Τα λάιτ ανθρακούχα αναψυκτικά ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη περισσότερο απ’ ό,τι τα κανονικά – τουλάχιστον στις γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από τη Γαλλία μελέτησαν περισσότερες από 66.000 μεσήλικες γυναίκες, διαπιστώνοντας πως όσες έπιναν αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά διέτρεχαν από 15% έως 60% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη (αναλόγως με την ποσότητα) απ’ ό,τι εκείνες οι οποίες προτιμούσαν τα κανονικά.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), η ανάλυσή τους έδειξε ακόμη ότι οι γυναίκες που προτιμούσαν τα λάιτ αναψυκτικά κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτά – κατά μέσον όρο 2,8 ποτήρια την εβδομάδα έναντι των 1,6 ποτηριών που έπιναν όσες προτιμούσαν τα κανονικά αναψυκτικά.
Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση των κανονικών ανθρακούχων αναψυκτικών με την αύξηση του κινδύνου για εκδήλωση διαβήτη.
Ωστόσο λίγα είναι γνωστά για την πιθανή συσχέτιση της νόσου με τα λάιτ αναψυκτικά, τα οποία περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά.
Το κενό αυτό προσπάθησαν να καλύψουν οι ερευνητές από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας & Ιατρικής Έρευνας (INSERM), οι οποίοι παρακολούθησαν τις εθελόντριές τους επί 14 χρόνια (από το 1993 έως το 2007).
Οι ερευνητές του INSERM εξέτασαν τα κρούσματα σακχαρώδους διαβήτη μεταξύ των εθελοντριών οι οποίες έπιναν κάθε είδους ανθρακούχα αναψυκτικά και όσων έπιναν φρουτοχυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Οι εθελόντριες που έπιναν αναψυκτικά γενικώς διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη έναντι όσων έπιναν φρουτοχυμούς.
Συνολικά, όσες εθελόντριες έπιναν 359 ml ανθρακούχων αναψυκτικών την εβδομάδα (αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από ένα κουτάκι την εβδομάδα) διέτρεχαν κατά 34% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη.
Ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος για όσες έπιναν 600 ml την εβδομάδα (είναι λιγότερο από δύο κουτάκια την εβδομάδα).
Ωστόσο τον υψηλότερο κίνδυνο διέτρεχαν εκείνες που προτιμούσαν τα λάιτ αναψυκτικά, με τα 500 ml την εβδομάδα να συνοδεύονται από πρόσθετο κίνδυνο της τάξεως του 15% έναντι των κανονικών.
Αντίστοιχα, η διαφορά του κινδύνου έφτανε το 60% για όσες κατανάλωναν 1,5 λίτρο την εβδομάδα (αντιστοιχεί σε σχεδόν πέντε κουτάκια την εβδομάδα).
Στο άρθρο τους οι ερευνητές σημειώνουν ότι προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η ασπαρτάμη (το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο τεχνητό γλυκαντικό στα λάιτ αναψυκτικά) ασκεί στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης παρόμοια επίδραση με την σουκρόζη (είναι το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο γλυκαντικό στα κανονικά αναψυκτικά).
Ίσως λοιπόν ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται στο ότι οι γυναίκες έπιναν μεγαλύτερες ποσότητες λάιτ αναψυκτικών, αφού αυτά δεν παχαίνουν.