Γιατί το σάκχαρο ανεβαίνει κάποιες μέρες και όχι κάποιες άλλες

σάκχαρο

Γιατί το σάκχαρο ανεβαίνει κάποιες μέρες, ενώ κάποιες άλλες δεν συμβαίνει το ίδιο ακόμα και αν φάω ακριβώς τα ίδια πράγματα;

Κάθε μικροαλλαγή στα γεύματα, τη σωματική δραστηριότητα και την γενικότερη υγεία, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του σακχάρου.
Οι υδατάνθρακες που βρίσκονται στις τροφές προκαλούν άνοδο του σακχάρου. Ωστόσο, διαφορετικοί τύπου υδατανθράκων έχουν διαφορετική επίδραση στο πόσο γρήγορα και πόσο πολύ ανεβαίνει το σάκχαρο. Επιπρόσθετα, το ποσοστό λίπους και ινών στις τροφές αυτές μειώνουν την ταχύτητα απορρόφησης των υδατανθράκων, κάτι που κάνει το σάκχαρο να φαίνεται χαμηλότερο απ’ όσο δείχνει συνήθως μετά το φαγητό, αλλά υψηλότερο μερικές ώρες μετά.
Το φαγητό είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που επηρεάζουν το σάκχαρο. Τα φάρμακα έχουν συχνά επίδραση στη γλυκόζη. Κάποια φάρμακα, όπως τα στεροειδή, μπορούν να το αυξήσουν. Αν κάνετε χρήση ινσουλίνης, το σημείο που κάνετε την ένεση μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα απορρόφησής της, κάτι που μπορεί να αλλάξει τη δράση της ινσουλίνης και να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου. Και αν παίρνετε τα φάρμακά σας αργά ή δεν τα παίρνετε καθόλου, είναι κάτι που επίσης έχει επίδραση.
Το άγχος μπορεί να συμβάλει στην άνοδο του σακχάρου. Η φυσική αντίδραση του σώματος στο στρες – σωματική και συναισθηματική – είναι να απελευθερώσει τη γλυκόζη που είναι αποθηκευμένη στο συκώτι και να περάσει στη ροή του αίματος. Στους ανθρώπους με διαβήτη, η αντίδραση αυτή είναι μεγεθυμένη και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται ακόμα περισσότερο. Μεγάλο ποσοστό γλυκόζης στο αίμα μπορεί, επίσης, να είναι αποτέλεσμα κάποιας μόλυνσης και ενδέχεται να έχετε κάποια μόλυνση ακόμα και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα.
Κάποιες φορές, οι άνθρωποι με διαβήτη και οι ειδικοί που τους παρακολουθούν, απλώς δεν μπορούν να καταλήξουν στις αιτίες που ανεβαίνει το σάκχαρο. Κάτι που είναι απογοητευτικό για όλους – όμως πρέπει να θυμάστε πως δεν χρειάζεται να αναστατώνεστε ιδιαίτερα για έναν υψηλό αριθμό, αλλά να συγκεντρώνεστε στη γενικότερη καλή διαχείριση. Μπορείτε να σημειώνετε ή να χρησιμοποιήσετε κάποια εφαρμογή για τις μετρήσεις που κάνετε και τα αποτελέσματα που έχετε. Να λάβετε υπόψιν σας όχι μόνο τους αριθμούς, αλλά και την ώρα που μετρηθήκατε, τι φάγατε, πότε πήρατε φαρμακευτική αγωγή. Δείτε τα στοιχεία που έχετε συγκεντρώσει μαζί με το γιατρό σας. Είναι πιο χρήσιμο να καταλάβετε πως λειτουργεί το σώμα σας σε βάθος χρόνου από το να απογοητευτείτε από ένα… νούμερο!
GlykouliGr

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα