Νέος δείκτης πρόβλεψης του διαβήτη

Τα βακτήρια που διαβιούν στο έντερό μας ίσως έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία μας σε σχέση με αυτή που έως τώρα πιστεύαμε. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 έχουν αλλοιωμένη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου σε σύγκριση με τους υγιείς ενήλικες.

Τα ευρήματα των σουηδών ερευνητών οδήγησαν σε ένα νέο μοντέλο εντοπισμού των ασθενών με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί δέκα φορές περισσότερα βακτήρια από ότι κύτταρα. Τα περισσότερα από αυτά τα βακτήρια απαρτίζουν το φυσιολογικό μικροβίωμα του οργανισμού. Επομένως τα σώματά μας περιέχουν ένα μεγάλο αριθμό γονιδίων των βακτηρίων τα οποία μαζί με τα “δικά” μας γονίδια – δηλαδή τα γονίδια των κυττάρων – αποτελούν το μεταγονιδίωμα.

Τρία ερευνητικά κέντρα της Σουηδίας σύγκριναν το μεταγονιδίωμα 145 γυναικών με διαβήτη, με μειωμένη αντοχή στη γλυκόζη καθώς και υγιών γυναικών. Η σύγκριση έδειξε ότι το μικροβίωμα των διαβητικών γυναικών ήταν αλλοιωμένο.

Με βάση αυτά τα ευρήματα οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο που μπορεί να διακρίνει ανάμεσα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και σε υγιείς γυναίκες με βάση την ανάλυση του μεταγονιδιώματος.

Εκτιμάται ότι αυτό το μοντέλο μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη πρόβλεψη όσων κινδυνεύουν από τη νόσο συγκριτικά με τους κλασικούς δείκτες που βασίζονται στο βάρος του σώματος και την περιφέρεια της μέσης.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
25ου Συνεδρίου της ΔΕΒΕ
Περισσότερα

Τα σύγχρονα δεδομένα για τον διαβήτη στο επίκεντρο του 25ου Συνεδρίου της ΔΕΒΕ

Τα σύγχρονα δεδομένα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη θα συζητηθούν στο 25ο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας που πραγματοποιείται 10-12 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Palace», στη Θεσσαλονίκη.