινή του στόματος και στην πέψη, οι ασθενείς θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να αντισταθμίσουν τη μειωμένη παραγωγή σάλιου. Η τακτική φροντίδα του στόματος, συνιστάται για να παραμείνει το στόμα υγιές και καθαρό. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τις τσίχλες χωρίς ζάχαρη, οι οποίες διεγείρουν την παραγωγή σάλιου και κρατούν το στόμα πιο άνετο και με την κατάλληλη λίπανση.
Οι ασθενείς με ξηροστομία και διαβήτη, θα πρέπει επίσης να μιλήσουν με τον οδοντίατρό τους. Ενας οδοντίατρος μπορεί να έχει προτάσεις για την αντιμετώπιση της ξηροστομίας και έτσι θα δείξει περισσότερη μέριμνα κατά τη διάρκεια των καθαρισμών και θα προχωρήσει σε εξετάσεις που θα αναζητήσουν στοιχεία για στοματικές βλάβες και άλλα προβλήματα. Ο οδοντίατρος, θέλει επίσης να αποφύγει το σχίσιμο ή άλλου είδους βλάβη των μεμβρανών του στόματος δεδομένου ότι μπορεί να είναι πιο εύθραυστο όταν είναι ξηρό, εκτός του ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για να επουλωθεί. Οι χειρουργοί-οδοντίατροι μπορούν επίσης να συμμετέχουν στη φροντίδα των ασθενών, δεδομένου ότι μερικές φορές υπάρχουν χειρουργικές επιλογές θεραπείας για την αποκατάσταση της λίπανσης στο στόμα.
Πηγή: http://ygeiasdromoi.blogspot.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια για τον διαβήτη από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης
Περισσότερα

Δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια για τον διαβήτη από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Αναδημοσιεύουμε δελτίο τύπου σχετικά με τη νέα δράση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, που…