Γράφει o Δημήτριος Ρηγόπουλος,MD, PhD
Στρατιωτικός Ιατρός, Παθολόγος-Διαβητολόγος
Μπορεί κάποιος, που πάσχει από διαβήτη, να τρώει καρπούζι; Μια ερώτηση που πολλές φορές βρίσκεται στα χείλη, αλλά δεν τολμά να βγει, σαν να είναι βέβαιη η απάντηση. Και ναι, η απάντηση είναι βεβαίως θετική!
Το καρπούζι είναι η πιο δροσερή απόλαυση του καλοκαιριού. Δεν θα μπορούσαν να απέχουν από αυτή, όσοι έχουν διαβήτη. Άλλωστε, βασικός κανόνας στον διαβήτη είναι ότι τα φρούτα θα πρέπει να βρίσκονται, στο καθημερινό διαιτολόγιο.
Ιδιαίτερα, το καρπούζι είναι ένα φρούτο που έχει χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για τον διαβήτη. Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε υγρά, που βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού. Περιέχει φυτικές ίνες που βοηθούν την λειτουργία του εντέρου και δεν περιέχει χοληστερόλη. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, Β6, και C, που δρουν προστατευτικά στο οξειδωτικό στρες του διαβήτη.
Το πιο σημαντικό συστατικό του καρπουζιού βρίσκεται στο κόκκινο χρώμα του και δεν είναι άλλο από το λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι μια ισχυρότατη αντιοξειδωτική ουσία, η οποία μπορεί να καθαρίσει τον οργανισμό από τις τοξίνες του μεταβολισμού. Το λυκοπένιο δεν μπορεί να συσταθεί από τον οργανισμό μας, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η λήψη του από την τροφή. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να προστατέψει από την ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων και ότι μπορεί να έχει και αντικαρκινικές δράσεις.
Παρόλη τη γλυκιά γεύση του, το καρπούζι δεν περιέχει τόσο μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, από όση πιστεύουμε. Μια λεπτή φέτα ισοδυναμεί με ένα μέτριο μήλο, ως προς την επίδραση του στο σάκχαρο. Για να είμαστε πιο ακριβείς, 380 γραμμάρια καρπούζι, συμπεριλαμβανομένου της φλούδας και των κουκουτσιών, αντιστοιχεί στο μήλο που αναφέραμε. Μια λεπτή φέτα, λοιπόν, μπορεί να συνοδεύει το γεύμα, ή να αποτελεί ένα μικρό γευστικό σνακ.
Από την άλλη, οι υπερβολές θα πρέπει να αποφεύγονται. Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων καρπουζιού θα τροφοδοτήσει τον οργανισμό με υδατάνθρακες, που θα ανεβάσουν απότομα το σάκχαρο του αίματος. Αν συμβεί αυτό, δεν θα πρέπει να σας πιάσει πανικός. Βουτήξτε για 15 λεπτά στη θάλασσα ή κάντε έναν μικρό περίπατο και το σάκχαρο θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Το μυστικό βρίσκεται στην ποσότητα και η ποσότητα εξαρτάται από το διατροφικό πλάνο που έχει ο καθένας. Ο γιατρός και ο διαιτολόγος μπορεί να εντάξει στο πλάνο αυτό το καρπούζι, με τρόπο που δεν θα επηρεάσει την ρύθμιση του διαβήτη.
Πηγή: http://thivagr.blogspot.gr/