Οι καλύτερες τεχνικές για τις ενέσεις και τις συσκευές έγχυση ινσουλίνης από τη Mayo Clinic – Μέρος 1ο

Ο τρόπος με τον οποίο κάνετε την ένεση ινσουλίνης ή τοποθετείτε τη συσκευή έγχυσης, μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στο πώς η ινσουλίνη απορροφάται από το σώμα. Οι συστάσεις που ακολουθούν είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης διεθνούς έρευνας. Σε αυτές κατέληξαν 183 ειδικοί για τον διαβήτη από 54 χώρες και δημοσιεύτηκαν από τη Mayo Clinic.

Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη εξαρτώνται από την ινσουλίνη, συχνά όμως παραβλέπονται οι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο που γίνονται οι ενέσεις ή τοποθετούνται οι συσκευές έγχυσης. Αν η τεχνική δεν είναι σωστή, η θεραπεία μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα την κακή διαχείριση του σακχάρου.

Οι καλύτερες τεχνικές ενέσιμης ινσουλίνης και τοποθέτησης συσκευών έγχυσης

Τύπος βελόνας και τεχνική ένεσης

lillyΌλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν βελόνες μήκους 4mm. Τα παιδιά έχουν ελαφρώς λεπτότερη επιδερμίδα από τους ενήλικες μέχρι να φτάσουν την εφηβεία. Το μήκος των 4mm σε βελόνα ή συσκευή έγχυσης ινσουλίνης είναι κατάλληλο για να διαπεράσει το δέρμα και να φτάσει το υποδόριο λίπος, όπου είναι το σημείο που πρέπει να καταλήξει η ινσουλίνη. Αυτό ισχύει και για τα παχύσαρκα άτομα. Βελόνες που είναι λιγότερο από 4mm δεν συνιστώνται. Η ασφαλέστερη βελόνα σύριγγας που είναι διαθέσιμη σήμερα για όλους τους ασθενείς είναι 6mm. Τα παιδιά που χρησιμοποιούν πένα με βελόνα 5mm πρέπει να την αντικαταστήσουν με βελόνα των 4mm και αν δεν μπορούν, πρέπει να σχηματίζουν μια πτυχή στο δέρμα πριν κάνουν την ένεση.

Προσέχετε να μην κάνετε την ένεση σε κάποιον μυ. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα παιδιά και οι αδύνατοι ενήλικες, ώστε να αποφύγουν την ενδομυϊκή ένεση, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια χαμηλού σακχάρου (υπογλυκαιμία) λόγω της ταχύτερης απορρόφησής της. Η ινσουλίνη στους μυς μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο, μώλωπες  και αιμορραγία. Λάβετε υπόψη σας το ποσοστό λίπους που υπάρχει στην περιοχή που κάνετε την ένεση, το μήκος της βελόνας και την τεχνική που χρησιμοποιείτε. Η χρήση βελονών σύριγγας σε πολύ μικρά παιδιά και υπερβολικά αδύνατους ενήλικες δεν προτείνεται καθόλου λόγω του αυξημένου κινδύνου ενδομυϊκών ενέσεων.
Οι βελόνες πρέπει να εισχωρούν σε γωνία 90 μοιρών. Μια βελόνα 4mm πρέπει να εισχωρεί κάθετα ή σε γωνία 90 μοιρών σε σχέση με την επιδερμίδα και ΟΧΙ σε γωνία, ανεξάρτητα αν υπάρχει πτυχή στο δέρμα η όχι. Η ένεση σε γωνία 45 μοιρών επιτρέπεται όταν χρησιμοποιείτε βελόνα 6mm – σε αυτή την περίπτωση μην δημιουργήσετε πτυχή στο δέρμα.

Τα παιδιά κάτω των 6 ετών, οι έφηβοι και οι πολύ λεπτοί με προς-το-κανονικό-βάρος ενήλικες πρέπει πάντα να κάνουν ένεση δημιουργώντας πτυχή στο δέρμα. Όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να κάνουν ένεση χωρίς πτυχή.

Σχετικά με την ένεση στο χέρι. Όταν κάνετε ένεση στο χέρι με βελόνα 6mm και πάνω, πρέπει να δημιουργείτε πτυχή στο δέρμα και η ένεση να γίνεται από άλλο άτομο.
Μην πιέζετε το περιστόμιο της βελόνας. Μην πιέζετε το περιστόμιο της βελόνας πολύ βαθειά σε σημείο να πιέζει το δέρμα λόγω αυξημένου κινδύνου να κάνετε την ένεση σε μυ.
Για ασθενείς με τρέμουλο ή δυσκολία να κρατήσουν μια βελόνα 4mm. Σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως χρειάζεται μια μακρύτερη βελόνα.
Επιτρέπεται να χρησιμοποιείτε βελόνες με μεγάλη ροή και πολύ λεπτά τοιχώματα. Ο ρυθμός παρεμπόδισης, κάμψης και σπασίματος είναι ο ίδιος με τις συμβατικές βελόνες, ενώ προσφέρουν ροή και ευκολία στη χρήση.
Διαβάστε εδώ το 2ο μέρος.
Διαβάστε εδώ το 3ο μέρος.
Διαβάστε εδώ το 4ο μέρος.
GlykouliGr
 

Total
2
Shares
Σχετικά άρθρα
Συμμετοχή σε έρευνα με τίτλο «Διερεύνηση αυτοδιαχείρισης και αυτοφροντίδας του σακχαρώδη διαβήτη με τη χρήση εξειδικευμένου ερωτηματολογίου»
Περισσότερα

Συμμετοχή σε έρευνα με τίτλο «Διερεύνηση αυτοδιαχείρισης και αυτοφροντίδας του σακχαρώδη διαβήτη με τη χρήση εξειδικευμένου ερωτηματολογίου»

Η Όλγα Ι. Γκούση, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην Κλινική Ψυχικής Υγείας του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί έρευνα…