Νέα έρευνα: η παχυσαρκία ενδέχεται να είναι «μεταδοτική»

παχυσαρκία

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος προσέχοντας τη διατροφή σας, αλλά η ζυγαριά αντί να πηγαίνει προς τα κάτω, πάει προς τα πάνω; Μπορείτε πλέον να αναρωτηθείτε αν ευθύνεται ο συνάδελφός σας στο γραφείο ή ο παχύσαρκος σύντροφό σας.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η παχυσαρκία ενδέχεται να είναι μεταδοτική. Η έρευνα που έρχεται από το Ινστιτούτο Welcome Trust Sanger καταλήγει πως υπάρχουν βακτήρια του εντέρου που μπορούν να μεταδοθούν από παχύσαρκούς ανθρώπους σε αδύνατους.
Η έρευνα αποκαλύπτει πως τα συγκεκριμένα βακτήρια παραμένουν ανενεργά σε σπόρους για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα από μια διαδικασία που λέγεται βακτηριδιακός λήθαργος. Αυτό σημαίνει πως τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν έξω από το σώμα και να μεταφερθούν από το ένα άτομο στο άλλο μέσω της τροφής.
Το 2% περίπου του βάρους ενός ατόμου συνδέεται με βακτήρια που έχουν επίδραση στα μικρόβια του εντέρου του. Πολλά από αυτά είναι ευαίσθητα στο οξυγόνο και ήταν δύσκολο μέχρι στιγμής να απομονωθούν στο εργαστήριο και να μελετηθούν.
Δεν είναι μόνο η παχυσαρκία που είναι μεταδοτική σύμφωνα με την έρευνα, αλλά και μερικές άλλες καταστάσεις όπως η Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, το Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και οι αλλεργίες.
«Η εκτενής βάση δεδομένων των γονιδιωμάτων που έχουμε φτιάξει από αυτά τα βακτήρια είναι επίσης πολύ σημαντική για να μελετήσουμε ποια βακτήρια είναι παρόντα και ποια απουσιάζουν από τους ανθρώπους με γαστρεντερικές διαταραχές. Πλέον μπορούμε να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε θεραπείες για χρήση σε αυτές τις νόσους» λέει ο ερευνητής Δρ Σαμ Φόστερ.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Nature.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα