Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν, μια μέχρι πρότινος άγνωστη μορφή διαβήτη που την σχετίζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ, μετά τη διαπίστωση ότι ο εγκέφαλος παράγει ινσουλίνη όπως και το πάγκρεας, σύμφωνα με δημοσίευση στο Journal of Alzheimer”s Disease.
Ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Brown ανακάλυψε ότι εν αντιθέσει με τους άλλους δυο τύπους διαβήτη, ο διαβήτη τύπου ΙΙΙ όπως τον ονόμασαν, δεν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος.
Επηρεάζει τα επίπεδα της ινσουλίνης του εγκεφάλου και υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Πιο αναλυτικά, ο διαβήτης τύπου ΙΙΙ αναφέρεται στα χαμηλότερα του φυσιολογικού επίπεδα της νεοδιαγνωσθείσας εγκεφαλική ινσουλίνη, η οποία κατά κάποιο τρόπο σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και αρκετό καιρό ότι οι πάσχοντες από διαβήτη κινδυνεύουν να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ, κατά 65% περισσότερο συγκριτικά με τα υγιή άτομα.
Επίσης έχουν διαπιστώσει ότι πολλοί πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ έχουν αποθέματα μιας πρωτεΐνης στο πάγκρεας, τα οποία είναι όμοια με τα αποθέματα που εντοπίζονται στον εγκεφαλικό ιστό των πασχόντων από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Η έρευνα λοιπόν έχει εστιαστεί στην εξακρίβωση του τι ακριβώς συνδέει τις δυο παθήσεις.
Η Δρ Σουζάν ντε λα Μόντε και οι συνεργάτες της πιστεύουν ότι το κλειδί στη λύση του μυστηρίου είναι αυτό που ονόμασαν «διαβήτης τύπου ΙΙΙ».
Επικέντρωσαν την έρευνά τους σε τρωκτικά και σε εγκεφαλικούς ιστούς θανόντων από τη νόσο Αλτσχάιμερ και διαπίστωσαν ότι η ινσουλίνη και οι σχετιζόμενες με αυτή πρωτεΐνες παράγονται από τον εγκέφαλο και τα μειωμένα επίπεδα αυτής σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Παρατήρησαν ότι η ινσουλίνη και οι αυξητικοί παράγοντες και υποδοχείς της είναι ζωτικοί για την επιβίωση των εγκεφαλικών κυττάρων.
Αν δεν παράγονται σε φυσιολογικά επίπεδα, τα κύτταρα πεθαίνουν.
Στην περίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ, τα κύτταρα που πεθαίνουν εντοπίζονται σε ένα σημείο του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον μηχανισμό της μνήμης και ονομάζεται ιππόκαμπος.
Με δηλώσεις της στο BBC η Δρ ντε λα Μόντε επεσήμανε ότι «αυτό που βρήκαμε είναι ότι η ινσουλίνη δεν παράγεται μόνο στο πάγκρεας αλλά και στον εγκέφαλο. Αυτό βέβαια δεν επηρεάζει τον διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ, αλλά αντανακλά μια διαφορετική και πιο περίπλοκη διαδικασία που έχει τις ρίζες της στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Το στοιχείο αυτό μας ανοίγει νέους δρόμους στοχευμένης θεραπείας στον εγκέφαλο και αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ».
Πηγή: http://alitogr.blogspot.gr