Λονδίνο
Τα μικρόβια θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη Τύπου-1 ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να στραφεί εναντίον των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, αποκαλύπτει νέα έρευνα.
Ο διαβήτης Τύπου-1 είναι μια σοβαρή και δύσκολη νόσος που προσβάλει κυρίως νέους ανθρώπους και παιδιά.
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει πως τα T-λεμφοκύτταρα, ένας τύπος κυττάρων που προστατεύει τον οργανισμό από τα μικρόβια, παίζουν σημαντικό ρόλο στον διαβήτη Τύπου-1 καταστρέφοντας τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη και που είναι γνωστά ως βήτα-κύτταρα.
«Η έρευνα εντόπισε ένα μικρόβιο που ενεργοποιεί τα Τ-λεμφοκύτταρα τα οποία προσκολλώνται στα βήτα-κύτταρα. Τα ευρήματα ρίχνουν φως στο πώς αυτά τα Τ-λεμφοκύτταρα γίνονται επιβλαβή και οδηγούν στην ανάπτυξη του διαβήτη Τύπου-1» λέει ο καθηγητής Andy Sewell του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ της Βρετανίας.
Αυτά τα Τ-λεμφοκύτταρα ενεργοποιούνται από κάποια βακτήρια.
Κατά τη νόσο του διαβήτη Τύπου-1, τα Τ κύτταρα επιτίθενται στα παγκρεατικά βήτα κύτταρα – τα οποία κάνουν την ινσουλίνη πολύ σημαντική για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Όταν τα βήτα κύτταρα καταστρέφονται, οι ασθενείς πρέπει να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης καθημερινά ώστε να παραμείνουν υγιείς.
«Τα Τ κύτταρα είναι πολύ λειτουργικά στο να σκοτώνουν τα μικρόβια, αν όμως κατά λάθος επιτεθούν στον δικό μας ιστό, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά» λέει ο Κος Sewell.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation, μας δίνει την πρώτη εικόνα σχετικά με το πώς τα μικρόβια μπορεί να ενεργοποιούν τα Τ κύτταρα ώστε αυτά με τη σειρά τους να προκαλέσουν διαβήτη Τύπου-1, αλλά επίσης δείχνει και έναν γενικότερο μηχανισμό που μπορεί να ευθύνεται και για άλλες αυτοάνοσες νόσους.
«Το να βρούμε τον κυτταρικό μηχανισμό που κρύβεται πίσω από την ανάπτυξη των αυτοάνοσων νόσων όπως ο διαβήτης Τύπου-1 μπορεί να μας οδηγήσει σε θεραπείες που θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε μεγαλύτερες και υγιεινότερες ζωές» σημειώνει ο David Cole του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.
GlykouliGr
http://www.ndtv.com