Ουασίμ Ακράμ: ο διασημότερος παίκτης κρίκετ στον κόσμο εξοστρακίζει τον διαβήτη Τύπου 1

Ουασίμ Ακράμ

Αν δεν τον έχετε ακουστά, ο Ουάσιμ Ακράμ είναι από τους διασημότερους παίκτες κρίκετ παγκοσμίως. Για του λόγου το αληθές, ο Πακιστανός αθλητής, έχει αναγνωριστεί ο ένας από τους γρηγορότερους παίκτες στην ιστορία του παγκόσμιου κρίκετ.

Φυσικά, χρειάζεται πολλή πειθαρχεία και πολύς ιδρώτας για να φτάσει κανείς στο επίπεδο του Ουασίμ Ακράμ και να έχει μια τόσο επιτυχημένη καριέρα. Ωστόσο, ο διάσημος παίκτης είχε και ένα άλλο εμπόδιο να αντιμετωπίσει μέχρι να φτάσει εδώ που είναι σήμερα.
Το 1997, σε ηλικία 29 ετών, διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1. Την εποχή που έγινε η διάγνωση, η καριέρα του είχε μόλις αρχίσει να απογειώνεται και ο Ακράμ υπέστη ένα ισχυρό σοκ. Ήταν νέος, δραστήριος και με πολύ καλή φυσική κατάσταση, Τι πήγε, λοιπόν, λάθος;
Ο ίδιος λέει πως την περίοδο εκείνη και για αρκετούς μήνες βίωνε ισχυρό στρες στον χώρο του αθλητισμού και πιθανολογεί πως η κατάσταση αυτή έγινε αφορμή για να εκδηλωθεί η νόσος.
Μετά τη διάγνωση, ακολούθησε ένα διάστημα θρήνου και θλίψης. «Μου πήρε 6 εβδομάδες να βγω από την κατάθλιψη που μου προκαλούσε η σκέψη μια ζωής με διαβήτη». Στην πρόκληση μιας ζωής και καριέρας με διαβήτη, ο Ουσίμ Ακράμ απάντησε με αποφασιστικότητα. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Σήμερα ταξιδεύει ανά τον κόσμο και ενημερώνει το κοινό για τον διαβήτη. Πιστεύει πως αν ο ίδιος κατάφερε να διαχειριστεί τη νόσο και να ζει μια δραστήρια ζωή ως αθλητής, τότε μπορούν να το καταφέρουν όλοι.
Ουάσιμ Ακράμ
Ας δούμε μερικές από τις συμβουλές του:

Δουλέψτε στο θέμα της αποδοχής

Δημιουργήστε πνευματική και συναισθηματική αποδοχή για την κατάστασή σας. Αυτό θα βοηθήσει εσάς και την οικογένειά σας να κάνετε τα σωστά βήματα και να φτιάξετε το καλύτερο πλάνο για να διαχειριστείτε τον διαβήτη, κρατώντας θετική στάση. Καθώς το στρες ενδέχεται να ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου, είναι προτιμότερο να είστε χαλαροί.

Προσέχετε το πιάτο σας

Η διατροφή είναι σημαντικό κομμάτι στη διαχείριση του διαβήτη. Τρώτε μικρά γεύματα κάθε 3-4 ώρες. Περιορίστε τη ζάχαρη και τα λιπαρά. Διαβάζετε τις ετικέτες όταν ψωνίζετε, αποφύγετε τις πολλές θερμίδες και τα τεχνητά γλυκαντικά.
Περιορίστε τους υδατάνθρακες, ειδικά το βράδυ. Ότι τρώτε γίνεται γλυκόζη και το σάκχαρό σας θα ανέβει. Αυτό θα δημιουργήσει ένταση στο πάγκρεας. Αν μπαίνετε στον πειρασμό να τρώτε απαγορευμένες τροφές, καταναλώστε τις σε μικρές ποσότητες και όχι συχνά. Αν για παράδειγμα θέλετε να φάτε μηλόπιτα, φάτε ένα μικρό κομμάτι και όχι περισσότερο από 1 φορά το μήνα. Έτσι θα ικανοποιήσετε τη γεύση σας και δεν θα βάλετε σε κίνδυνο το σάκχαρό σας. Βάλτε τις σαλάτες, τα φρούτα, τα φρέσκα λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Ελέγχετε συχνά το σάκχαρο

Ελέγχετε το σάκχαρο πριν και μετά τα γεύματα, όπως και σε διαφορετικές στιγμές μέσα στη μέρα.
Αν είστε ενθουσιασμένοι, χαρούμενοι ή αγχωμένοι, τότε το σάκχαρο θα ανεβοκατεβαίνει περισσότερο απ’ ότι συνήθως. Η συχνές μετρήσεις θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τις αυξομειώσεις αυτές και πότε συμβαίνουν.
Ο Ουάσιμ, πηγαίνει για περπάτημα το βράδυ αν το σάκχαρό του είναι υψηλό μετά το βραδινό γεύμα.
Ουάσιμ Ακράμ

Ασκηθείτε

Επικρατεί η άποψη πως όταν κάποιος είναι διαβητικός, οι μυς του δεν μπορούν να έχουν αρκετή ενέργεια και κουράζεται εύκολα. Κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια.
Ο Ουασίμ Ακράμ αποδεικνύει το αντίθετο. Έχει πολύ έντονο πρόγραμμα από τις 6.30 το πρωί μέχρι τις 11. Η δουλειά του απαιτεί πολύ έντονη προπόνηση και έχει καταφέρει να διαχειρίζεται τα επίπεδα της ενέργειας με καθημερινό πρόγραμμα.
Η άσκηση δίνει οξυγόνο στα κύτταρά σας και αυτό με τη σειρά του σας δίνει ενέργεια. Η άσκηση κρατάει επίσης υπό έλεγχο το σάκχαρο.
Η διάγνωση με διαβήτη είναι τρομακτική, αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου. Αντί να νιώθετε θλιμμένοι, ακολουθείστε ένα δραστήριο και υγιεινό τρόπο ζωής. Το κλειδί είναι να διαχειρίζεστε τον διαβήτη έξυπνα με την κατάλληλη διατροφή, φαρμακευτική αγωγή και μια δυναμική στάση. Ο Ουασίμ Ακράμ είναι το ζωντανό παράδειγμα!
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
διαβητης, προδιαβητης, γλυκουλι, σακχαρο, glykouli, glykouligr, diabetes, health, life
Περισσότερα

Διαβήτης: Τρεις ενδείξεις που προειδοποιούν έως και 20 χρόνια πριν!

Γνωρίζετε πιθανώς ότι ο προδιαβήτης αποτελεί «προειδοποίηση» για τη μελλοντική εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2, φαίνεται όμως ότι υπάρχουν σημάδια που «προειδοποιούν» και για…