Αντλία έγχυσης ινσουλίνης: πώς βρίσκω τον βασικό μου ρυθμό;

βασικός ρυθμός

Στο προηγούμενο άρθρο μας, εξηγήσαμε τι είναι ο βασικός ρυθμός και ποιος είναι ο ρόλος του στη ρύθμιση του διαβήτη. Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με το πώς βρίσκουμε τον βασικό ρυθμό στην περίπτωση της αντλίας έγχυσης ινσουλίνης.

Ο βασικός ρυθμός του καθενός έχει να κάνει με τις προσωπικές του ανάγκες και εξαρτάται από τις δραστηριότητές του κάθε συγκεκριμένη μέρα. Ο βασικός ρυθμός έχει επίσης διαφορές από ώρα σε ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι ανάγκες του κάθε ανθρώπου για ινσουλίνη διαφέρουν από δραστηριότητα σε δραστηριότητα.

Δραστηριότητες όπως τα σπορ, οι δουλειές του σπιτιού, τα ψώνια, η περιποίηση του κήπου και η κατανάλωση αλκοόλ, χρειάζονται όλες χαμηλότερο βασικό ρυθμό. Είναι δραστηριότητες που απαιτούν ενέργεια και χρησιμοποιούν γλυκόζη, έτσι ο βασικός ρυθμός μειώνεται ώστε να κρατήσει τα επίπεδα της γλυκόζης ψηλά και να την χρησιμοποιήσει ως καύσιμο για το σώμα. Από την άλλη, ο πυρετός, το κρύωμα, ο ύπνος και τα κορτιζονούχα φάρμακα είναι περιπτώσεις όπου ο οργανισμός τροφοδοτείται με μεγάλες δόσεις γλυκόζης, η οποία πρέπει να μειωθεί. Για να επιτευχθεί αυτή η μείωση της γλυκόζης, ο βασικός ρυθμός πρέπει να αυξηθεί ώστε να αυξηθεί η ινσουλίνη και να απορροφήσει κάποιο μέρος της περιττής γλυκόζης που βρίσκεται στο αίμα.
Όσοι χρησιμοποιούν αντλίες έγχυσης ινσουλίνης, μπορούν να προγραμματίσουν την αντλία να έχει υψηλότερους ή χαμηλότερους βασικούς ρυθμούς μέσα στη μέρα ώστε να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές ανάγκες του σώματος για ινσουλίνη.
Με όποιον τρόπο και να προσπαθεί κάποιος να ρυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου και τους βασικούς ρυθμούς, είναι σημαντικό οι αλλαγές αυτές να γίνουν σταδιακά. Πόσο πρέπει να αυξηθεί ή να μειωθεί ο βασικός ρυθμός και για πόσο; Στην ερώτηση αυτή δεν υπάρχει μία απάντηση, καθώς οι ανάγκες του κάθε ανθρώπου είναι μοναδικές.
Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι πως ξεκινάει κάποιος με έναν αρχικό βασικό ρυθμό και βρίσκει τους υπόλοιπους μέσα στις επόμενες εβδομάδες – οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν 1-6 βασικούς ρυθμούς!
Πόση ινσουλίνη χρειάζομαι;
Όταν κάποιος φοράει αντλία, χρειάζεται περίπου 20% λιγότερη ινσουλίνη απ’ όση χρειαζόταν πριν. Το 40% – 50% αυτής της ινσουλίνης θα προοριστεί για τον βασικό ρυθμό και το άλλο 50% – 60% θα χρησιμοποιηθεί για τις προγευματικές δόσεις, αφού υπολογιστούν τα ισοδύναμα. Αφού υπολογίστε την ινσουλίνη που χρειάζεστε μέσα στη μέρα, ο αρχικός βασικός ρυθμός μπορεί να προσεγγιστεί διαιρώντας τις μονάδες που προορίζονται για τον βασικό ρυθμό με το 24. Έτσι θα υπολογίσετε τον βασικό ρυθμό ανά ώρα.
Χαμηλώστε τον βασικό ρυθμός αντί να καταναλώσετε τροφή
Όταν το σάκχαρο ανεβοκατεβαίνει, πολλοί χρήστες αντλίας καταναλώνουν υδατάνθρακες ή κάνουν διορθωτική ινσουλίνη για να αντιμετωπίσουν τις αυξομειώσεις.
Είστε μέσα σε αυτούς που τρώνε για να αποφύγουν την υπογλυκαιμία κατά την διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων (ακόμα και καθημερινών); Είναι αντιπαραγωγικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι έξτρα μονάδες υδατανθράκων μπορούν να αποφευχθούν αν εγκαίρως χαμηλώσετε τον βασικό ρυθμό.
Πώς να προσπαθήσετε να βρείτε τον βασικό σας ρυθμό σε καθημερινές δραστηριότητες
1. Μειώστε τον αρχικό βασικό ρυθμό κατά 10%. Θυμηθείτε ότι η μείωση του βασικού ρυθμού δεν έχει άμεσα αποτελέσματα, αλλά απαιτεί ένα χρονικό διάστημα 1.5-2 ωρών
2. Μετρήστε το σάκχαρό σας πριν από κάθε δραστηριότητα (όταν ασκείστε, το αρχικό σάκχαρο πρέπει να είναι τουλάχιστον 150mg/dl)
– Είναι η τιμή παρόμοια με τα αρχικά επίπεδα σακχάρου; Τότε η μείωση της τάξης του 10% είναι δεκτή.
– Έχει κατέβει η τιμή; Η μείωση του ρυθμού κατά 10% δεν ήταν αρκετή, δοκιμάστε 20% την επόμενη φορά.
– Έχει ανέβει η τιμή; Η μείωση του ρυθμού κατά 10% ήταν μεγάλη, μην χαμηλώσετε τον ρυθμό την επόμενη φορά.
Η διάρκεια που θα χαμηλώσετε τον βασικό ρυθμό εξαρτάται μεταξύ άλλων, από τον τύπο δραστηριότητας και την γενικότερη φυσική σας κατάσταση. Αν βγάλετε βόλτα τον σκύλο για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί μια μείωση για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ αν πάτε για ποδήλατο μια μείωση για περισσότερη ώρα, καθώς το σώμα ξεκινά να αναπληρώνει την γλυκόζη που έχασε κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Γενικές οδηγίες για να δοκιμάσετε βασικούς ρυθμούς
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ακόλουθο πίνακα για να δοκιμάσετε βασικούς ρυθμούς και να σημειώσετε τα αποτελέσματα:
βασικός ρυθμός
Την πρώτη μέρα μπορείτε να δοκιμάστε τον βασικό ρυθμό κατά τη διάρκεια του ύπνου, την δεύτερη τον πρωινό βασικό ρυθμό, την τρίτη τον βασικό ρυθμό κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος και την τέταρτη τον βασικό ρυθμό κατά τη διάρκεια του δείπνου, καταγράφοντας τα αποτελέσματα.
– Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τον αρχικό βασικό ρυθμό. Ο στόχος είναι να μην ανέβει ή κατέβει το σάκχαρο παραπάνω από 30mg/dL όταν δεν τρώτε και δεν ασκείστε.
– Χρησιμοποιείστε τον παραπάνω πίνακα για να δοκιμάσετε τον βασικό ρυθμό τις 3-4 πρώτες μέρες και να αποφασίσετε με τον γιατρό σας αν χρειάζονται προσαρμογές.
– Αν το σάκχαρο πέσει κάτω από 70mg/dL, σταματήστε τις δοκιμές και διορθώστε το.
– Αν το σάκχαρο αυξηθεί περισσότερες από 30mg/dL κατά τη διάρκεια κάποιας δοκιμής, σταματήστε και κάντε μια διορθωτική δόση.
– Αν έχετε υπογλυκαιμία κατά τη διάρκεια της μέρας, μην κάνετε την δοκιμή.
– Δοκιμάστε μόνο μία χρονική περίοδο κάθε μέρα. Για παράδειγμα, τη Δευτέρα δοκιμάστε τον βασικό ρυθμό κατά τη διάρκεια του ύπνου, τη Τρίτη δοκιμάστε τον βασικό ρυθμό το πρωί κλπ.
– Όλα τα αποτελέσματα πρέπει να τα συζητήσετε με τον γιατρό σας.
Η αντλία έγχυσης ινσουλίνης σας δίνει τη δυνατότητα παροχής ινσουλίνης με τρόπο που προσομοιάζει ένα υγιές και λειτουργικό πάγκρεας. Δοκιμάστε και μην απογοητεύεστε. Με την κατάλληλη επιμονή θα βρείτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στον οργανισμό σας και θα έχετε την ευκαιρία να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας με ακρίβεια και να απολαύσετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
GlykouliGr
*Το παρόν άρθρο είναι ενημερωτικό και δεν αποτελεί ιατρική οδηγία
Πηγές:
http://www.diabetesselfmanagement.com/
http://www.diabetes-education.net/
http://www.diabetes.org/
http://www.diabetes.co.uk/
https://www.accu-chek.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Basal_rate
http://www.mylife-diabetescare.com/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Συσκευή Νέας Τεχνολογίας Αναμένεται να Αλλάξει το Τοπίο στην Αντιμετώπιση του Διαβήτη Τύπου 2 στο Τέλος του 2017

Η Intarcia είναι μια αναπτυσσόμενη βιοφαρμακευτική εταιρεία που επικεντρώνεται στην πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων νόσων. Πρόσφατα, ανακοίνωσε πως…