Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη χρειάζεται να προσέχουν μόνιμα πόση γλυκόζη λαμβάνουν, όπως επίσης να κάνουν συχνά ενέσεις ινσουλίνης για να ρυθμίσουν τα επίπεδα του σακχάρου τους. Οι ενέσεις είναι συχνά επώδυνες και ανακριβείς, μια νέα, όμως, προσέγγιση υπόσχεται να το αλλάξει τα σημερινά δεδομένα.
Ομάδα επιστημόνων από την Βόρεια Καρολίνα δημιούργησε ένα έξυπνο τσιρότο ινσουλίνης. Μια παρόμοια ιδέα είχε παρουσιαστεί την περασμένη χρονιά, η οποία έδειχνε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει έλεγχος του σακχάρου σε ποντίκια με διαβήτη τύπου 1.
Το τελευταίο αυτό προϊόν που αναπτύχθηκε, δείχνει πως η τεχνολογία μπορεί γρήγορα να ανταποκριθεί στα υψηλά επίπεδα σακχάρου και να τα ρίξει σημαντικά για έως 10 ώρες στα διαβητικά ποντίκια.
Το νέο έξυπνο τσιρότο ινσουλίνης, που παρουσιάστηκε στο Advance Materials, είναι ένα πολυμερικό τσιρότο καλυμμένο με μικροσκοπικές βελόνες. Το βιοπολυμερές φιλοξενεί ζωντανά βήτα-κύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης. Τα κύτταρα αυτά δεν λειτουργούν σωστά στους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη. Προσπάθειες για μεταμόσχευση βήτα-κυττάρων γίνονται από τη δεκαετία το ’70 και η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση έγινε το 1990. Δυστυχώς, το ποσοστό απόρριψης τέτοιων μοσχευμάτων είναι αρκετά υψηλό.
«Η έρευνα αυτή παρέχει μια δυνητική λύση στο δύσκολο πρόβλημα της απόρριψης, το οποίο μαστίζει τις έρευνες που γίνονται σχετικά με τα κυτταρικά μοσχεύματα για τον διαβήτη» μας λέει ο Zhen Gu, επίκουρος καθηγητής του τμήματος βιοϊατρικής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Καρολίνα. «Επίσης, αποδεικνύεται πως μπορούμε να χτίσουμε μια γέφυρα ανάμεσα στα σήματα που δίνει το σώμα και στα θεραπευτικά κύτταρα που βρίσκονται έξω από αυτό, ώστε να ρυθμίσουμε τα επίπεδα σακχάρου».
Η κάψουλα των βήτα-κύτταρων δεν είναι η μόνη καινοτομία στο νέο έξυπνο τσιρότο. Οι βελόνες καλύπτονται από τρία χημικά που δρουν ως ενισχυτές των «σημάτων γλυκόζης» . Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα βήτα-κύτταρα γνωρίζουν πότε ανεβαίνει το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα, ώστε να αρχίσουν να παράγουν ινσουλίνη.
Το νέο έξυπνο τσιρότο ινσουλίνης είναι πολλά υποσχόμενο, χρειάζεται όμως τροποποιήσεις, προ-κλινικές δοκιμές και τελικά ανθρώπινες δοκιμές. Παρόλα αυτά, η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στους 387 εκατομμύρια ανθρώπους που νοσούν από διαβήτη παγκοσμίως.
GlykouliGr
Σχετικά άρθρα
Ερευνητές έφτιαξαν χάρτη με γονίδια που συντελούν στον διαβήτη τύπου 2
Σικάγο Την πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα γονίδια που εμπλέκονται στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2, προσφέρει μια…
Δελτίο Τύπου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Πότε επιτέλους θα αποζημιωθεί το Libre;»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “Πότε επιτέλους θα αποζημιωθεί το Libre;” Τα τελευταία δύο χρόνια η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αγωνίζεται και παλεύει για…
Τα αντικαταθλιπτικά συνδέονται με διαβήτη τύπου 2
ΛονδίνοΤα άτομα που παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο…
Πάτρα: «Ταλαιπωρία των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη από έλλειψη αναλώσιμων υλικών στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας»
Το Σωματείο ΑμεΑ Αχαΐας τονίζει: «Για μία ακόμη φορά στο Φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» παρατηρείται…