4 συμβουλές για να περιποιηθείτε το τραύμα σας αν έχετε διαβήτη

τραύμα

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια πως ένα τραύμα ενδέχεται να επιδεινωθεί λόγω του διαβήτη; Πότε να ζητήσω βοήθεια;

Όταν κάποιος νοσεί με διαβήτη σημαίνει πως είναι σημαντικό να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε τύπο τραυματισμού άμεσα. Ακόμα και μικρές εκδορές ή πληγές μπορούν να μετατραπούν σε σοβαρά έλκη αν δεν τα αντιμετωπίσετε γρήγορα και στην εντέλεια. Οι πληγές στα πόδια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές γιατί συχνά δεν έχουμε οπτική επαφή με τα πέλματά μας σε καθημερινή βάση.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο σώμα με την πάροδο του χρόνου. Η ζημιά αυτή συχνά επηρεάζει τα νεύρα. Όταν να νεύρα έχουν προσβληθεί, συχνά ο πόνος μια αμυχής ή μικρής πληγής δεν γίνεται αισθητός παρά μόνο όταν μολυνθεί. Επίσης, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου με διαβήτη ενδέχεται να εξασθενήσει από τη συχνή διακύμανση του σακχάρου. Αν κάτι τέτοιο τελικά συμβεί, ακόμα και ένα μικρό τραύμα στην επιφάνεια του δέρματος μπορεί εύκολα να επιμολυνθεί.
Ένας άλλος λόγος που οι πληγές δεν επουλώνονται εύκολα ή μολύνονται είναι τα θέματα που έχουν να κάνουν με την κυκλοφορία, καθώς τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στις αρτηρίες. Αν φράξουν οι αρτηρίες, είναι πιο δύσκολο για το αίμα να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στην πληγή ώστε αυτή να επουλωθεί.
Ανεξάρτητα από το πόσο μικρή είναι μια πληγή, ακολουθείστε τα επόμενα βήματα για να αποφύγετε τη μόλυνση και να την θεραπεύσετε:
1. Περιποιηθείτε την πληγή αμέσως. Αν είναι φουσκάλα, ελέγξτε αν περιέχει διαφανές υγρό ή αίμα. Αν η φουσκάλα έχει υγρό, θεωρείται επιδερμική, ενώ αν έχει αίμα, η πληγή είναι βαθύτερα στο δέρμα. Πότε μην την σπάτε. Το υγρό που βρίσκεται στο εσωτερικό περιέχει πολλές σημαντικές ουσίες που θα βοηθήσουν στη θεραπευτική διαδικασία. Επίσης, χρησιμεύει στην προστασία του τραυματισμένου ιστού που βρίσκεται από κάτω και αποτελεί ασπίδα για τα βακτήρια. Θα απορροφηθεί μόνο του όταν έρθει η ώρα.
2. Καθαρίστε την πληγή. Ξεπλύντε το τραύμα αμέσως μόλις το δείτε με άφθονο νερό. Όταν η περιοχή είναι καθαρή, βάλτε κάποια αντιβιωτική αλοιφή στην πληγή για να αποτρέψετε τη μόλυνση και καλύψτε τη με μια καθαρή αποστειρωμένη γάζα. Αλλάζετε καθημερινά τη γάζα και χρησιμοποιήστε ένα απαλό σαπούνι, χωρίς άρωμα για να καθαρίσετε την περιοχή  γύρω από την πληγή. Να ελέγχετε το τραύμα καθημερινά όταν αλλάζετε γάζα.
3. Μιλήστε με τον ιατρό σας. Τηλεφωνήστε στον ιατρό σας αν δείτε αλλαγές στο δέρμα ή πληγές και ζητείστε να τον δείτε αν η πληγή σας δεν φαίνεται να θεραπεύεται ή αν παρατηρήσετε κίτρινο υγρό ή πύον. Πηγαίνετε απευθείας στο ιατρό αν έχετε μεγάλες πληγές ή κάποια βλάβη στην επιδερμίδα που φαίνεται σοβαρή. Αν δείτε κοκκινίλα, πρήξιμο, ή αν η πληγή στάζει, επικοινωνήστε με τον ιατρό όσο το δυνατόν πιο σύντονα για περαιτέρω εκτίμηση.
4. Αποφύγετε την πίεση. Αν η πληγή είναι στο πέλμα, προσπαθήστε όσο είναι δυνατόν να μην το πατάτε μέχρι η πληγή να κλείσει.
Να θυμάστε πως είστε η πρώτη γραμμή άμυνας για να προστατέψετε το σώμα σας από τη μόλυνση. Να ελέγχετε το σώμα σας (ειδικά τα πόδια) για αμυχές και εκδορές και να είστε σε εγρήγορση για οτιδήποτε παρατηρήσετε. Αν δεν είστε σίγουρος/η ή έχετε αμφιβολίες, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.
GlykouliGr
Πηγή: http://insulinnation.com

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαβήτης: Το 75% των πασχόντων πεθαίνουν από καρδιαγγειακές επιπλοκές
Περισσότερα

Διαβήτης: Το 75% των πασχόντων πεθαίνουν από καρδιαγγειακές επιπλοκές – Πώς θα προστατευτείτε

Η μη ικανοποιητική ρύθμιση του Διαβήτης οδηγεί σε μακροχρόνιες επιπλοκές – Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι και η έγκαιρη διάγνωση…