Διαβήτης: Πιο αποτελεσματικό το περπάτημα από το τζόγκινγκ στην καταπολέμηση

περπάτημα

Έρευνες έχουν αποδείξει κατά καιρούς πως το περπάτημα είναι το καλύτερο φάρμακο για πολλές παθήσεις. Τώρα, νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως ο καθημερινός περίπατος με γρήγορο βήμα είναι καλύτερος από το τζόγγινγκ για την πρόληψη του διαβήτη.

Ερευνητές από το τμήμα Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν μελέτες σε 150 εθελοντές με προδιαβήτη οι οποίοι χωρίσθηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες.
Η πρώτη ομάδα ακολούθησε ένα κλασικό πρόγραμμα πρόληψης του διαβήτη με μείωση των ημερήσιων θερμίδων και διατροφή μειωμένων λιπαρών και μετρίας εντάσεως άσκηση που αντιστοιχεί σε 12 χιλιόμετρα περπάτημα την εβδομάδα.
Οι άλλες τρεις ομάδες έκαναν μόνο γυμναστική αλλά με διαφορετικές εντάσεις: με μέτρια ένταση (περπάτημα 12 χιλιόμετρα την εβδομάδα), με μέτρια ένταση αλλά επί περισσότερη ώρα κάθε μέρα (περπάτημα 18,4 χιλιόμετρα την εβδομάδα) και η τρίτη με υψηλή ένταση (τζόγγινγκ 18,4 χιλιόμετρα την εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Diabetologia, έδειξε πως την μεγαλύτερη βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους είχαν οι εθελοντές που συνδύασαν άσκηση και προσεγμένη διατροφή: παρουσίασαν βελτίωση κατά 9% στην αντοχή στην γλυκόζη, που αποτελεί ένδειξη του πόσο γρήγορα επεξεργάζεται ο οργανισμός τους υδατάνθρακες και προγνωστικό δείκτη για την εξέλιξη του προδιαβήτη σε διαβήτη.
Από τις ομάδες που μόνον γυμνάζονταν, την μεγαλύτερη βελτίωση (κατά 7%) στην αντοχή στη γλυκόζη είχαν οι εθελοντές που περπατούσαν κάθε εβδομάδα 18,4 χιλιόμετρα. Όσοι περπατούσαν 12 χιλιόμετρα είχαν βελτίωση κατά 5%, ενώ όσοι έκαναν τζόγγινγκ είχαν βελτίωση μόνο κατά 2%.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Γουϊλιαμ Κράους «ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι για τα άτομα με προδιαβήτη να βελτιώνουν την διατροφή και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς τους, αλλά είναι δύσκολο να τους πείσουμε να κάνουν και τα δύο. Έτσι θελήσαμε να ελέγξουμε πόσο βοηθά η μία από αυτές τις παραμέτρους μεμονωμένα, καθώς και ποια ένταση ασκήσεως είναι καλύτερη για τη ρύθμιση του μεταβολισμού σε άτομα με πολλές πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη. Αυτό που είδαμε είναι ότι το καθημερινό περπάτημα με γρήγορο βήμα είναι σχεδόν εξίσου σημαντικό με τον συνδυασμό της άσκησης με δίαιτα, και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό διότι όλοι μπορούν να περπατήσουν».
Πηγή: http://www.healthview.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα