Παρόλο που πρόσφατα ανακαλύφθηκε πως κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον διαβήτη, βοηθούν στη μείωση κινδύνου εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, μια νέα έρευνα καταλήγει στο αντίστροφο για μια άλλη κατηγορία φαρμάκων.
Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την υψηλή πίεση ίσως δεν είναι πάντα προς όφελος του ασθενούς, καθώς εγκυμονούν κίνδυνο εμφράγματος για τους ανθρώπους που νοσούν με διαβήτη.
Η υψηλή πίεση είναι πολύ συχνά παρούσα σε ασθενείς με διαβήτη. Αυτός είναι και ο λόγος που στους περισσότερους προτείνεται να λάβουν αντιυπερτασική αγωγή η οποία είναι πολύ πιο εντατική σε σχέση με τους μη διαβητικούς ασθενείς.
Μια νέα, όμως, έρευνα λέει πως η συνταγογράφηση αντιυπερτασικής φαρμακευτικής αγωγής σε ανθρώπους που νοσούν με διαβήτη ίσως δεν είναι πάντα καλή ιδέα.
Ο Mattias Brunström, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Ούμεο της Σουηδίας, μας λέει πως η έρευνα αποκαλύπτει πως οι εντατικές θεραπείες κατά της υψηλής πίεσης με αντιυπερτασικά φάρμακα μπορούν να είναι επιβλαβείς για διαβητικούς ασθενείς των οποίων η συστολική πίεση είναι μικρότερη από 140 mm Hg.
Αντιυπερτασικά: Δεν είναι για όλους
Οι ερευνητές μελέτησαν έρευνες που έχουν ήδη δημοσιευτεί, αλλά και αδημοσίευτα δεδομένα ασθενών για να βγάλουν συμπέρασμα για την επίδραση των αντιυπερτασικών φαρμάκων σε ανθρώπους με διαβήτη. Η έρευνα συμπεριέλαβε 49 δοκιμές σε σύνολο 73.738 ατόμων με την πλειοψηφία να έχει διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το φάσμα της αρτηριακής πίεσης των ασθενών προ-αγωγής μας δείχνει ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των αντιυπερτασικών φαρμάκων. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με συστολική πίεση 140 mm Hg συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Αντίθετα, για τους ασθενείς με συστολική πίεση κάτω από 140 mm Hg, ο κίνδυνος θανάτου λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων αυξήθηκε.
Τα πορίσματα βγήκαν από δοκιμές που έγιναν σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά αν ισχύει το ίδιο και για τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1.
Η σωστή χρήση των Αντιυπερτασικών φαρμάκων
Η έρευνα δεν δίνει έμφαση μόνο στο ότι είναι σημαντικό να μην το παρακάνει κάποιος με την αντιυπερτασική θεραπεία, αλλά εκφράζει και το γεγονός πως είναι ζωτικής σημασίας να δούμε τη θεραπεία της υψηλής πίεση με έναν ολιστικό τρόπο.
Ο Brunström αναφέρει πως είναι πιθανό μέσα στα επόμενα χρόνια να αλλάξουν οι διεθνείς και Σουηδικές οδηγίες. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ελπίζουν πως η έρευνά τους θα αξιοποιηθεί και θα επηρεάσει τα μελλοντικά ιατρικά πρωτόκολλα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου στην BMJ.
GlykouliGr