Γνωρίζατε πως υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στη διατροφική διαταραχής που σχετίζεται με την υπερφαγία και τον διαβήτη; Οι έρευνες εκτιμούν πως το 12% των ασθενών με διαβήτη έχουν παράλληλα περιστατικά υπερφαγίας που επηρεάζουν την πορεία της νόσου.
Είναι δύσκολο ίσως να τα αντιμετωπίσετε ταυτόχρονα καθώς τα δύο έρχονται σε σύγκρουση. Οι προσπάθεια για διαχείριση του διαβήτη συνήθως στοχεύει στην απώλεια βάρους και σε διατροφικές αλλαγές, δίνοντας έμφαση στη μείωση της λήψης υδατανθράκων και ζάχαρης. Από την άλλη, η συναισθηματική υπερφαγία στοχεύει σε αυτές ακριβώς τις τροφές – τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη.
Πώς μπορείτε λοιπόν να βρείτε τη σωστή ισορροπία; Ακολουθείστε τα παρακάτω tips για να μειώσετε τα περιστατικά υπερφαγίας και να ταυτόχρονα να ελέγξετε το σάκχαρό σας.
Φάτε αρκετά μέσα στη μέρα
Είναι πολύ δύσκολο να μειώσετε τις υπερφαγικές συμπεριφορές και να ελέγξετε τον εαυτό σας όταν πεινάτε. Φάτε τα γεύματα και τα σνακς σας μέσα στη μέρα, συμπεριλαμβάνοντας και τις σωστές ποσότητες υδατανθράκων. Αυτό θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα το σάκχαρο και να μειώσετε την υπερβολική λήψη ζάχαρης που συνήθως ακολουθεί τα επεισόδια αυτά. Μην περιμένετε να κάνετε την «τέλεια» διατροφή, αλλά στοχεύστε στην ισορροπημένη διατροφή.
Φέρτε στο φως τα περιστατικά υπερφαγίας
Συχνά υπάρχει μια αίσθηση ντροπής για τα επεισόδια υπερφαγίας, πράγμα που σας δυσκολεύει στο να μιλήσετε γι αυτά. Οι διαβητικοί ασθενείς είναι πιο εύκολο να αγνοήσουν τέτοια επεισόδια όταν δεν μετράνε το σάκχαρο και όταν αποφεύγουν να προσέξουν τον εαυτό τους μετά από αυτά (κατάλληλη δόση ινσουλίνης, περπάτημα κλπ). Αυτό κάνει ιδιαίτερα δύσκολη τη διαχείριση του διαβήτη. Ενταχθείτε σε μια ομάδα θεραπείας όπου αισθάνεστε ασφαλείς να μοιραστείτε τις συμπεριφορές αυτές. Θα βοηθήσει να μειωθούν τα αισθήματα ενοχής και ντροπής και να βελτιώσετε τη διαχείριση του διαβήτη σας γύρω από συμπεριφορές που πριν ήταν μυστικές.
Αρχίστε την εξερεύνηση
Αξίζει τον κόπο να ερευνήστε την αντίδραση του σακχάρου σας σε συγκεκριμένες τροφές. Αντί να υιοθετείτε μια συμπεριφορά που χωρίζει τις τροφές σε καλές και κακές, σημειώστε πως αντιδρά ο οργανισμός σας σε κάθε τροφή ξεχωριστά. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθετε ενοχή όταν τρώτε μπισκότα, αλλά όχι τόσο μεγάλη ενοχή όταν τρώτε μπάρες δημητριακών. Όταν όμως μετρήσετε το σάκχαρό σας μπορεί να ανακαλύψετε ότι τα μπισκότα το ανεβάζουν λιγότερο από τις μπάρες. Μην θεωρείτε αυτονόητο ότι οι τροφές για τις οποίες νιώθετε μεγαλύτερη ενοχή είναι αυτές που ανεβάζουν το σάκχαρο. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζετε τι μπορείτε να επιτρέψετε στον εαυτό σας και τι όχι.
Συμπληρώστε τα κενά της γνώσης σας γύρω από την διατροφή
Οι διατροφικές διαταραχές περιλαμβάνουν την εκπαίδευση του ασθενή γύρω από τη διατροφή. Συνεργαστείτε με τον διαιτολόγο σας και εξερευνήστε τις γνώσεις σας. Συμπληρώστε τα κενά, λάβετε υπόψη σας τα επεισόδια υπερφαγίας και φτιάξτε ένα πλάνο. Μάθετε για τους υδατάνθρακες, τις μερίδες, το σχεδιασμό γευμάτων, το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού και την ενστικτώδη αντίδρασή σας στο φαγητό.
Ζητείστε υποστήριξη
Η διαχείριση μιας διατροφικής διαταραχής δεν είναι πάντα μια γραμμική διαδικασία και ο διαβήτης είναι επίσης μια νόσος που αλλάζει μορφές με το χρόνο. Απευθυνθείτε στους ανθρώπους που είναι εκεί για εσάς, όταν κάνετε ένα βήμα πίσω ή όταν χρειάζεστε υποστήριξη. Συνεργαστείτε με εκπαιδευτές διαβήτη που κατανοούν και τις δύο καταστάσεις για να μπορέσετε μακροπρόθεσμα να βρείτε την ισορροπία.
GlykouliGr