Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) Χρήστος Δαραμήλας γράφει αποκλειστικά για το Glykouli.GR:
O ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε το «ντόμινο» της μείωσης του επιπέδου της ποιότητας για τα αναλώσιμα του διαβήτη
Ο ΕΟΠΥΥ εξασφάλισε τη μη συμμετοχή κόστους στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη με το ΦΕΚ 2181/Β΄/27-6-2017…..!!!
Όμως :
1) Δεν έχει εξασφαλίσει την κυκλοφορία ποιοτικών αναλώσιμων υγειονομικών υλικών διαβήτη στην Ελληνική αγορά.
α)Μετρητών γλυκόζης αίματος που να τηρούν το ISO 2013-2015 όπου η απόκλιση της τιμής γλυκόζης από μέτρηση σε μέτρηση πρέπει να είναι μικρότερη από 10 mg/dl.
β)Βελόνες χορήγησης ινσουλίνης (για τα στυλό ινσουλίνης) που να μην προκαλούν λιποδυστροφίες, τοπικό μελάνιασμα και πίδακες αίματος.
γ) Καθετήρων έγχυσης ινσουλίνης (αναλώσιμο των αντλιών ινσουλίνης) οι οποίοι να είναι ανώδυνοι στην τοποθέτηση, να μην βουλώνουν, να μην προκαλούν λιποδυστροφίες, να μην τραυματίζουν το σημείο εισόδου.
δ) Αισθητήρων γλυκόζης, οι οποίοι προσφέρουν τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης στους χρήστες αντλιών ινσουλίνης.
2) Δεν έχει εξασφαλίσει την είσοδο στην Ελλάδα νέων τεχνολογικών προϊόντων που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπλοκών, στην ελαχιστοποίηση του πόνου, στην καλύτερη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη.
Ο ΕΟΠΥΥ με τον κλειστό ετήσιο προϋπολογισμό που ανακοίνωσε με το ΦΕΚ 1752/ Β΄/ 22-5-2017, τοποθετεί τη δαπάνη του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού διαβήτη στα 60.000.000 ευρώ, χωρίς να διευκρινίζει αν εμπεριέχονται σε αυτόν εκτός από τις ταινίες μέτρησης γλυκόζης αίματος, τις ταινίες κετονών αίματος, τις βελόνες χορήγησης ινσουλίνης και τους σκαρφιστήρες (για λήψη σταγόνας αίματος από το δάχτυλο) τα αναλώσιμα της αντλίας έγχυσης ινσουλίνης.
Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 27 Ιουνίου 2017, ανακοινώνει με ΦΕΚ τις νέες μειωμένες τιμές αποζημίωσης του συνόλου των αναλώσιμων υγειονομικών υλικών διαβήτη. Οι τιμές είναι τόσο χαμηλές που θα αναγκάσουν τις φαρμακευτικές εταιρίες να εισάγουν πλέον προϊόντα που αποζημιώνονται σε αυτές τις τιμές αλλά, είναι παλαιότερης τεχνολογίας άρα και χαμηλότερης ποιότητας.
Με τον προϋπολογισμό στα 60.000.000 ευρώ το Claw back θα ξεπεράσει τα 15.000.000 ευρώ ετησίως, με βέβαιο αποτέλεσμα πολλές εταιρίες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει τους φαρμακοποιούς. Ήδη κάποιοι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι ανακοίνωσαν τη διακοπή χορήγησης αναλώσιμου υγειονομικού υλικού διαβήτη από 1 Αυγούστου και πιθανόν αρχές Σεπτεμβρίου να ξεκινήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις, που όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό : “κλειστά φαρμακεία επ’αόριστον”.
Την Δευτέρα 17-7-2017 ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ εξασφαλίζει τις κατηγορίες αναπηριών και χρονίων παθήσεων που τα φάρμακα τους υπάρχουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δίνοντας τους τη δυνατότητα να τα λαμβάνουν στην κατοικία τους μέσω ιδιωτικών ταχυμεταφορών που ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται.
Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, που τα φάρμακα και το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό τους δεν υπάρχει ούτε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά ούτε και στα φαρμακεία των νοσοκομείων ;
Έτσι λοιπόν ο χρόνια πάσχον διαβητικός, τελικός αποδέκτης όλων των παραπάνω συνεπειών δεν θα μπορεί να έχει στα χέρια του ποιοτικά υλικά για τη σωστή διαχείριση της πάθησης του.
Δεν θα μπορεί να τα προμηθευτεί από τα κλειστά ιδιωτικά φαρμακεία αλλά ούτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Η ύπαρξη των φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών διαβήτη στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ παραπέμπει απευθείας σε κλειστούς διαγωνισμούς με εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, συνέπεια των οποίων θα είναι η χαμηλότερη ποιότητα. Αντίστοιχα παραδείγματα ζήσαμε με τους διαγωνισμούς, μικρού μέρους, των Νοσοκομείων της χώρας τα οποία προμηθεύονταν διαβητολογικά υλικά, χαμηλής ποιότητας, τα οποία διέθεταν στους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας με σακχαρώδη διαβήτη.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ αγγίζουν το 1.000.000, βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλοι τη χώρα και σε μερικές μέρες « θα εγκαταλειφθούν στο έλεος του Θεού» .
Συμπέρασμα, τα άτομα με διαβήτη δεν θα μπορούν να ζήσουν στην Ελλάδα.
Όλα αυτά θα αποτρέπονταν αν γίνονταν ορθολογικές μειώσεις τιμών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ ΕΟΠΥΥ, Φαρμακευτικών Εταιριών και Φαρμακείων.
Είναι απαράδεκτο ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και η διοίκηση να απορούν γιατί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) μιλά και εκφέρει άποψη για τις τιμές από τη στιγμή που ο προϋπολογισμός και οι τιμές αποζημίωσης είναι η αρχή στο “ντόμινο” της μείωσης της ποιότητας των αναλώσιμων υγειονομικών υλικών διαβήτη αλλά και η απαγόρευση εισόδου νέων , που στο σύνολό τους μας προσφέρουν βελτίωση στη ποιότητα της ζωής μας με το σακχαρώδη διαβήτη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΡΑΜΗΛΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.