Οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη έχουν την τάση να κατηγορούν τον εαυτό τους για τις τιμές του σακχάρου. Υποτίθεται, άλλωστε, ότι η καλή διαχείριση του σακχάρου είναι απλή – διατροφή, άσκηση, φαρμακευτική αγωγή. Θα σας έχει τύχει, όμως, να τα κάνετε όλα σωστά και πάλι να βρίσκεστε αντιμέτωποι με πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό σάκχαρο.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα συμβεί κάτι τέτοιο, μην βιαστείτε να κατηγορήσετε τον εαυτό σας . Διαβάστε παρακάτω μερικές περιπτώσεις που επηρεάζουν το σάκχαρο και ίσως δεν τις έχετε σκεφτεί και χρησιμοποιήστε τις την επόμενη φορά για να πάρετε καλύτερες αποφάσεις.
Άγχος/Ενθουσιασμός
Το συναίσθημα είναι γνωστό. Μπορεί να έχετε ραντεβού με τον οδοντίατρο, διαφωνία με τον/την αγαπημένη σας ή να παρακολουθείτε κάποιο… θρίλερ! Το σώμα απελευθερώνει ορμόνες του στρες (αδρεναλίνη κ.α.) που δεν τα πάνε και πολύ καλά με το σάκχαρο. Οι πιεστικές αυτές καταστάσεις συνήθως εμφανίζονται απροσδόκητα και είναι αρκετά δύσκολο να προλάβει κάποιος να αντιδράσει γρήγορα όσον αφορά το σάκχαρό του. (Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να πάτε στο λούνα παρκ, πάρτε λίγη παραπάνω ινσουλίνη μαζί σας!)
Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων
Τα μη διαβητικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τα διαβητικά φάρμακα και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όποτε χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο ελέγξτε καλά τις οδηγίες και των δύο, για να είστε σίγουροι ότι δεν επηρεάζουν το ένα το άλλο.
Θέματα με τα σετ έγχυσης
Οι συσκευές έγχυσης ινσουλίνης είναι περίπλοκες και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν το σάκχαρο: φυσαλίδες αέρα, σωληνάκι που έχει φράξει, μόλυνση ή ακόμα και το σημείο που τοποθετείται η συσκευή. Αν φοράτε αντλία και ξαφνικά το σάκχαρό σας ανέβει, ένα καλό πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε την αντλία.
Λιποδυστροφία
Αν χρηστιμοποιείτε συνεχώς τα ίδια σημεία του σώματος για ενέσεις, είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε με λιποδυστροφία (άνιση κατανομή λίπους) ή ουλώδη ιστό. Αυτά τα δύο επηρεάζουν την απορρόφηση της ινσουλίνης και μπορούν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτα σάκχαρα. Για να αποφύγετε τα παραπάνω θέματα, αλλάζετε τα σημεία του σώματος και μην χρησιμοποιείτε ήδη χρησιμοποιημένες ενέσεις.
Υψόμετρο
Παρόλο που οι έρευνες γύρω από τον διαβήτη και το υψόμετρο αφορούν την ακρίβεια των μετρητών, υπάρχουν ενδείξεις πως το υψόμετρο αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Είναι πιθανόν, αν βρεθείτε σε μεγάλο υψόμετρο να χρειαστείτε 20-30% περισσότερη ινσουλίνη. Ωστόσο αν ασκείστε (αν κάνετε σκι για παράδειγμα), ίσως ανακαλύψετε πως χρειάζεστε λιγότερη.