Υπ. Υγείας: Λάθος αποτελέσματα εξετάσεων για διαβήτη

υπουργείο υγείας

Λανθασμένα αποτελέσματα εξετάσεων για διαβήτη, φαίνεται ότι έλαβαν χιλιάδες πολίτες, από αναλύσεις για σάκχαρο στις οποίες υποβλήθηκαν στα δημόσια νοσηλευτήρια. Και η αιτία ήταν προβληματικά αντιδραστήρια. Στο ρεπορτάζ της Ευγενίας Σέργη και η απάντηση του Υπουργείου Υγείας.

Σοβαρή ανησυχία προκαλεί σε χιλιάδες πολίτες η είδηση πως οι αναλύσεις αίματος για σάκχαρο, που έκαναν στα δημόσια νοσηλευτήρια, πιθανόν να ήταν λανθασμένες, λόγω προβληματικών αντιδραστηρίων.
Ο αριθμός των ασθενών που υποβλήθηκαν στις συγκεκριμένες εξετάσεις, είναι άγνωστος, με το Υπουργείο Υγείας να αναφέρει, επί του παρόντος, μόνο την χρονική περίοδο κατά την οποία γίνονταν αναλύσεις σακχάρου με την συγκεκριμένη προβληματική παρτίδα αντιδραστηρίων.
Στις αναλύσεις παρουσιάζονταν υψηλότερες τιμές σακχάρου, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έπαιρναν αποτελέσματα ακόμη και με ενδείξεις για διαβήτη.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες εντόπισαν το πρόβλημα στις 19 Νοεμβρίου, σήμερα το θέμα είδε το φως από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», και το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης.
Στην ανακοίνωση ο Υπουργός Υγείας αναφέρει ότι «Το πρόβλημα με τις ελαφρά αυξημένες τιμές της γλυκοζυλιωμενης παρουσιάστηκε πριν από 6 μήνες. Αποσύρθηκαν άμεσα όλα τα προβληματικά αντιδραστήρια και αντικαταστάθηκαν με νέα ημιαυτόματα αντιδραστήρια, τα οποία χρησιμοποιούνταν και στο παρελθόν και δίνουν αξιόπιστα αποτελέσματα. Παράλληλα ζητήθηκε από την αρμόδια επιτροπή η αλλαγή των αυτόματων αντιδραστηρίων.»
Όσον αφορά τους διαγνωσμένους διαβητικούς, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως ήδη έχουν επανελεγχθεί:
«Οι ίδιοι διαγνωσμένοι διαβητικοί έχουν επανελεγχθεί βάση του πρωτοκόλλου που ακολουθείται στα κρατικά νοσηλευτήρια, το οποίο συστήνει επανέλεγχο της γλυκοζυλιωμένης κάθε τρεις μήνες. Σημειώνεται ακόμη ότι όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια είναι εφοδιασμένα με σύστημα εσωτερικού και εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου. Οι καθημερινοί έλεγχοι εντοπίζουν προβλήματα άμεσα.»
Σε ερώτηση πόσοι πολίτες πήραν λανθασμένα αποτελέσματα, το Υπουργείο Υγείας ανέφερε πως κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν μπορεί να διαπιστωθεί.
Πηγή: http://www.ant1iwo.com

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
αμεα
Περισσότερα

Επιστολή προς τον Συνήγορο του Πολίτη απέστειλε ο Συνήγορος των ΑμεΑ, Ανδρεάς Μπαρδάκης, για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το επίδομα στέγασης

Την άμεση, χωρίς καμία καθυστέρηση, αποτελεσματική παρέμβαση από τον Συνήγορο του Πολίτη, έχει ζητήσει ο Συνήγορος των ΑμεΑ, Ανδρέας…