Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης

Η 20η Οκτωβρίου εορτάζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) σαν η ημέρα ενεργοποίησης του κοινού στον αγώνα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Κύριος στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας για την Οστεοπόρωση είναι η διάδοση στο ευρύ κοινό των τρόπων της έγκαιρης διάγνωσης και της λήψης των προληπτικών μέτρων που απαιτούνται για να αποφευχθούν τα εύκολα κατάγματα που προκαλεί το νόσημα αυτό και τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα την αυξημένη θνητότητα ιδίως σε άτομα τρίτης ηλικίας αλλά και την κακή ποιότητα ζωής και το σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό κόστος.
Εκτός, όμως, από την προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι οι επιστημονικοί φορείς και οι σύλλογοι ασθενών που λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (IOF) υπάρχει ένας δύσκολος και συνεχής αγώνας ώστε να βοηθήσουν οι κυβερνήσεις των κρατών στο σκοπό αυτό.
 
Με την ευκαιρία αυτή, το Διεθνή Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF) εξέδωσε πολύ πρόσφατα στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Osteoporosis» ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την επιδημιολογία της οστεοπόρωσης και το οικονομικό κόστος της θεραπείας του νοσήματος, την αντιμετώπιση ενός πολύ μεγάλου αριθμού ανθρώπων οι οποίοι πάσχουν από αναπηρία οφειλόμενη στην οστεοπόρωση. Στη δημοσίευση αυτή, η οποία αναφέρεται στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χωριστές δημοσιεύσεις, υπάρχει λεπτομερειακή αναφορά στο πρόβλημα αυτό και στην Ελλάδα. Στη δημοσίευση αυτή, συμμετέχουν δύο Έλληνες ερευνητές, ο Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης κος Γεώργιος Π. Λυρίτης και ο Ενδοκρινολόγος Δρ. Πολυζώης Μάκρας.
Στην Ελλάδα το 2010 συνέβησαν περίπου 86.000 νέα κατάγματα εκ των οποίων 15.000 κατάγματα ισχίου, 13.000 σπονδυλικά κατάγματα, 15.000 κατάγματα βραχιονίου και 43.000 άλλου τύπου κατάγματα (πυέλου, πλευρών, κνήμης, περόνης, κλείδας, ωμοπλάτης, στέρνου και άλλα κατάγματα του μηριαίου οστού). Το 64% των καταγμάτων αυτών αφορούσε γυναίκες.
Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών, στην Ελλάδα για το έτος 2010, που βρίσκονταν σε αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση ανέρχεται σε 1.959.000 άνδρες και 2.277.000 γυναίκες, εκ των οποίων και σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), περίπου 508.000 γυναίκες και 135.000 άνδρες έχουν οστεοπόρωση.
Το 2010 το οικονομικό κόστος τόσο των νέων όσο και παλαιότερων καταγμάτων για το ίδιο έτος υπολογίζεται στα 680 εκατομμύρια ευρώ. Τα νέα κατάγματα αντιπροσωπεύουν το 72% του κόστους αυτού, η μακρόχρονη φροντίδα των καταγμάτων το 15% ενώ η φαρμακευτική πρόληψη των καταγμάτων μόλις το 13%.
Η οστεοπόρωση αποτελεί συχνή νόσο τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες και αφορά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους. Τα οστεοπορωτικά κατάγματα επιβαρύνουν τόσο τους ίδιους τους πάσχοντες όσο και το κοινωνικό τους περιβάλλον. Υπάρχουν μέσα εντοπισμού των ατόμων υψηλού κινδύνου καθώς και διαγνωστικά κριτήρια καθώς και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισής της οστεοπόρωσης. Επιπροσθέτως, χρειάζεται ενημέρωση του πληθυσμού και των ιατρών ώστε να περιορισθεί η νόσος κυρίως μέσω της πρόληψης.


 
 
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Ερευνητές αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο το νερό προστατεύει από την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο
Περισσότερα

Ερευνητές αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο το νερό προστατεύει από την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Anschutz του Πανεπιστημίου του Colorado, ανακάλυψαν ότι η φρουκτόζη προκαλεί την απελευθέρωση Βαζοπρεσσίνης,…