«Ενημέρωση» μέσω τηλεοπτικής εκπομπής για το διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά!

Στο GlykouliGr λάβαμε την παρακάτω επιστολή, την οποία και μας ζήτησαν να δημοσιεύσουμε. Θεωρούμε πως το σχόλιο είναι εύστοχο και θέλουμε να ενημερώσουμε πως έχουμε λάβει άλλες 8 επιστολές, τις οποίες θα δημοσιεύσουμε προσεχώς.

Όπως χάζευα πριν λίγες μέρες τo πρωί στην τηλεόραση έπεσα με έκπληξη πάνω στην εκπομπή «Το πρωινό» με τη Φαίη Σκορδά. Ο τίτλος που κάλυπτε μεγάλο μέρος της οθόνης ήταν «Ο διαβήτης τύπου 1 σε παιδιά και πως μπορούμε να τον αντιμετώπισουμε» και με ενδιαφέρον άνοιξα την ένταση στην τηλεόραση.

Δυστυχώς, το μόνο που κατάφερα να εμπεδώσω είναι πόσο καλή μανικιουρίστρα έχει η Φαίη, αφού συνεχώς έβλεπα τα χέρια της που κρατούσε μια πένα ινσουλίνης και για την οποία είπε: “αυτό είναι κάτι πολύ καινούργιο” –  απίστευτο το γεγονός να μην της κάνουν λίγη ενημέρωση πριν την εκπομπή και να της εξηγήσουν ήρεμα οτι η πένα που θα σου δώσουν να κρατήσεις δεν είναι καινούργια, για το βελονάκι πληρώνεσαι, αυτό είναι καινούργιο! 
Απαράδεκτο δε, επίσης το γεγονός ότι το μόνο στο οποίο αναφέρθηκε ο «ειδικός» καλεσμένος τα λίγα αυτά λεπτά, ήταν το πόσο καλά είναι τα βελονάκια 33g για τα παιδιά αλλά και τους μεγαλύτερους. Το βασικό που κυρίως ακούγονταν ήταν η λέξη «33G» και έτσι συνειδητοποίησα ότι θα έπρεπε να λέει τελικά στον τίτλο  “βελόνες για διαβητικούς πολύ λεπτές”, ας πέρναγε ένας υπέρτιτλος, τι μπήκανε στον κόπο να έχουν και καλεσμένο και να ταλαιπωρουν την κακομοίρα Σκορδά με τέτοια πράγματα. Λάιφ Στάιλ κάνει η γυναίκα, τι δουλειά έχει με τα χρόνια νοσήματα και τα βελονάκια, ποιός το σκέφτηκε να διαφημίσει τα βελονάκια για διαβητικούς στην εκπομπή της Σκορδά; Το Ράδιο Αρβύλα πιο πολύ σεβασμό θα έδειχνε! .
Να μην ξεχάσω και για τις υπόλοιπες άστοχες ατάκες του καλεσμένου ιατρού που με εξόργισαν “τα παιδιά κάνουν 3 με 4 ενέσεις την ημέρα” – πόσο ψέμα! – και πρόσθεσε οτι η διατροφή στον διαβήτη τύπου 1 παίζει μικρότερο ρόλο από ότι στον διαβήτη τύπου 2. Μικρότερες είναι οι γνώσεις του προφανώς. Δεν θα έπρεπε να τολμάει να “ελαφρύνει” την έννοια της διατροφής σε κανένα τύπου διαβήτη! Επίσης δεν είναι το πρόβλημα ότι προγραμματίζεις τι θα φας και με λίγο προγραμματισμό όλα είναι καλά, το θέμα είναι ότι κάνεις ενέσεις για ό,τι και να φας! 
Μεγάλη η απογοήτευση να βλέπεις να δηλώνουν ότι μιλάνε για το διαβήτη τύπου 1, και ειδικά για παιδιά, να περιμένεις να είναι ενημέρωση του κοινού για ένα θέμα που μαστίζει πολλές Ελληνικές οικογένειες, αλλά τελικά να μην είναι τίποτα άλλο παρά μια άστοχη διαφήμιση.
Δεν είναι μεμπτό να προβάλλεται ένα προϊόν στην τηλεόραση, ωστόσο «ξέχασε» η γνωστή παρουσιάστρια να μιλήσει για το τι είναι ο διαβήτης και τι σημαίνει για την καθημερινότητα των παιδιών να ζουν με τη νόσο, ώστε να ενημερωθεί το ευρύ κοινό και να προωθηθεί η ορατότητα των ανθρώπων με διαβήτη στην Ελλάδα. Δυστυχώς, δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα όπου παρακολουθούμε μια ανενημέρωτη παρουσιάστρια να λέει απίστευτες αοριστίες για τον διαβήτη!
Ο κόσμος δεν ξέρει τίποτα για τον διαβήτη και η εκπομπή δεν εξηγούσε τίποτα για τον διαβήτη – περιορίστηκε σε μια απλή διαφήμιση προϊόντος, χωρίς να μπορεί μάλιστα να την υποστηρίξει.
Μαρία Λ.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ίσως προκαλούν έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να κάνουν καλό στη σιλουέτα, αλλά οι άνθρωποι που τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.