Διαβήτης: το ρύζι που τρώμε είναι πιο επιβλαβές από τα αναψυκτικά

ρύζι διαβήτης

Οι φορείς υγείας έχουν εντοπίσει μία από τις μεγαλύτερες αιτίες ανησυχίας στη μάχη κατά του διαβήτη: το λευκό ρύζι. Το λευκό ρύζι είναι πιο επικίνδυνο στην πρόκληση της νόσου ακόμα και από τα ανθρακούχα αναψυκτικά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Ο Zee Yoong Kang, επικεφαλής της Health Promotion Board (θεσπισμένο τμήμα του υπουργείου υγείας της Σιγκαπούρης) μας λέει πως η παχυσαρκία και τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη είναι οι κύριες αιτίες της νόσου στη Δύση. Οι Ασιάτες, όμως, έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για τη νόσο από τους Καυκάσιους και οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να είναι παχύσαρκοι για να κινδυνεύουν. Το άσπρο ρύζι είναι ικανό να συσσωρεύσει στο σώμα τους μεγάλες ποσότητες γλυκόζης και να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη.
Ο Κος Zee είναι εξοπλισμένος με στοιχεία. Μια μετα-ανάλυση τεσσάρων μεγάλων ερευνών που συμπεριέλαβαν περισσότερους από 350.000 ανθρώπους οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 4 έως 20 χρόνια από το Harvard School of Public Health και δημοσιεύτηκε στην British Medical Journal, έφερε στο φως σημαντικές αποκαλύψεις.
Πρώτον, έδειξε πως ένα πιάτο άσπρο ρύζι την ημέρα – σε μόνιμη βάση – αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 11% στο γενικότερο πληθυσμό.
Δεύτερον, έδειξε πως οι Ασιάτες και οι Κινέζοι λάμβαναν 4 μερίδες ρυζιού τη μέρα, ενώ οι Αμερικάνοι και οι Αυστραλοί κατανάλωναν μόνο 5 μερίδες την εβδομάδα.
Ο Κος Zee όμως δεν σχεδιάζει να ζητήσει από τους κατοίκους της Σιγκαπούρης να σταματήσουν να τρώνε ρύζι, καθώς είναι πολύ δημοφιλές. Αυτό που θα επιθυμούσε είναι να δει τον κόσμο να στρέφεται σε υγιεινότερες ποικιλίες ρυζιού. Το μακρύκοκκο ρύζι είναι προτιμότερο όσον αφορά το πώς επηρεάζει το σάκχαρο. Θα προέτρεπε επίσης τον κόσμο να προσπαθήσει να προσθέσει 20% περισσότερο μαύρο ρύζι μέσα στο άσπρο. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετό για να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 16%.
Ο υπουργός υγείας Gan Kim Yong ανέφερε τον περασμένο μήνα πως η νόσος ήδη κοστίζει στη χώρα πάνω από 1 δις δολάρια το χρόνο. Ο διαβήτης είναι κύρια αιτία τύφλωσης, παθήσεων των νεφρών και ακρωτηριασμών στη Σιγκαπούρη.
Ο Δρ Stanley Liew, ειδικός πάνω σε θέματα διαβήτη στο νοσοκομείο Raffles, συμβουλεύει τον κόσμο να καταναλώνει λιγότερο ρύζι και προσθέτει πως τα περισσότερα γρήγορα γεύματα και τα αναψυκτικά είναι εξίσου επιβλαβή και θα πρέπει να αποφεύγονται.
GlykouliGr
http://www.straitstimes.com/
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Σπόροι Chia

Η τελευταία ανακάλυψη των διατροφολόγων, των βοτανολόγων και των οπαδών της φυσικής υγιεινής στο χώρο των υπερτροφών ακούει στο όνομα Chia. Αυτοί οι μικροί ασπρόμαυροι σπόροι αποτέλεσαν βασική τροφή και φάρμακο συγχρόνως, για τους αρχαίους πολιτισμούς των Αζτέκων, των Ίνκας και των Μάγια.