1 στους 4 ενήλικες άνω των 25 πάσχουν από Προδιαβήτη!

προδιαβήτης
προδιαβήτης

Γράφει ο Ιωάννης Χριστοδούλου – Οικογενειακός Γενικός Γιατρός / Δόκτωρ Πανεπιστημίου ΚΛΟΥΖ-ΝΑΠΟΚΑ
Σχεδόν ένας στους τέσσερις ενήλικες ηλικίας άνω των 25 ετών είτε έχει διαβήτη που σημαίνει σάκχαρο νηστείας μεγαλύτερο του126mg/dl είτε βρίσκεται σε μια κατάσταση που λέγεται ΠΡΟ-ΔΙΑΒΗΤΗΣ δηλαδή έχει ένα σάκχαρο νηστείας υψηλότερο από το κανονικό 70mg-99mg και μικρότερο από το 126mg/dl. Επομένως εάν βρούμε σε μια μέτρηση μετά από νηστεία 8 ωρών ένα σάκχαρο που κυμαίνεται από 100mg-125mg/dl λέμε ότι ο οργανισμός μας πάσχει από ΠΡΟ-ΔΙΑΒΗΤΗ.
Για να δούμε εάν κάποιος έχει προδιαβητη μπορούμε εκτός από το σάκχαρο νηστείας να κάνουμε και μια άλλη ειδική εξέταση που λέγεται δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης. Χορηγώντας πριν το τεστ 150γρ υδατάνθρακες για 3 ημέρες μετά από 8 ώρες νηστείας, παίρνει ο γιατρός αίμα φλεβικό και αμέσως μετά δίνει στον εξεταζόμενο να πιει 75γρ. γλυκόζης διαλυμένη σε νερό χλιαρό μετράμε το σάκχαρο ακριβώς σε 2ωρες. Εάν το σάκχαρο κυμαίνεται από 140-199 mg/dl σημαίνει ότι έχουμε ΠΡΟ-ΔΙΑΒΗΤΗ.
Ένας τρίτος τρόπος είναι η μέτρηση της γλυκοζιλιωμενης αιμοσφαιρίνης που μας δείχνει την μέση ποσότητα σακχάρου τους τελευταίους 3 μηνες, θα πρέπει όμως το μηχάνημα που κάνει την μέτρηση να έχει τις προδιαγραφές όπως ορίζει η αμερικανική διαβητολογική Εταιρία. Τιμές μεταξύ 5,7%-6,4% θεωρείται ΠΡΟ-ΔΙΑΒΗΤΗΣ.
Ο έλεγχος για ΠΡΟ-ΔΙΑΒΗΤΗ πρέπει να γίνεται στον πληθυσμό εκείνο ο οποίος έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης όπως:
διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.nowdoctor.gr

Haitian ot

Γράφει ο Ιωάννης Χριστοδούλου – Οικογενειακός Γενικός Γιατρός / Δόκτωρ Πανεπιστημίου ΚΛΟΥΖ-ΝΑΠΟΚΑ
Σχεδόν ένας στους τέσσερις ενήλικες ηλικίας άνω των 25 ετών είτε έχει διαβήτη που σημαίνει σάκχαρο νηστείας μεγαλύτερο του126mg/dl είτε βρίσκεται σε μια κατάσταση που λέγεται ΠΡΟ-ΔΙΑΒΗΤΗΣ δηλαδή έχει ένα σάκχαρο νηστείας υψηλότερο από το κανονικό 70mg-99mg και μικρότερο από το 126mg/dl. Επομένως εάν βρούμε σε μια μέτρηση μετά από νηστεία 8 ωρών ένα σάκχαρο που κυμαίνεται από 100mg-125mg/dl λέμε ότι ο οργανισμός μας πάσχει από ΠΡΟ-ΔΙΑΒΗΤΗ.
Για να δούμε εάν κάποιος έχει προδιαβητη μπορούμε εκτός από το σάκχαρο νηστείας να κάνουμε και μια άλλη ειδική εξέταση που λέγεται δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης. Χορηγώντας πριν το τεστ 150γρ υδατάνθρακες για 3 ημέρες μετά από 8 ώρες νηστείας, παίρνει ο γιατρός αίμα φλεβικό και αμέσως μετά δίνει στον εξεταζόμενο να πιει 75γρ. γλυκόζης διαλυμένη σε νερό χλιαρό μετράμε το σάκχαρο ακριβώς σε 2ωρες. Εάν το σάκχαρο κυμαίνεται από 140-199 mg/dl σημαίνει ότι έχουμε ΠΡΟ-ΔΙΑΒΗΤΗ.
Ένας τρίτος τρόπος είναι η μέτρηση της γλυκοζιλιωμενης αιμοσφαιρίνης που μας δείχνει την μέση ποσότητα σακχάρου τους τελευταίους 3 μηνες, θα πρέπει όμως το μηχάνημα που κάνει την μέτρηση να έχει τις προδιαγραφές όπως ορίζει η αμερικανική διαβητολογική Εταιρία. Τιμές μεταξύ 5,7%-6,4% θεωρείται ΠΡΟ-ΔΙΑΒΗΤΗΣ.
Ο έλεγχος για ΠΡΟ-ΔΙΑΒΗΤΗ πρέπει να γίνεται στον πληθυσμό εκείνο ο οποίος έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης όπως:
διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.nowdoctor.gr

value=”ht”>Haitian Creole

Hungarian

amp;delta;ρά κατασταλτικά στη χοληστερίνη, έχει θετικά αποτελέσματα στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και χρησιμοποιείται κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας), βλέννα, κυτταρίνη και τουλάχιστον 6 αντιοξειδωτικές ουσίες. Χρησιμοποιείται συνδυαστικά με άλλα άλευρα χωρίς γλουτένη.
– Το αλεύρι από μπιζέλια παρασκευάζεται από αλεσμένα ψημένα κίτρινα μπιζέλια. Το ψήσιμο αυξάνει την θρεπτική αξία του. Το χρώμα του είναι καφεκίτρινο λόγω της καραμελοποίησης που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Χρησιμοποιείται όπως το σιμιγδάλι καλαμποκιού.
Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν κι άλλες ρίζες και καρποί από τα οποία παράγονται αλεύρια χωρίς γλουτένη.
Creole

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα