Αντιφλεγμονώδες μόριο ενδέχεται να αποτρέπει την απώλεια όρασης από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η απώλεια όρασης που είναι αποτέλεσμα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να αποτραπεί με τη βελτιωμένη εκδοχή ενός αντιφλεγμονώδους μορίου που βρίσκεται στο σώμα μας.

Η διαβητική αμβιβληστροειδοπάθεια είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης στους ανθρώπους με διαβήτη, καθώς τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης προκαλούν βλάβη στα νεύρα πίσω από τα μάτια. Οι επιστήμονες κατασκεύασαν μια εκδοχή διαλυτού gp130 ή sgp130 που είναι 10 φορές πιο ισχυρό από το αντίστοιχο φυσικό. Αυτό το «αναβαθμισμένο» μόριο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στα μάτια που είναι αποτέλεσμα του διαβήτη.
Υπάρχει ένας παράγοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα που ονομάζεται IL-6 και τον βρίσκουμε σε μεγάλες ποσότητες στο αίμα και στο υγρό των ματιών των ατόμων με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Απ’ ότι φαίνεται όταν τα επίπεδα του IL-6 ανεβαίνουν, τα επίπεδα του υποδοχέα που ονομάζεται IL-6R ανεβαίνουν κι αυτά και αυτοί οι παράγοντες φλεγμονής προκαλούν κάτι που ονομάζουμε δια-σηματοδότηση που σημαίνει πως οι υποδοχείς δεν βρίσκονται στα προσβεβλημένα κύτταρα.

διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Όραση ασθενή με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Ως αντίδραση σε αυτή τη δια-σηματοδότηση, το σώμα απελευθερώνει sgp130 στη ροή του αίματος για να παγιδεύσει τα IL-6/IL-6R και να τα αποτρέψει από το να προκαλέσουν φλεγμονή. Δυστυχώς, ο μηχανισμός αυτός δεν δουλεύει πάντα στην περίπτωση του διαβήτη. Και αυτός είναι ο λόγος που η Δρ Σάρμα και η ομάδα της δουλεύουν πάνω στην ανάπτυξη μιας πιο ισχυρής εκδοχής του sgp130 που θα καταφέρει να ελέγξει τη φλεγμονή.

Το επόμενο βήμα της έρευνας είναι να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα του sgp130 στην διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια σε ποντίκια και ανθρώπινα μοντέλα. Αν οι κλινικές δοκιμές πετύχουν, η βελτιωμένη αυτή εκδοχή του sgp130 είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία.

Υπάρχει επίσης το θέμα των ενδοθηλιακών κυττάρων και τον περικυττάρων. Τα ενδοθηλιακά κύττα είναι εύκολοι στόχοι στην διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και δεν έχουν IL-6 υποδοχείς. Τα περικύτταρα είναι τα κύτταρα που τυλίγονται γύρω από τα ενδοθηλιακά κύτταρα και βοηθούν να δυναμώσουν τα μικρότερα αγγεία αίματος.
«Στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, τα περικύτταρα παθαίνουν βλάβη και καταστρέφονται. Τα τοιχώματα των αγγείων του αίματος παχαίνουν αφύσικα και οι δίοδοι του αίματος στενεύουν. Με τον καιρό, τα ενδοθηλιακά κύτταρα επίσης πεθαίνουν. Τα μάτια θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν νέα αγγεία για να διορθώσουν την κατάσταση, αλλά τα νέα αυτά αγγεία είναι δυσλειτουργικά και τελικά καταστρέφουν ακόμα περισσότερο την όραση».
Αν όλα πάνε καλά το sgp130 μπορεί να αποτελέσει την θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και τελικά να σώσει την όραση των ασθενών.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα