Σε μήνυση κατέφυγε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου για τις υπερβολικές απαιτήσεις φαρμακευτικής εταιρίας σε δικαιολογητικά προκειμένου να προμηθεύσει με φάρμακα τα φαρμακεία του νησιού

μήνυση φαρμακευτικού συλλόγου δωδεκανήσου κατά φαρμακευτική
μήνυση φαρμακευτικού συλλόγου δωδεκανήσου κατά φαρμακευτική

Εξώδικο απέστειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου σε φαρμακευτική εταιρία που ζητούσε ακόμη και την άδεια λειτουργίας του φαρμακείου προκειμένου να αποστείλει φάρμακα που βρίσκονταν σε έλλειψη.  
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της μήνυσης, η εν λόγω φαρμακευτική εταιρία, προκειμένου να προμηθεύσει τα φαρμακεία του νομού Δωδεκανήσου με ορισμένα φάρμακα, ζητά να της αποστείλουν με φαξ ή άλλο μέσο τη συνταγή του ασθενούς μαζί με την άδεια λειτουργίας του φαρμακείου. Στην περίπτωση, δε, που δεν παραλάβει τα συγκεκριμένα έγγραφα, αρνείται να αποστείλει τα ζητούμενα φάρμακα. 
Στο κείμενο τονίζεται ότι η πρακτική αυτή είναι παράνομη και θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς αλλά και τη δημόσια υγεία.  
Ο Φαρμακευτικός σύλλογος αναφέρει ότι είναι κάτι που παραβιάζει τους νόμους περί ομαλής εμπορίας των φαρμακευτικών προϊόντων και τις διατάξεις περί διατήρησης ικανού αποθέματος φαρμάκων από τα φαρμακεία για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Επιπλέον, η έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων από τους πάγκους των φαρμακείων μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.  
Τέλος, τονίζεται ότι, οι απαιτήσεις της εταιρίας αποτελούν παράβαση των κανονισμών περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων αφού πάνω στην συνταγή αναγράφονται λεπτομέρειες σχετικά με την υγεία του ασθενούς.  
Ο πρόεδρος του ΦΣ Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης εξήγησε για ποιο λόγο προχώρησε στο εξώδικο.  

«Οι εταιρίες», όπως είπε, «έφτασαν πια στο σημείο να ζητούν συνταγή για να στείλουν τα φάρμακα παραβιάζοντας τη νομοθεσία για το ιατρικό απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών. Μάλιστα ξεπεράστηκε και αυτό το όριο και πήγαν και ένα βήμα παρακάτω βάζοντας έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας για να προμηθεύσουν τα φαρμακεία με φάρμακα ζητώντας και την άδεια λειτουργίας των φαρμακείων». 

Ως προς την απαίτηση για την προσκόμιση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου, ο Νομικός Σύμβουλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Ηλίας Δημητρέλλος, επισημαίνει ότι “το φαρμακείο καλύπτεται απόλυτα από την άδεια λειτουργίας που παίρνει από την Περιφέρεια στην οποία ανήκει κάτι που προφανώς σημαίνει ότι η κάθε παραπάνω απαίτηση  για την πιστοποίηση της νόμιμης άδειας λειτουργίας του είναι εκ του περισσού.” 
Ο ΕΟΦ προσπαθεί να πάρει μέτρα για να καταπολεμήσει το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων που έχει απασχολήσει ολόκληρη τη χώρα. Πρόσφατα επέβαλε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε λειτουργία η  νέα πλατφόρμα του ΕΟΦ για την αναφορά ελλείψεων φαρμάκων. Ο κ. Φουτούλης βλέπει θετικά τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας, ωστόσο θεωρεί ότι πρέπει να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να φανεί η χρησιμότητά της.

Πηγή: DailyPharmaNews

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
πολακης υπουργος υγειας, ποσσασδια, διαβητης, γλυκουλι
Περισσότερα

Ανακοίνωση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «“Ταφόπλακα” για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη οι προτάσεις του αναπ. Υπ. Υγείας Παύλου Πολάκη για τον ΕΚΠΥ»!

Δελτίο Τύπου με θέμα: «Στο στόχαστρο και πάλι ο διαβήτης! “Ταφόπλακα” για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη οι προτάσεις…