Τι είναι ο διαβήτης κύησης;
Διαβήτης κύησης είναι ο διαβήτης που εμφανίζεται σε μια γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρουσιάζεται όταν οι απαιτήσεις στην ινσουλίνη αρχίζουν να είναι υψηλές.
Πώς θεραπεύεται ο διαβήτης κύησης;
Στις πιο πολλές περιπτώσεις η θεραπεία του διαβήτη κύησης έχει ως αποτέλεσμα φυσιολογική έκβαση της εγκυμοσύνης. Ο διαβήτης κύησης ελέγχεται με διαιτητικούς περιορισμούς, με ινσουλίνη, όταν ο ιατρός το κρίνει απαραίτητο, και βέβαια με συχνές μετρήσεις της γλυκόζης του αίματος. Η ινσουλίνη που χρησιμοποιεί η έγκυος, όπως κι αυτή που παράγει η ίδια από το πάγκρεας, δεν περνάει από τον πλακούντα και δεν επηρεάζει το έμβρυο, το οποίο αντιθέτως επηρεάζεται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου της μητέρας. Συνήθως μετά τον τοκετό, όταν οι απαιτήσεις σε ινσουλίνη μειωθούν, η γλυκόζη αίματος της μητέρας επανέρχεται στα φυσιολογικά και η αγωγή σταματά.
Είναι σημαντική η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκειμένου να βοηθήσει τον έλεγχο της γλυκόζης αίματος;
Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική προκειμένου να βοηθήσει τον έλεγχο γλυκόζης αίματος. Είναι επίσης σημαντικό το έμβρυο να παίρνει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται. Συνίσταται η λήψη μικρών και συχνών γευμάτων και η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αρκετές φορές ο θεράπων ιατρός συστήνει ελαφρύ περιορισμός των θερμίδων. Με τα σημερινά δεδομένα απαγορεύεται η λήψη αντιδιαβητικών δισκίων από έγκυες γυναίκες και ο μόνος τρόπος διόρθωσης του σακχάρου είναι η ινσουλίνη. Ο ειδικός ιατρός αποφασίζει για το θεραπευτικό σχήμα.
Οι παρακάτω διατροφικές οδηγίες εξασφαλίζουν μια ομαλή εγκυμοσύνη σε όλες τις γυναίκες, που εμφανίζουν ή όχι διαβήτη κύησης:
• Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, προσπαθήστε να επιλέγετε από όλα τα χρώματα για να αυξήσετε την βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων.
• Προτιμήστε άπαχα κρέατα.
• Τρώτε ψάρι τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα
• Επιλέξτε όσπρια για τα γεύματα σας.
• Επιλέξτε ολικής άλεσης δημητριακά προϊόντα. Επιλέξτε μαύρο ψωμί, καστανό ρύζι και μακαρόνια ολικής άλεσης.
• Επιλέξτε άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα
• Πίνετε νερό ή φυσικούς χυμούς, αντί για αναψυκτικά.
• Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο, ωμό στο τέλος του μαγειρέματος.
• Αποφύγετε γλυκά και προϊόντα junk-food
• Προσοχή στην ποσότητα! Τρώγοντας μεγάλες ποσότητες, ακόμα και από τα υγιεινά φαγητά, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Έρρικα Παπαβενετίου
Γενικός Οικογενειακός Γιατρός – Σύμβουλος διατροφής
Μέλος της Ιατρικής Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας