Οι καλύτερες τεχνικές για τις ενέσεις και τις συσκευές έγχυση ινσουλίνης από τη Mayo Clinic – Μέρος 3ο

ινσουλινη

Ο τρόπος με τον οποίο κάνετε την ένεση ινσουλίνης ή τοποθετείτε τη συσκευή έγχυσης, μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στο πώς η ινσουλίνη απορροφάται από το σώμα. Οι συστάσεις που ακολουθούν είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης διεθνούς έρευνας. Σε αυτές κατέληξαν 183 ειδικοί για τον διαβήτη από 54 χώρες και δημοσιεύτηκαν από τη Mayo Clinic.

Διαβάστε εδώ το 1ο μέρος.
Διαβάστε εδώ το 2ο μέρος.
Διαβάστε εδώ το 4ο μέρος.

Πώς να κάνετε ανάλογα ινσουλίνης και άλλα ενέσιμα φάρμακα

Κάντε τα ανάλογα ταχείας δράσης (Humalog, Novalog, Apira) σε οποιοδήποτε μέρος. Ο ρυθμός απορρόφησης γενικά είναι ο ίδιος, ανεξάρτητα από το πού κάνετε την ένεση. Ωστόσο, αποφύγετε να κάνετε την ένεση σε μυ, λόγω του κινδύνου υπογλυκαιμίας.
Κάντε τα ανάλογα βραδείας δράσης (Lantus, Levemir, Tresiba, Toujeo, Basaglar) σε οποιοδήποτε μέρος. Και πάλι, αποφύγετε να κάνετε την ένεση σε μυ, ιδιαίτερα με τα ανάλογα βραδείας δράσης, λόγω του υψηλού κινδύνου να προκαλέσουν επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου.
Πώς να κάνετε άλλες ενέσιμες θεραπείες. Ακολουθήστε τις συστάσεις που ισχύουν για τις ενέσεις ινσουλίνης όσον αφορά το μήκος της βελόνας και το σημείο της ένεσης.

Πώς να κάνετε κανονική και NPH ινσουλίνη

lillyΌταν κάνετε μόνο NPH, κάντε τη πριν τον ύπνο. Προτείνεται να κάνετε NPH την ώρα του ύπνου και όχι νωρίτερα το απόγευμα, για να αποφύγετε τα επεισόδια χαμηλού σακχάρου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, όταν κάνετε NPH ή οποιονδήποτε συνδυασμό ινσουλίνης που περιέχει NPH το απόγευμα, κάνετε την ένεση στον γλουτό ή στον μηρό για πιο αργή απορρόφηση.
Αποφύγετε να κάνετε NPH σε ιστό των μυών. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά επεισόδια υπογλυκαιμίας.
Κάντε R Ινσουλίνη (διαλυτή ανθρώπινη) στην κοιλιά. Η ινσουλίνη αυτή απορροφάται πιο γρήγορα αν γίνει στην κοιλιά. Κάντε το μείγμα κανονικής/NPH ινσουλίνης επίσης στην κοιλιά.

Πώς να πιάσετε πτυχή του δέρματος

Μην χρησιμοποιείτε όλο σας το χέρι για να πιάσετε μια πτυχή του δέρματος. Σηκώστε την επιδερμίδα με τον αντίχειρα και τον δείκτη (πιθανώς προσθέτοντας και το μεσαίο δάχτυλο). Αν το δέρμα σηκωθεί χρησιμοποιώντας όλο το χέρι, μπορεί κατά λάθος να κάνετε την ένεση σε κάποιον μυ, όπως επίσης και υποδόριο ιστό. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας. Σηκώστε απαλά και μην το σφίγγετε σε σημείο που να προκαλείται κοκκινίλα ή πόνος.
skinfold
Βήμα προς βήμα πώς να πιάσετε μια πτυχή του δέρματος και να κάνετε την ένεση

  • Σηκώστε απαλά μια πτυχή του δέρματος.
  • Κάντε την ινσουλίνη αργά, με την βελόνα να βρίσκεται σε γωνία 90 μοιρών σε σχέση με την επιφάνεια της πτυχής.
  • Αφήστε την βελόνα να μείνει στο δέρμα μέχρι το εμβολο να πιεστεί πλήρως (αλλά μετρήστε μέχρι το 10 όταν χρησιμοποιείτε πένα).
  • Βγάλτε την βελόνα από το δέρμα με την ίδια γωνία που τη βάλατε.
  • Αφήστε την πτυχή.
  • Πετάξτε με ασφάλεια την χρησιμοποιημένη σύριγγα.

Πώς να προετοιμάσετε σωστά τη θολή ινσουλίνη όπως την NPH και τα μείγματα ινσουλίνης.

Πώς να ανακινήσετε σωστά την πένα ή το φιαλίδιο. Αναδεύστε και ανακινήστε απαλά το φιαλίδιο της θολής ινσουλίνης μέχρι οι κρύσταλλοι να αιωρούνται (δηλαδή το διάλυμα να πάρει γαλακτερό χρώμα). «Ανακινώ» σημαίνει μια ολόκληρη κίνηση της πένας ή του φιαλιδίου πάνω κάτω και «αναδεύω» σημαίνει μια πλήρης περιστροφή ανάμεσα στις παλάμες των χεριών σας. Μια μέθοδος που έχει βασιστεί σε στοιχεία είναι η εξής: αναδεύετε το φυσίγγιο οριζόντια μέσα στις παλάμες σας 10 φορές για 5 δευτερόλεπτα και έπειτα ανακινείτε 10 φορές για 10 δευτερόλεπτα σε θερμοκρασία δωματίου. Εξασφαλίστε πως δεν υπάρχουν μάζες κρυστάλλων στο φιαλίδιο ή στο φυσίγγιο.
resource-aspx
Μην τραντάζετε και μην εκθέτετε στο φως και στη ζέστη. Το τράνταγμα έχει την τάση να δημιουργεί φυσαλίδες που επηρεάζουν την ακρίβεια της δόσης. Αποφύγετε να αφήνετε την ινσουλίνη εκτεθειμένη στη ζέστη, στο φως, ή να την ανακινείτε βίαια για να παραμένει αποτελεσματική.

Ενέσεις κατά τη διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Κατά τον υπέρηχο του εμβρύου, μπορεί να διαπιστωθεί η κατανομή υποδόριου λίπους. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δοθούν συστάσεις στη μητέρα που αφορούν τα ασφαλή μέρη για ένεση.
Γενικά, η κοιλιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέσεις ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι έγκυες γυναίκες με διαβήτη πρέπει να χρησιμοποιούν βελόνα των 4mm. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή στο σημείο ή στην τεχνική. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η ινσουλίνη μπορεί να γίνεται στην κοιλιά εφόσον έχετε πιάσει πτυχές του δέρματος σωστά. Τα πλευρικά  μέρη της κοιλιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς πτυχή. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, οι ενέσεις μπορούν να γίνουν στα πλευρικά μέρη της κοιλιάς εφόσον σηκώσετε τις πτυχές του δέρματος σωστά. Διαφορετικά, οι ενέσεις μπορούν να γίνουν στον μηρό, στο πάνω μέρος του χεριού ή στους γλουτούς.

Πώς να αλλάζετε τα σημεία του σώματος που γίνονται οι ενέσεις

Η εναλλαγή των σημείων που γίνονται οι ενέσεις είναι σημαντική για να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης μέσω της σωστής απορρόφησης και για να αποφύγετε την ανάπτυξη λιποϋπερτροφίας. Έρευνες έχουν δείξει πως η λιποϋπερτροφία σε έναν μεγάλο αριθμό ασθενών με διαβήτη και οι περιοχές που πάσχουν από αυτήν είναι προβληματικές επειδή προκαλούν απρόβλεπτες αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Αφήστε στα σημεία που κάνετε την ένεση απόσταση τουλάχιστον 1 cm. Κάθε ένεση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 1 cm μακριά από την προηγούμενη και πρέπει να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα κυκλικό.
Αλλάζετε τεταρτοκύκλια. Μια σύσταση που βασίζεται σε στοιχεία περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των μερών της ένεσης σε τεταρτοκύκλια (ή μισά αν χρησιμοποιείτε του μηρούς ή τους γλουτούς). Χρησιμοποιήστε ένα τεταρτοκύκλιο κάθε εβδομάδα και τηρήστε κυκλικό πρόγραμμα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Δείτε αν έχετε λιποϋπερτροφία. Ζητείστε από τον γιατρό σας να σας βοηθήσει να εντοπίσετε σε ποιο μέρος του σώματός σας έχετε λιποϋπερτροφία, ώστε να αποφύγετε να κάνετε ενέσεις σε αυτές τις μη αξιόπιστες περιοχές και να τους δώσετε το χρόνο να θεραπευτούν. Αποφύγετε να κάνετε ενέσεις σε περιοχές που είναι σκληρές, έχουν εξογκώματα ή είναι διευρυμένες.
Διαβάστε εδώ το 1ο μέρος.
Διαβάστε εδώ το 2ο μέρος.
Διαβάστε εδώ το 4ο μέρος.
GlykouliGr

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Κινδυνεύουν να χάσουν τη χρόνια υποψήφιοι με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις για το τμήμα Εικαστικών της ΑΣΚΤ
Περισσότερα

Κινδυνεύουν να χάσουν τη φετινή χρόνια οι υποψήφιοι που θέλουν να φοιτήσουν στο τμήμα Εικαστικών της ΑΣΚΤ

Ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, έστειλαν επιστολή στην…