Απορρίπτει τις καταγγελίες του Διαβητικού Συνδέσμου για λανθασμένες αναλύσεις σε παιδιά, «Καμία επίσημη καταγγελία δεν έφτασε σ’ εμάς», αναφέρει η εκπρόσωπος των Ιατρικών Υπηρεσιών Καρολίνα Στυλιανού.
Απορρίπτει τις καταγγελίες του Διαβητικού Συνδέσμου Κύπρου, για λανθασμένες αναλύσεις σε παιδιά στην επαρχία Πάφου, που έκαναν μάλιστα λόγο και για χορήγηση θυροξίνης σε υγιές παιδί, η εκπρόσωπος των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Καρολίνα Στυλιανού.
Μιλώντας χθες στην εκπομπή του «Σίγμα» «Μεσημέρι και Κάτι», η κ. Στυλιανού έκανε λόγο για «μπέρδεμα και παρεξήγηση», επισημαίνοντας ότι κανένας γιατρός, όπως η ίδια πιστεύει, δεν έδωσε θυροξίνη σε παιδί χωρίς να εκτιμήσει την κλινική του εικόνα, μιας και -όπως τόνισε- κανένα κλινικό αποτέλεσμα δεν είναι διαγνωστικό.
«Καμιά φορά μπορεί να κάνουν έλεγχο για θυροξίνη και άλλοι παράγοντες και πρωτεΐνες στο αίμα επεμβαίνουν και αλλοιώνουν το αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι επ’ αυτού, δεν έγινε καμία επίσημη καταγγελία στο Υπουργείο Υγείας.
Λανθασμένες διαγνώσεις
Υπενθυμίζεται, ότι ο Διαβητικός Σύνδεσμος Πάφου προέβη, προ μερικών ημερών, σε καταγγελίες σε σχέση με λανθασμένες αναλύσεις σε παιδιά, στα κλινικά εργαστήρια του κράτους. Συγκεκριμένα, μετά το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με την ανάλυση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, που λόγω ακατάλληλων αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνταν έδειχνε πολύ υψηλό ζάχαρο στο αίμα των ασθενών, άλλα δυο πολύ σοβαρά συναφή προβλήματα εντοπίστηκαν στον τομέα της Υγείας.
Οι καταγγελίες
Σύμφωνα με τον Γραμματέα του Διαβητικού Συνδέσμου Πάφου Ματθαίο Ιεροκηπιώτη, τις τελευταίες μέρες έφθασαν στον Σύνδεσμο παράπονα από γονείς μικρών παιδιών, που «διαγνώσθηκαν» ότι πέραν από διαβήτη έχουν και θυρεοειδή, αφού αυτό έδειχνε η ανάλυση ρουτίνας FT 4, στην οποία υποβλήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο.
Μάλιστα το πρόβλημα εντοπίστηκε όταν γιατρός του ιδιωτικού τομέα, υποψιασμένος, λόγω του ότι υπήρξαν ασυνήθιστες διαγνώσεις παιδιών, πρότεινε την επανάληψη των αναλύσεων σε ιδιωτικά εργαστήρια και προς μεγάλη έκπληξη όλων, οι αναλύσεις ήταν αρνητικές για τον θυρεοειδή.
Μάλιστα, το πλέον ανησυχητικό της κατάστασης, σύμφωνα με τον κ. Ιεροκηπιώτη, αποτέλεσε το γεγονός ότι σε ένα τουλάχιστον παιδί φαίνεται πως είχε χορηγηθεί τους τελευταίους μήνες θεραπεία με θυροξίνη, γεγονός που προκαλεί παρενέργειες. Όπως ανέφερε ο κ. Ιεροκηπιώτης, ζητήθηκε και η άμεση παρέμβαση του Υπουργού Υγείας, ο οποίος μόλις ενημερώθηκε για τις καταγγελίες διέταξε πλήρη διερεύνησή τους.
Αντικατάσταση ινσουλίνης
Εκτός αυτού, ανησυχίες από τον γραμματέα του Διαβητικού Συνδέσμου Πάφου εκφράστηκαν επίσης και για την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να αντικαταστήσει την ινσουλίνη Landus, μια ινσουλίνη 24ωρης δράσης, που για πολλά χρόνια ήταν το οπλοστάσιο των διαβητικών, με χαμηλότερου κόστους υποκατάστατο. Όπως επεσήμανε ο κ. Ιεροκηπιώτης, αυτό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους διαβητικούς, μιας και το εν λόγω φάρμακο για πολλά χρόνια είχε λύσει πολλά από τα προβλήματα των ασθενών με διαβήτη.
«Έχουμε ήδη ζήσει το μεγάλο λάθος με τα μηχανάκια μέτρησης της γλυκόζης, που η αντικατάστασή τους με φθηνότερα αποδεικνύεται καθημερινά ότι έχουν απόκλιση 20 με 25% των πραγματικών τιμών και δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε νέα πολύ σοβαρά λάθη», επεσήμανε καταληκτικά ο κ. Ιεροκηπιώτης.
Απαντώντας εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, η κ. Στυλιανού επεσήμανε ότι το Υπουργείο δεν κλείνει τα μάτια και τα αφτιά του σε νέα σκευάσματα που η τιμή τους είναι πιο ελκυστική. «Το κράτος πάντα, για οποιαδήποτε αγορά για εξοπλισμό ή φάρμακα, εξετάζει τις προδιαγραφές για να έχει μέγιστο όφελος ασθενών, ενώ ακολουθούνται αυστηρά πρωτόκολλα και υπολογίζεται το κόστος», κατέληξε η κ. Στυλιανού.
Πηγή: http://www.sigmalive.com