Διαβήτης, γήρανση και απώλεια μυών: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Διαβάστε τι πρέπει να ξέρετε για τη σαρκοπενία

Πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε μια ισχυρή σχέση μεταξύ του διαβήτη και της σαρκοπενίας, αλλιώς γνωστή ως επιταχυνόμενη μυϊκή απώλεια που σχετίζεται με την ηλικία. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν τριπλάσιο κίνδυνο για σαρκοπενία σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς διαβήτη.

Η σαρκοπενία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πτώσεων, αδυναμίας και θνησιμότητας. Καθώς τα άτομα με διαβήτη ζουν περισσότερο – περισσότερο από το ένα τέταρτο των Αμερικανών 65 ετών και άνω έχουν διαβήτη – αυτή η επιπλοκή είναι όλο και περισσότερο στα ραντάρ των κλινικών γιατρών.

Εάν ζείτε με διαβήτη, θα πρέπει να είναι και στο δικό ραντάρ σας, τονίζει ο Δρ. Betul Hatipoglu, επίκουρος καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Περιπτώσεων για τον Διαβήτη, την Παχυσαρκία και τον Μεταβολισμό στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Οχάιο.

«Η σαρκοπενία είναι πιο συχνή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που διατρέχουν κίνδυνο απώλειας μυών φυσικά. Ωστόσο, ακόμη και νεότεροι άνθρωποι με διαβήτη θα μπορούσαν να υποφέρουν από αυτή την παρενέργεια εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο Hatipoglu.

Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για την απώλεια μυών και τον διαβήτη.

Τι είναι η σαρκοπενία;

Όλοι βιώνουν κάποια απώλεια μυϊκής μάζας και λειτουργικότητας με την ηλικία. Ξεκινώντας από τα 30 σας, η μυϊκή μάζα μειώνεται φυσικά κατά 3-8% ανά δεκαετία. Μέχρι την ηλικία των 60 ετών, το ποσοστό απώλειας είναι ακόμη υψηλότερο.

Ενώ αναμένεται κάποια απώλεια μυών, η σαρκοπενία είναι ένας ασυνήθιστα γρήγορος ρυθμός απώλειας. Η σαρκοπενία περιλαμβάνει απώλεια μυϊκής μάζας, καθώς και μειωμένη λειτουργία και δύναμη των μυών.

Καθώς η μυϊκή μάζα μειώνεται, η λιπώδης μάζα αυξάνεται, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη. Ο διαβήτης και η απώλεια μυών φαίνεται να είναι αμφίδρομος δρόμος: όχι μόνο η πάθηση φαίνεται να οδηγεί σε απώλεια μυών, αλλά η ίδια η μυϊκή απώλεια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαβήτη.

Η σαρκοπενία μπορεί να κάνει τον διαβήτη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, εκτός από άλλες αρνητικές επιπτώσεις όπως η ακαμψία των αρθρώσεων και η μειωμένη οστική πυκνότητα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας όπου η σαρκοπενία σε συνδυασμό με τον διαβήτη επιταχύνει τη συνολική πτώση της υγείας καθώς μεγαλώνετε.

Φυσικά, δεν χρειάζεστε διαβήτη για να αντιμετωπίσετε γενική πτώση της υγείας. Η παχυσαρκία και η σαρκοπενία μπορούν επίσης να συμβάλουν σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία καθώς μεγαλώνετε.

Η σχέση μεταξύ διαβήτη και σαρκοπενίας

Ενώ η σχέση μεταξύ διαβήτη και μυϊκής απώλειας είναι καλά τεκμηριωμένη, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με τον μηχανισμό πίσω από αυτήν.

«Γνωρίζουμε ότι για οποιαδήποτε ανεπάρκεια ινσουλίνης, όπως ο διαβήτης τύπου 1 ή ο προχωρημένος τύπος 2, το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη ζάχαρη για ενέργεια και αρχίζει να χρησιμοποιεί λίπος και πρωτεΐνες ως εναλλακτικές πηγές. Η απώλεια μυών συμβαίνει λόγω της κατανάλωσης των μυών ως πηγή ενέργειας», είπε ο Hatipoglu.

«Ωστόσο, η μυϊκή απώλεια αναγνωρίζεται τώρα ακόμη και σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 χωρίς ολική ανεπάρκεια ινσουλίνης και η εξήγηση του γιατί δεν είναι σαφής σε αυτές τις περιπτώσεις».

Υπάρχουν όμως θεωρίες. Πολλά πράγματα που σχετίζονται με τον διαβήτη πιθανότατα αυξάνουν τον ρυθμό απώλειας μυών. Για παράδειγμα, η αυξημένη φλεγμονή που προκαλείται από τον διαβήτη μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο.

Η μειωμένη δραστηριότητα ινσουλίνης μπορεί επίσης να μειώσει την ικανότητα του σώματός σας να χτίζει μυς. Ένα από τα βασικά πράγματα που κάνει η ινσουλίνη είναι να βοηθά στη μεταφορά των πρωτεϊνών από το αίμα σας στους σκελετικούς μυς. Με μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, η διαδικασία της πρωτεϊνοσύνθεσης είναι λιγότερο αποτελεσματική. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου, το σώμα σας δεν μπορεί να χτίσει μυς γρηγορότερα από όσο χρειάζεται.

Η σαρκοπενία συνδέεται επίσης με το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο έχει η πλειοψηφία των ατόμων με διαβήτη τύπου 2. Άλλες επιπλοκές του διαβήτη, όπως η επώδυνη νευροπάθεια, μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη τη συμμετοχή σε σωματικές δραστηριότητες (όπως η άρση βαρών, για παράδειγμα) που προστατεύουν από την απώλεια μυών.

Τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τους μυς δυνατούς

Εάν ζείτε με διαβήτη, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τους μυς σας είναι να διαχειριστείτε το σάκχαρό σας όσο καλύτερα μπορείτε, συμβουλεύει ο Hatipoglu.

Αν και δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που να συνδέουν τον έλεγχο της γλυκόζης με την αυξημένη μυϊκή μάζα, με βάση όσα γνωρίζουμε για τους πιθανούς μηχανισμούς, τα βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πιθανότατα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των μυών σας δυνατών.

Το επόμενο καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τους μυς σας είναι να τους χρησιμοποιήσετε. Ενσωματώστε την προπόνηση δύναμης ή αντίστασης στη ρουτίνα σας. Ο αυξημένος κίνδυνος για απώλεια μυών μεταξύ των ατόμων με διαβήτη καθιστά αυτήν την πτυχή της άσκησης ακόμη πιο σημαντική.

Η προπόνηση με αντιστάσεις είναι γνωστό από καιρό ότι βοηθά στη βελτίωση του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα, εκτός από το ότι βοηθά τους μύες σας να παραμείνουν δυνατοί και λειτουργικοί. Αυτό το καθιστά κλειδί για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος.

Αυτό δεν χρειάζεται να σημαίνει ότι πρέπει να είστε αθλητής CrossFit ή bodybuilder. Ανάλογα με την ηλικία, την κινητικότητά σας και το εάν αντιμετωπίζετε ήδη μυϊκή απώλεια, μπορεί να θέλετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός φυσιοθεραπευτή ή πιστοποιημένου εκπαιδευτή που μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας (και με το γιατρό σας) για να αναπτύξει ένα σχέδιο που λειτουργεί για εσάς.

«Συνιστούμε προπόνηση με βάρη με επίβλεψη», είπε ο Hatipoglu. «Το να έχεις έναν προπονητή στη διαδικασία μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις παρακινημένος».

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα