Νέα έρευνα: Αιτία του διαβήτη τύπου 2 η ανεπάρκεια βιταμίνης Α

Βιταμίνη Α
Βιταμίνη Α

Μια νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Biological Chemistry, δείχνει ότι μία από τις πιθανές αιτίες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι η έλλειψη βιταμίνης Α στον οργανισμό του ασθενούς.
Ο διαβήτης 2 χαρακτηρίζεται από την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη. Συγκεκριμένα τα β-κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.
Υπάρχουν δύο τύποι της βιταμίνης Α. Ο πρώτος είναι η προσχηματισμένη βιταμίνη Α, που είναι γνωστή ως ρετινόλη, και την βρίσκουμε στο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο δεύτερος είναι η προ-βιταμίνη Α, ή βήτα-καροτένιο, το οποίο βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Σε γενικές γραμμές η βιταμίνη Α βοηθάει την κυτταρική ανάπτυξη και συμβάλλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και σε καλύτερη όραση.
Για τις ανάγκες της έρευνας η επικεφαλής δρ Lorraine Gudas και οι συνεργάτες της ανέλυσαν την ανάπτυξη των β-κυττάρων ανάμεσα σε δύο ομάδες ποντικών. Τα μέλη της μίας ομάδας είχαν τροποποιηθεί γενετικά, ώστε να αδυνατούν να αποθηκεύουν διαιτητική βιταμίνη Α, ενώ τα μέλη της άλλης ομάδας ήταν σε θέση να αποθηκεύουν κανονικά τη βιταμίνη Α από τις τροφές, όπως είναι το φυσιολογικό.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που αδυνατούσαν να αποθηκεύσουν τη βιταμίνη Α, έδειξαν αυξημένα ποσοστά απώλειας β-κυττάρων, που σημαίνει ότι αυτά τα ποντίκια δεν ήταν σε θέση να παράγουν ινσουλίνη.
Επίσης, όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν τη βιταμίνη Α από τη διατροφή των υγιών ποντικιών, διαπίστωσαν και πάλι σημαντική απώλεια των β-κυττάρων, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης και την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, βασικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.
Όταν οι ερευνητές αποκατέστησαν την πρόσληψη βιταμίνης Α στη διατροφή των πειραματόζωων, η παραγωγή των β-κυττάρων αυξήθηκε και μαζί της αυξήθηκε η παραγωγή ινσουλίνης, ενώ τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.
Πηγή: onmed.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Νέα μελέτη εξέτασε το τεχνητό πάγκρεας σε σχέση με αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης ή τις απαιτήσεις σε ινσουλίνη στον εμμηνορροϊκό κύκλο

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Technology & Therapeutics ρίχνει φως στη σχέση των επιπέδων γλυκόζης και του εμμηνορροϊκού κύκλου