Κακή διάθεση, κόπωση, υπνηλία, πονοκέφαλος, νεύρα, πόνος στην κοιλιά και στο στήθος. Τα νιώθετε κι εσείς κάθε φορά που περιμένετε περίοδο; Τότε είστε μία από τις πολλές γυναίκες που ταλαιπωρούνται από το λεγόμενο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Υπάρχει τρόπος όλα αυτά τα συμπτώματα να γίνουν πιο ήπια και πως εμείς οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη ταλαιπωρούμαστε περισσοτερο τις ημέρες του PMS;
Η αλήθεια είναι πως «εκείνες τις μέρες του μήνα», ή μάλλον, λίγο πριν από αυτές, πολλές γυναίκες αισθάνονται «πρησμένες» και κακόκεφες, ενώ κάνουν διαρκώς… επιδρομές στο ψυγείο, ψάχνοντας, κυρίως, για κάτι γλυκό. Είναι οι στιγμές που ένα μικροσυμβάν που άλλοτε θα θεωρούσαν φαιδρό ή αδιάφορο, τις κάνει να δακρύζουν. Είναι, επίσης, εκείνες οι φορές που ο/η σύντροφος/σύζυγος, μένει έκπληκτος απέναντι στην ξαφνική έκρηξη θυμού, για ασήμαντη αφορμή και κάνει την ερώτηση: «Περιμένεις περίοδο;»
Πως λειτουργεί το αναπαραγωγικό σύστημα
Το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας αποτελείται κατά βάση από τις δύο ωοθήκες, τις δύο σάλπιγγες, τη μήτρα, τον κόλπο και το αιδοίο (αποτελείται από τα μεγάλα και μικρά χείλη, την κλειτορίδα και το εφηβαίο που καλύπτεται από τρίχωμα).
Οι ωοθήκες έχουν σχήμα αμυγδάλου και μέγεθος περί τα 3 εκ. Βρίσκονται στο πάνω μέρος της λεκάνης, αριστερά και δεξιά από τη μήτρα. Η κάθε ωοθήκη συνδέεται με την κάθε σάλπιγγα. Ο ρόλος τους είναι να παράγουν γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες (οιστρογόνα και προγεστερόνη που παίζουν ρόλο στον εμμηνορρυσιακό κύκλο) και ωάρια. Έτσι, κάθε μήνα παράγουν ένα ωάριο (συνήθως τον έναν μήνα η μία ωοθήκη και τον επόμενο η άλλη), το οποίο κινείται προς τη μήτρα, προκειμένου λίγες ημέρες αργότερα να γονιμοποιηθεί.
Η μήτρα έχει το σχήμα και το μέγεθος ενός ανεστραμμένου αχλαδιού. Αποτελείται από παχιά τοιχώματα μυϊκού ιστού και περιβάλλεται εσωτερικά από βλεννογόνο, το ενδομήτριο. Στο κατώτερο κυλινδρικό τμήμα της βρίσκεται ο τράχηλος, ενώ κάτω από τον τράχηλο βρίσκεται ο κόλπος. Οι δύο πάνω γωνίες της μήτρας επικοινωνούν με τους αυλούς των σαλπίγγων. Μέρος της ακουμπά στην ουροδόχο κύστη, ενώ άλλο μέρος της επηρεάζεται από το ορθόν έντερο. Κύριος ρόλος της μήτρας είναι να υποδέχεται το γονιμοποιημένο ωάριο στο ενδομήτριο και να προστατεύει τη ανάπτυξή του μέχρι τον τοκετό.
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μέρος της μήτρας (το μυομήτριο) διογκώνεται πάρα πολύ, προκειμένου να μπορεί να φιλοξενεί το ωάριο που επίσης μεγαλώνει. Μετά την γέννηση, η μήτρα επανέρχεται σιγά-σιγά σχεδόν στις αρχικές της διαστάσεις.
Οι σάλπιγγες είναι μυώδεις σωλήνες, μήκους 10-12 εκ. η κάθε μία. Στο ένα τους άκρο ενώνονται με τη μήτρα, ενώ το άλλο κρέμεται ελεύθερο στην κοιλιά. Οι σάλπιγγες αποτελούν το «σημείο συνάντησης» του ωαρίου με το σπερματοζωάριο. Μέσω αυτών, δηλαδή, μεταφέρεται το ωάριο στη μήτρα και είτε εμφυτεύεται στο ενδομήτριο είτε αποβάλλεται, αν δεν γίνει γονιμοποίηση.
Ο κόλπος, τέλος, είναι ένα ελαστικό, μυώδες όργανο (σαν σωλήνας) και ενώνει τον τράχηλο της μήτρας με το αιδοίο. Μπροστά του βρίσκεται η ουροδόχος κύστη, η οποία καταλήγει εξωτερικά στην ουρήθρα. Σκοπός του κόλπου είναι να υποδέχεται το πέος κατά την διάρκεια του σεξ. Μάλιστα, ενώ σε κατάσταση ηρεμίας έχει μήκος περί τα 6 με 7,5 εκατοστά, κατά την σεξουαλική επαφή, κατά την χρήση ταμπόν ή κατά την διάρκεια του τοκετού για την έξοδο του εμβρύου εκτείνεται σημαντικά. Στη συνέχεια, βέβαια, επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα.
Η αναπαραγωγική διαδικασία
Κάθε μήνα, η μήτρα της γυναίκας που είναι σε αναπαραγωγική φάση, προσαρμόζεται για ενδεχόμενη εγκατάσταση ωαρίου. Αυτό σημαίνει ότι το ενδομήτριό της παχαίνει και εμπλουτίζεται με θρεπτικά συστατικά έτσι ώστε να είναι έτοιμο, πριν την ωορρηξία, για να μπορέσει να φιλοξενήσει ενδεχόμενο γονιμοποιημένο ωάριο.
Παράλληλα, όταν οι ωοθήκες είναι έτοιμες, παράγουν ένα ωάριο, το οποίο απελευθερώνουν και περίπου 4 ημέρες μετά αυτό φτάνει μέσα στις σάλπιγγες. Εκεί, εφόσον υπάρξει ελεύθερη σεξουαλική επαφή, τα σπερματοζωάρια συναντούν το ωάριο και, αν κάποιο τα καταφέρει, το γονιμοποιεί. Αν υπάρξει γονιμοποίηση, λίγες ημέρες μετά το γονιμοποιημένο ωάριο «κατεβαίνει» και εμφυτεύεται στο ενδομήτριο. Κάπως έτσι ξεκινά η εγκυμοσύνη και παύει η έμμηνος ρύση.
Εάν πάλι δεν επιτευχθεί κύηση το γυναικείο σώμα τα αποβάλλει όλα με την περίοδο.
Το σώμα της γυναίκας είναι μαγικό, είναι ένα ολόκληρο εργοστάσιο.
Ο φυσιολογικός γεννητικός κύκλος μιας γυναίκας οφείλεται στην φυσιολογική και ρυθμική λειτουργία του άξονα του υποθαλάμου, υπόφυσης και ωοθηκών.
Στην διάρκεια της εμμηνορρυσίας και λίγες ημέρες πριν, μεγάλος αριθμός γυναικών παραπονιούνται για ποίκιλλα συμπτώματα που πιθανός επηρεάζουν την καθημερινότητά τους όπως:
• Μεταβολές στη διάθεση
• Κλάμα
• Εχθρικότητα
• Αγοραφοβία
• Ελλειμματική προσοχή
• Φούσκωμα και δυσφορία στην κοιλιά
• Κόπωση
• Πονοκέφαλοι
• Ευαισθησία στο στήθος
Αυτό ονομάζεται Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο. Εμφανίζεται στην πρώτη φάση του κύκλου, την λεγόμενη ‘’ωοθηλακική ή οιστρογονική’’ φάση. Τα οιστρογόνα την συγκεκριμένη περίοδο είναι αυξημένα και παρατηρείται πάχυνση του ενδομήτριου, δηλαδή προετοιμασία για εμμηνορρυσία! Σε αυτή τη φάση εμφανίζονται τα παραπάνω συμπτώματα και οι μεγάλες αλλαγές που βιώνει η γυναίκα στην ψυχοσύνθεση της. Είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι οι περισσότεροι φόνοι που έχουν διαπραχθεί από γυναίκες έγιναν όταν βρίσκονταν σε αυτή τη φάση του κύκλου!
Για να πούμε ότι μία γυναίκα έχει το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο θα πρέπει :
1. Τα συμπτώματα να ξεκινούν τουλάχιστον στις 5 ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου
2. Να τελειώνουν μέσα στις 5 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου.
3. Να υπάρχουν τουλάχιστον σε τρεις εμμηνορυσιακούς κύκλους στην σειρά.
4. Να επηρεάζουν την καθημερινότητα της γυναίκας (δουλειά, σπίτι, κ.λπ.)
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η λεπτομερής καταγραφή των συμπτωμάτων σε ημερολόγιο για τουλάχιστον 3 μήνες. Τα στοιχεία που θα πρέπει να καταγράφει η γυναίκα είναι πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματα (τυπική ημέρα του κύκλου), πότε τελείωσαν και φυσικά ποια ήταν αυτά τα συμπτώματα. Το ημερολόγιο είναι πολύ σημαντικό διότι τα συμπτώματά του προεμμηνορρυσιακού είναι όμοια με αυτά που έχουν κάποιες ψυχικές διαταραχές και είναι λογικό ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να γίνει διαχωρισμός και σωστή διάγνωση του συνδρόμου για την έγκαιρη και κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Μια γυναίκα που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, εκτός από τα προαναφερθέντα συμπτώματα έχει να σκεφτεί και την ομαλή διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης της. Σε αυτή τη φάση του κύκλου παρατηρείται υπεργλυκαιμία λόγω της επίδρασης των ορμονών. Η ποιότητα ζωής της αυτές τις ημέρες επηρεάζεται σημαντικά γιατί τα συνήθη συμπτώματα του ΠΜΣ πολλαπλασιάζονται και επιμηκύνονται με την επίδραση του διαβήτη. Για παράδειγμα το φούσκωμα και ο πόνος στο στήθος μπορεί επιπρόσθετα να ανεβάσει το σάκχαρο σε συνδυασμό με το ψυχολογικό υπόβαθρο των συγκεκριμένων ημερών, χώρια την φυσιολογική επίδραση των οιστρογόνων στο σώμα!
Τι μπορεί να κάνει για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα:
1. Περιορισμός κατανάλωσης καφέ και αλκοόλ
2. Συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε μέταλλα ( μαγνήσιο & ασβέστιο) και το σύμπλεγμα βιταμινών Β & Ε. το μαγνήσιο βοηθάει στην κατακράτηση τις κράμπες και την ψυχολογία. Η βιταμίνη Ε βοηθάει στο αίσθημα πρηξίματος στο στήθος.
3. Συστηματική σωματική άσκηση
4. Ισορροπημένη διατροφή υψηλή σε Ω3 λιπαρά, πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά και πολλές φυτικές ίνες.
5. Μείωση αλατιού στο φαγητό για την πρόληψη της κατακράτησης
6. Γιόγκα, διαλογισμός, ομοιοπαθητική
7. Καλός ύπνος και πολύ νερό
8. Χρήση παυσίπονων
9. Ρύθμιση του σακχάρου πάντα σε συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο σας. Μπορεί το σχήμα και οι μονάδες να μεταβληθούν εκείνες τις ημέρες του μήνα. Όσες διαθέτουν αντλία ινσουλίνης μπορούν να τη ρυθμίσουν την συγκεκριμένη περίοδο να αυξάνει τον βασικό ρυθμό.
Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή της κάθε γυναίκας και πιο δύσκολο κεφάλαιο για την γυναίκα με σακχαρώδη διαβήτη που χρήζει καλής επικοινωνίας με τον γυναικολόγο και τον ενδοκρινολόγο αλλά και με τους γύρω της να δείχνυν απόλυτη κατανόηση μιας και επιβάλεται να σεβαστούμε αυτο τον άνθρωπο που μπορεί και πρσφέρει και αναπράγει την ζωή. Η ρύθμιση του ζαχάρου εκείνες της μέρες είναι μια ακόμα πιο δύσκολη υπόθεση αλλά εφικτή και θεωρείται απαραίτητη για την υγεία της.
Σχετικά άρθρα
3 βασικές πληροφορίες για τη στοματική υγιεινή
Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει την υγεία των δοντιών σας και να σας δημιουργήσει πολλά μικροπροβλήματα. Ευτυχώς,…
Μια παρουσίαση του συστήματος συνεχούς καταγραφής γλυκόζης GlucoMen Day από τον Δημήτρη Κ.
Πριν λίγο καιρό αποφάσισα να δοκιμάσω το σύστημα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης της Menarini Diagnostics, GlucoMen Day. Αρχικά είχα στο…
Πως να αντιμετωπίσετε την πρωινή υπεργλυκαιμία
Έχετε υψηλά επίπεδα σακχάρου το πρωί χωρίς συγκεκριμένο λόγο; Αν ναι, μπορεί να αντιμετωπίζετε αυτό που αποκαλούμε «το…
Μύθος η υγιής παχυσαρκία
Οι παχύσαρκοι άνθρωποι δεν μπορεί να είναι υγιείς, διότι ακόμα κι αν δεν έχουν αυξημένη πίεση ή χοληστερίνη…