Διαβήτης: Τα υπέρ και τα κατά της συνεχούς καταγραφής γλυκόζης

συνεχής καταγραφή γλυκόζης

Οι συσκευές συνεχούς καταγραφής γλυκόζης, ή αλλιώς CGM, είναι συσκευές νέας τεχνολογίας, που μέσω ενός μικρού αισθητήρα και ενός πομπού, σας δίνουν την δυνατότητα να παρακολουθείτε τη γλυκόζη σας σε πραγματικό χρόνο και  αποθηκεύουν πληροφορίες ώστε να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα του σακχάρου στο αίμα σας.

Τα εξαιρετικά αυτά συστήματα νέας τεχνολογίας έχουν πολλά πλεονεκτήματα για τους ανθρώπους που νοσούν με σακχαρώδη διαβήτη, δεν στερούνται όμως και κάποιων μειονεκτημάτων. Διαβάστε τα υπέρ και τα κατά και αποφασίστε αν οι νέες αυτές συσκευές είναι κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα των διαβήτη σας.
Πλεονεκτήματα
Πληροφορίες – Κάνετε τις μετρήσεις σας, γνωρίζετε το σώμα σας, νομίζετε πως ξέρετε πάνω κάτω τι κάνει το σάκχαρό σας στο μεσοδιάστημα των μετρήσεων. Είναι αρκετά πιθανό να κάνετε λάθος. Οι συσκευές συνεχούς καταγραφής γλυκόζης είναι ένα πολύ καλό εργαλείο ώστε να έχετε όλες τις πληροφορίες για το σάκχαρό σας στο χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στις μετρήσεις. Θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε πώς συγκεκριμένες τροφές και δραστηριότητες επηρεάζουν τη γλυκόζη σας.
Έλεγχος – Οι πληροφορίες αυτές θα σας επιτρέψουν  να προλαμβάνετε τις ενδεχόμενες υπογλυκαιμίες πριν συμβούν. Με σωστή παρατήρηση θα μπορέσετε να αποκτήσετε πολύ καλό έλεγχο του σακχάρου σας, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού σας και την ευαισθησία του στην ινσουλίνη κατά τη διάρκεια διαφόρων δραστηριοτήτων κι έτσι είναι πολύ πιθανό να μπορέσετε να διατηρήσετε το σάκχαρό σας μέσα στα επιθυμητά όρια.
Αυτοπεποίθηση και ασφάλεια – η συνεχής καταγραφή ινσουλίνης θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον διαβήτη σας και θα σας δώσει αυτοπεποίθηση καθώς θα δείτε ότι μπορείτε να πετύχετε απτά αποτελέσματα. Ενδέχεται να χρειάζεστε λιγότερες μετρήσεις κατά τη διάρκεια της μέρας και να απολαμβάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς τον φόβο της υπογλυκαιμίας.
Μειονεκτήματα
Ακρίβεια – Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης γνωρίζουν τη σύγχυση που προκύπτει όταν κάποια στιγμή μετρήσουν χειροκίνητα το σάκχαρό τους και συνειδητοποιήσουν πως ο αισθητήρας έχει μεγάλη απόκλιση. Αυτό συμβαίνει γιατί η τεχνολογία δεν είναι ακόμα τέλεια και γιατί ο αισθητήρας μετράει τη γλυκόζη που βρίσκεται στο ενδιάμεσο υγρό και όχι στη ροή του αίματος.
Εξάρτηση – Είναι πιθανό να αρχίσετε να βασίζεστε υπέρμετρα στις πληροφορίες που σας δίνει η συσκευή, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη όλους τους παράγοντες κι έτσι να προκύψουν λάθη. Αν βασίζεστε αποκλειστικά στις αναγνώσεις του αισθητήρα και αγνοείτε αυτό που σας λέει το σώμα σας, εκτός από τα προφανή προβλήματα, μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνο. Αυτό δεν σημαίνει πως η γνώση που αποκτάτε από τη συσκευή είναι άχρηστη, αλλά ότι πρέπει να μάθετε πώς να τη χρησιμοποιείτε, χωρίς να εξαρτάστε αποκλειστικά από τις πληροφορίες που σας δίνει.
Είναι μόνιμα στο σώμα σας – Η μόνιμη παρουσία του αισθητήρα στο σώμα σας μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική. Αν και δεν είναι μεγάλος και περνάει σχετικά απαρατήρητος από τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας, μπορεί να δημιουργήσει ενοχλήσεις, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια έντονων δραστηριοτήτων ή μπορεί να βγει όταν γδύνεστε.
Οι συσκευές  συνεχούς καταγραφής γλυκόζης  μπορούν να σας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες και πάντα έχετε τη δυνατότητα να σταματήσετε να τις χρησιμοποιείτε, αν νιώσετε πως δεν τις χρειάζεστε άλλο. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείτε με τρόπο που δεν υποκαθιστά τη σκέψη και την εμπειρία που έχετε σε σχέση με τον διαβήτη σας!
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
ύπνος
Περισσότερα

Διαβήτης & Ποιοτικός Νυχτερινός Ύπνος: Ποια Είναι τα Εμπόδια και τι Μπορείτε να Κάνετε

Ένας καλό ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ωστόσο, τα προβλήματα ύπνου είναι πολύ συνηθισμένα στη σύγχρονη κοινωνία και οι…