Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2

Οι λάτρεις του καφέ δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών παθήσεων όπως καρδιακή νόσο ή καρκίνο, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
coffee1
coffee1

Νέα Υόρκη
Οι λάτρεις του καφέ δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών παθήσεων όπως καρδιακή νόσο ή καρκίνο, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ δεν είναι επιβλαβής για τους υγιείς ενήλικες, τουλάχιστον σε ότι αφορά μείζονες χρόνιες παθήσεις», διευκρινίζει η Δρ Αννα Φλόεγκελ επικεφαλής ερευνήτρια του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής «Potsdam-Rehbruecke».
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες στην αρχή της μελέτης για τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ, τη διατροφή, την άσκηση και την γενικότερη υγεία 42.000 Γερμανών ενηλίκων χωρίς χρόνια νοσήματα.
Τα επόμενα εννέα χρόνια, εξέταζαν ανά δύο ή τρία χρόνια τους συμμετέχοντες ώστε να καταγραφεί η τυχόν εκδήλωση προβλημάτων υγείας, ειδικά καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος, διαβήτη και καρκίνου.
Διαπίστωσαν ότι οι καταναλωτές καφέ και όσοι δεν έπιναν το εν λόγω αφέψημα είχαν όμοιες πιθανότητες εκδήλωσης ενός εκ των προαναφερόμενων παθήσεων.
Για παράδειγμα, 871 εκ των 8.689 ατόμων που δεν έπιναν καφέ εκδήλωσαν χρόνια πάθηση, συγκριτικά με 1.124 από τους 12.137 που έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, δηλαδή ποσοστό 10% και για τις δύο ομάδες.
Απ’ την άλλη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έπιναν καφέ είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου ΙΙ, που σχετίζεται με την παχυσαρκία, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν καφέ.
Μεταξύ αυτών που έπιναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, το 3,2% μετέπειτα ανέφεραν ότι έπασχαν από διαβήτη τύπου ΙΙ, συγκριτικά με το 3,6% αυτών που δεν έπιναν καφέ.
Αφού οι επιστήμονες συνεκτίμησαν παράγοντες που επηρεάζουν τον διαβήτη, όπως το σωματικό βάρος και το κάπνισμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έπιναν συχνά καφέ είχαν 23% μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, αποτέλεσμα που ευθυγραμμίζεται με τα συμπεράσματα άλλων μελετών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι συγκεκριμένες χημικές ουσίες που περιέχει ο καφές επηρεάζουν θετικά τον μεταβολισμό.
«Δεν ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να αρχίσουν να πίνουν καφέ, αν δεν τον απολαμβάνουν, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καφές δεν προάγει την εκδήλωση χρόνιων παθήσεων», σχολιάζει ο Δρ Ρομπ βαν Νταμν, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, που δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Πηγή: http://www.in.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Fruits-And-Vegetables
Περισσότερα

Φρούτα και λαχανικά, η βρώμικη δωδεκάδα

Οι ειδικοί συστήνουν να προτιμούμε την αγορά οργανικών προϊόντων όταν καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά που περιλαμβάνονται στη «βρώμικη δωδεκάδα», τα φρούτα και λαχανικά δηλαδή με τα υψηλότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Περισσότερα

Οι 5 καλύτερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για τον διαβήτη, σύμφωνα με έναν διαιτολόγο

Όσον αφορά τον διαβήτη και τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας είναι οι φυτικές ίνες