Ο αριθμός των ανθρώπων με διαβήτη έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από το 1980 και οι περιπτώσεις αυξάνονται παγκοσμίως, κυρίως σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Οι αιτίες είναι περίπλοκες, αλλά η αύξηση αυτή συμβαίνει εν μέρει λόγω της παχυσαρκίας και της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας.
Όλοι οι τύπου διαβήτη μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές και να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Το 2012 ο διαβήτης ήταν η αιτία 1.5 εκατομμυρίου θανάτων παγκοσμίως. Ένας μεγάλο μέρος αυτών των επιπλοκών μπορούν να προληφθούν με υγιεινή διατροφή, καθημερινή άσκηση, αποφυγή καπνίσματος και διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους.
Το 2016 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε την παγκόσμια αναφορά σχετικά με τον διαβήτη. Ας δούμε τα γεγονότα.
1. Σχεδόν 422 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν διαβήτη. Οι περιπτώσεις διαβήτη σταθερά αυξάνονται τις 3 τελευταίες δεκαετίες και αντανακλούν την αύξηση της παχυσαρκίας. Πιο συγκεκριμένα, ο διαβήτης αυξάνεται σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
2. Ο διαβήτης είναι από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Το 2012 ο διαβήτης ήταν υπεύθυνος για 1.5 εκατομμύριο θανάτους. Άλλα 2.2 εκατομμύρια θάνατοι προστέθηκαν λόγω αυξημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, μέσα από καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες ασθένειες. Ακόμα και αν τα επίπεδα σακχάρου δεν είναι τόσο υψηλά ώστε να δικαιολογούν διάγνωση για διαβήτη, μπορούν να επιβαρύνουν τα όργανα του σώματος. Ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων ανεβαίνει όσο ανεβαίνουν τα επίπεδα γλυκόζης.
3. Υπάρχουν 2 βασικοί τύποι διαβήτη. Ο τύπος 1 χαρακτηρίζεται από την απουσία παραγωγής ινσουλίνης, ενώ ο τύπος 2 από την ανεπαρκή χρήση της ινσουλίνης από το σώμα. Παρόλο που διαβήτης τύπου 2 είναι δυνητικά αποφεύξιμος, οι αιτίες για τον διαβήτη τύπου 1 παραμένουν άγνωστες και οι στρατηγικές πρόληψης ανεπιτυχείς.
4. Ο τρίτος τύπος διαβήτη είναι ο διαβήτης κύησης. Ο διαβήτης κύησης χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία σε επίπεδα που είναι κάτω από αυτά που χρειάζονται για τη διάγνωση με διαβήτη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες που εμφανίζουν διαβήτη κύησης μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Οι ίδιες και τα παιδιά τους έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.
5. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ πιο συχνός από τον τύπου 1. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πλειοψηφία των περιπτώσεων παγκοσμίως. Το αυξημένο σωματικό βάρος και η αυξημένη περίμετρος μέσης συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2. Υπάρχουν αναφορές πως ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζει αύξηση στα παιδιά.
6. Οι άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να ζήσουν μια ζωή με υγεία και διάρκεια αν ο διαβήτης τους είναι υπό έλεγχο και τον διαχειρίζονται καλά. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να ελέγξει κάποιος τον διαβήτη: έλεγχο του σακχάρου μέσα από τη διατροφή, την άσκηση και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, έλεγχο της πίεσης και των λιπιδίων και συχνές προληπτικές εξετάσεις για τα μάτια, τα νεφρά και τα πόδια.
7. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση είναι το βασικό σημείο για να ζήσει κάποιος ποιοτικά με τον διαβήτη. Όσο περισσότερο ζει κάποιος χωρίς να γνωρίζει ότι έχει διαβήτη, τόσο χειρότερα αποτελέσματα θα έχει σχετικά με την υγεία του.
8. Η πλειοψηφία των θανάτων από διαβήτη συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Γενικά, οι επαγγελματίες υγείας σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές τεχνολογίες που είναι απαραίτητες για τη διαχείριση του διαβήτη. Επίσης, η πρόσβαση σε φάρμακα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης) είναι περιορισμένη.
9. Ο διαβήτης είναι βασική αιτία τύφλωσης, ακρωτηριασμών και νεφροπάθειας. Όλοι οι τύποι διαβήτη μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές σε πολλά μέρη του σώματος και να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Πιθανές επιπλοκές είναι η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό, οι νεφροπάθειες, ο ακρωτηριασμός λόγω ελκών, η απώλεια όρασης και νευροπάθειες.
10. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί. 30 λεπτά μέτριας προς έντονης δραστηριότητας τη μέρα και μια υγιεινή διατροφή μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
GlykouliGr