Ερευνητές ανακάλυψαν μόριο που προκαλεί τον πολλαπλασιασμό βήτα κυττάρων μέσα στον οργανισμό

Ερευνητές ανακάλυψαν μόριο που προκαλεί τον πολλαπλασιασμό βήτα κυττάρων μέσα στον οργανισμό
Ερευνητές ανακάλυψαν μόριο που προκαλεί τον πολλαπλασιασμό βήτα κυττάρων μέσα στον οργανισμό

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα τεχνική προκειμένου να εντοπίσουν μόρια που μπορούν να προκαλέσουν διάσπαση των ινσουλινοπαραγωγών βήτα κυττάρων.
Οι Olov Andersson και Jeremie Charbord εξηγούν ότι: «Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από την προοδευτική απώλεια λειτουργικών βήτα κυττάρων. Μια πιθανή προσέγγιση για τη θεραπεία του διαβήτη είναι η παραγωγή νέων βήτα κυττάρων στο φυσικό τους περιβάλλον, ώστε να ανανεωθούν τα αποθέματά τους. Ο πολλαπλασιασμός των βήτα κυττάρων πραγματοποιείται κυρίως κατά την ανάπτυξη του ανθρώπου, αλλά κάτω από ορισμένες συνθήκες υπεργλυκαιμίας μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε ενήλικες, μια διαδικασία που θα μπορούσε πιθανά να χρησιμοποιηθεί για την αναγέννηση των βήτα κυττάρων σε περιπτώσεις ανθρώπων με διαβήτη.
Προκειμένου να βρούμε χημικά που μπορούν να προκαλέσουν πολλαπλασιασμό των βήτα κυττάρων, αναπτύξαμε ένα νέο τρόπο εντοπισμού χημικών μορίων που δοκιμάσαμε σε ψάρια ζέβρα. Αυτό που δημιουργήσαμε βασίζεται στην μέθοδο FUCCI (Fluorescence ubiquitination cell-cycle indicator), κατά την οποία ο δείκτης γεμινίνης S/G2/M συγχωνεύεται με μια φθορίζουσα πρωτεΐνη. Αντί να συγχωνεύσουμε την γεμινίνη με μια φθορίζουσα πρωτεΐνη, την συγχωνεύσαμε με μια πρωτεΐνη λουσιφεράσης και την εκφράσαμε κάτω από τον έλεγχο του υποκινητή της ινσουλίνης, για να προκαλέσουμε τον πολλαπλασιασμό των βήτα κυττάρων με τρόπο υψηλής απόδοσης. Ονομάσαμε αυτό το πείραμα LUCCI (Luminescence Ubiquitination-based Cell Cyle Indicator) και το χρησιμοποιήσαμε για να δημιουργήσουμε ένα σύστημα ελέγχου χημικών σε διαγονιδιακά ψάρια ζέβρα. Με αυτόν τον τρόπο εντοπίσαμε έναν αναστολέα κινάσης που πιθανά προκαλεί πολλαπλασιασμό βήτα κυττάρων και επαληθεύσαμε ότι το έχουμε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα και σε άλλα είδη, κάνοντας πειράματα σε βήτα κύτταρα ποντικών και ανθρώπων.
Χρησιμοποιώνοντας μεταγραφικές αναλύσεις των βήτα κυττάρων, ανακαλύψαμε ότι ο αναστολέας κινάσης προκάλεσε μια εξελισσόμενη απόκριση πρωτεΐνης πριν την είσοδο στον κυτταρικό κύκλο, δηλαδή ένα ήπιο και παροδικό κύμα εξελισσόμενης απόκρισης σε πρωτεΐνες που ήταν απαραίτητο για να συμβεί ο πολλαπλασιασμός. Σημαντικό είναι ότι το κύμα αυτό δεν συνδέθηκε με αύξηση της έκφρασης της ινσουλίνης. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης, όπου ένα μικρό μόριο μπορεί να ενεργοποιήσει τον πολλαπλασιασμό βήτα κυττάρων – έτσι έχουμε ένα μηχανισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση των βήτα κυττάρων σε άτομα με διαβήτη».
Πηγή: Medical Xpress

Total
32
Shares
Σχετικά άρθρα