Μέτρηση του σακχάρου με νέα συσκευή αναπνοής

Ερευνητές δημιουργούν μια ελάχιστα παρεμβατική συσκευή που θα χρησιμοποιεί τα επίπεδα ακετόνης που υπάρχουν στην αναπνοή για να υπολογίσει τα επίπεδα σακχάρου.

Τα νέα έρχονται από το Πανεπιστήμιο Western New England και οι νέες πληροφορίες παρουσιάστηκαν στο Ντένβερ του Κολοράντο στην Ετήσια Συνάντηση και Έκθεση της Αμερικανική Ένωσης Επιστημόνων Φαρμακολογίας.

Το τρύπημα στα δάχτυλα χρειάζεται μια εναλλακτική

Το δελτίο τύπου του eurekalert.org , δηλώνει πως «το 67% περίπου των ανθρώπων με διαβήτη δεν είναι εύκολο να συμμορφωθούν με το τρύπημα στα δάχτυλα γιατί είναι παρεμβατικό και ίσως για κάποιους επώδυνο».  Ωστόσο οι μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα  είναι ο τρόπος για να παρακολουθεί κανείς το σάκχαρο και το πότε αυτό φτάνει σε ακραίες τιμές και χρειάζεται άμεση προσοχή και αντιμετώπιση.
Από όσους ζητήθηκε να μετράνε το σάκχαρό τους, το να μην το κάνουν σημαίνει ένα βήμα πιο κοντά στις επιπλοκές του διαβήτη. Ειδικά από τη στιγμή που οι γιατροί βασίζονται στα δεδομένα των καθημερινών μετρήσεων για να προτείνουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής.
breath
Ο Ronny Priefer, Ph.D., ένας από τους ανθρώπους που ανέπτυξαν τη συσκευή είπε: «Πιστεύουμε πως αυτή η τεχνολογία θα είναι μια μεγάλη πρόοδος στις ζωές των ανθρώπων με διαβήτη» και πως «είναι η πρώτη μη παρεμβατική συσκευή που ανιχνεύει και εκτιμάει τον διαβήτη συνδέοντας τα επίπεδα της ακετόνης με το σάκχαρο. Πιστεύουμε πως αυτή η λύση είναι μια αναγκαία εναλλακτική στην προσέγγιση του τρυπήματος στα δάχτυλα, για τους ανθρώπους που ζουν με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2».
Η συσκευή είναι στο μέγεθος ενός μικρού βιβλίου και παρέχει στα άτομα με διαβήτη έναν εναλλακτικό τρόπο μέτρησης του σακχάρου χωρίς να χρησιμοποιούν αίμα.

Είναι ακριβής η μέτρηση του σακχάρου μέσω της ακετόνης στην αναπνοή;

Οι Prefer και Rust δοκίμασαν την συσκευή σε μια έρευνα με 50 ανθρώπους από τους οποίους οι 26 δεν είχαν διαβήτη, οι 16 είχαν διαβήτη τύπου 2 και οι 8 διαβήτη τύπου 1. Όταν ο ασθενής φυσάει μέσα στην συσκευή, αμέσως βγαίνει αποτέλεσμα. «Τα επίπεδα ακετόνης σχετίζονται άμεσα με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτό επιτρέπει στους ασθενείς να αποφασίσουν πόση ινσουλίνη χρειάζεται να λάβουν όταν το σάκχαρο είναι ψηλά. Τα κλινικά αποτελέσματα της Πρώτης φάσης κατέληξαν πως υπάρχει άμεσος συσχετισμός μεταξύ των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και της ακετόνης στην αναπνοή».
Το μόνο θέμα ακριβείας παρατηρήθηκε ήταν με κάποιους καπνιστές οι οποίοι είχαν υψηλά επίπεδα ακετόνης στην αναπνοή τους λόγω καύσης καπνού.
Οι ερευνητές ελπίζουν πως η συσκευή θα είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος του 2017 και μέχρι τότε θα εργάζονται στο να την κάνουν ακόμα μικρότερη σε μέγεθος.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα