Η θεραπεία του διαβήτη αποκτά έναν απρόσμενο φίλο: το λίπος!

diabetes-care-640
diabetes-care-640

Ένα νέο όπλο στον πόλεμο κατά του διαβήτη έρχεται από μια απροσδόκητη πλευρά: το λίπος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα τάξη ενδεχόμενα θεραπευτικών λιπιδίων, που ονομάζονται FAHFA, τα οποία βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα στα άτομα που παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Η χορήγηση FAHFA στα ποντίκια που έπασχαν από διαβήτη βελτίωσε την έκκριση ινσουλίνης και το μεταβολισμό της γλυκόζης τους, ανοίγοντας έναν απρόσμενο δρόμο για τη θεραπεία της ασθένειας.
Ένας στους 10 ανθρώπους στις ΗΠΑ νοσεί από διαβήτη τύπου 2, που είναι η έβδομη κατά σειρά αιτία θανάτου στη χώρα. Το επιπλέον βάρος και το σωματικό λίπος αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου. Τα γονίδια παίζουν επίσης το ρόλο τους, αλλά η συμβολή τους παραμένει ακόμα σχετικά άγνωστη.
“Υπάρχουν κάποια φάρμακα για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, αλλά έχουμε ακόμα σημαντικά κενά στην κατανόησή μας των αιτιών της ασθένειας”, λέει ο Alan Saghatelian, Ph.D. στο Ινστιτούτο Βιολογικών Σπουδών Salk. Ο Saghatelian και η Barbara Kahn, M.D., είναι οι επικεφαλής της έρευνας. “Η ανακάλυψή μας αυτή προήλθε από την έρευνά μας για να κατανοήσουμε το μηχανισμό πίσω από το διαβήτη τύπου 2”.
Οι ερευνητές μελετούσαν την αντίσταση στην ινσουλίνη, ένα μεταβολικό σύνδρομο που πιστεύεται πως συμβάλλει στην ανάπτυξη και πρόοδο του διαβήτη τύπου 2. Η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβαίνει όταν το σώμα δεν ανταποκρίνεται στην εκκρινόμενη ινσουλίνη, και προκαλεί την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Τυπικά, συνδέεται με την παχυσαρκία. Όμως, η ομάδα του Kahn στο Beth Israel Medical Deaconess Center ανακάλυψε ότι μπορούσε να δημιουργήσει παχύσαρκα ποντίκια που ήταν όμως ασυνήθιστα ευαίσθητα στην ισνουλίνη.
Όπως αποδείχτηκε, τα ποντίκια αυτά διέθεταν υψηλά επίπεδα από μια ως τώρα μη εντοπισμένη ομάδα λιπών, που ονόμασαν FAHFA. Οι ερευνητές υποψιάστηκαν πως ήταν αυτά τα λιπίδια που ευθύνονταν για την ευαισθησία των ποντικιών στην ινσουλίνη, και πως, αν αυτό ισχύει, τα λιπίδια αυτά μπορούν ενδεχομένως να οδηγήσουν στη θεραπεία της ασθένειας. Στο σύνολο, οι ερευνητές εντόπισαν 16 διαφορετικούς τύπους FAHFA στα ποντίκια.
Για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους και στους ανθρώπους, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των FAHFA σε δείγματα αίματος από ανθρώπους, βρίσκοντας και εκεί χαμηλότερα επίπεδα σε όσα άτομα παρουσίαζαν αντίσταση στην ινσουλίνη. Έκαναν επίσης ελέγχους σε διάφορες τροφές, και εντόπισαν τα FAHFA σε πολλά συνηθισμένα τρόφιμα, σαν τα μήλα, το μπρόκολο, το βοδινό κρέας, το κοτόπουλο και τα αυγά. “Τα τρώμε ήδη πολύ καιρό τώρα, και δεν είναι τοξικά”, λέει ο Saghatelian, υποννοώντας πως τα FAHFA είναι ενδεχομένως ασφαλή για να χρησιμοποιηθούν ως φαρμακευτική αγωγή.
Για να ελέγξουν πόσο καλά μπορούν να λειτουργήσουν τα FAHFA ως πιθανή θεραπεία, οι ερευνητές τάισαν με τα λιπίδια τα ποντίκια που παρουσίαζαν αντίσταση στην ινσουλίνη, και παρατήρησαν βελτίωση στις φλεγμονές, στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και στα επίπεδα της γλυκόζης τους. Παρότι το συγκεκριμένο πείραμα υποννοεί πως τα FAHFA ίσως γίνουν καλά φάρμακα για το διαβήτη τύπου 2, ο Saghatelian λέει πως πλέον ερευνά πέρα από τα συγκεκριμένα λιπίδια. “Αν και πρόκειται για πολύ καλές χημικές ενώσεις, τυπικά τα λιπίδια δε χρησιμοποιούνται ως φάρμακα για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων είναι και το ότι δεν μπορούν να φτάσουν σε αποτελεσματικές δόσεις στους σχετικούς ιστούς. Ο εντοπισμός όμως των ενζύμων που συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει έναν δρόμο προς τη δημιουργία αποτελεσματικότερων φαρμάκων.”
Τα εργαστήρια του Saghatelian aκαι της Kahn αναλύουν τώρα τους ανθρώπινους ιστούς σε σχέση με τα επίπεδα των FAHFA. Το επόμενο στάδιο είναι να ερευνήσουν τους ιστούς για τα ένζυμα που συμμετέχουν στο μεταβολισμό των συγκεκριμένων λιπιδίων. Τα φάρμακα του μέλλοντας θα μπορούσαν είτε να αυξάνουν τη δραστηριότητα των ενζύμων που παράγουν τα FAHFA είτε να εμποδίζουν εκείνα τα ένζυμα που τα καταστρέφουν.
“Όσο μαθαίνουμε περισσότερα για το διαβήτη τύπου 2”, λέει ο Saghatelian, “τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε να φτιάξουμε καλύτερες θεραπείες με λιγότερες παρενέργειες, που θα είναι πιο αποτελεσματικές σε μεγαλύτερο πλήθος ανθρώπων”.
Πηγή: sciencedaily.com

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα