Sugar: Ο πρώτος… γλυκός φύλακας άγγελος στην Ελλάδα!

Η Sugar είναι το πρώτο σκυλί στην Ελλάδα που μπορεί να… μυρίσει την υπογλυκαιμία! Ο Βασίλης Μπορομπόκας εκπαιδευτής, εμπνευστής και σύντροφος της Σοφίας αποκαλύπτει στο Gazzetta Weekend Journal το οικογενειακό του θαύμα και το πως εξέλιξε το σκύλο του σε έναν φύλακα άγγελο!

Ο Βασίλης, η Σοφία κι η Sugar. Οι τρεις πρωταγωνιστές της ιστορίας που θα διαβάσετε θα μπορούσαν εύκολα να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για ταινία.
Όλα ξεκινούν το 2011 όταν η Σοφία μαθαίνει ότι θα ζήσει το υπόλοιπο της ζωής της κάνοντας υποδόρια ινσουλίνη. Διαβήτης Τύπου 1 η διάγνωση. Το μεταβατικό αυτό στάδιο το πέρασε με την απόλυτη στήριξη του συζύγου της Βασίλη.
Ο σύζυγός της είναι εκπαιδευτής σκύλων, ο ΜΟΝΟΣ στην Ελλάδα που μπορεί να μάθει το σκύλο σας να μυρίζει την υπογλυκαιμία, ενώ ανήκει στο 1/10 των συγκεκριμένων εκπαιδευτών στην Ευρώπη!
Το «πάντρεμα» της ιδιότητάς του με την πάθηση της γυναίκας του τον… έσπρωξε στο Diabetic Alert Training. Έτσι ξεκίνησε ένα βαθύ ταξίδι στη σύνδεση δύο κόσμων: Αυτή του ανθρώπου με τον σκύλο! Η Sugar, όντας ακόμη κουτάβι μπαίνει στη ζωή της οικογένειας.
Ο ρόλος της δεν περιορίζεται απλά στα χάδια, στα παιχνίδια με τον γιο τους Φοίβο, τις βόλτες και όλες αυτές τις χαριτωμένες και απίστευτες στιγμές αγάπης που σου προσφέρουν τα λατρεμένα τετράποδα. Η Sugar μετατρέπεται ύστερα από πολύ κόπο, πολλή δουλειά και καθημερινή ενασχόληση σε έναν φύλακα άγγελο. Με την πραγματική έννοια της λέξης και όχι από υπερβολή.
sugar2
Ένας διαβητικός, για να έχει μια εύρυθμη καθημερινότητα θα πρέπει να μετρά το σάκχαρό του, να προσέχει τη διατροφή του και να ασκείται. Η Σοφία ακολουθεί αυτό το τρίπτυχο και τα έχει καταφέρει περίφημα, απολαμβάνοντας τις μικρές και μεγάλες χαρές που προσφέρει η ζωή, σα να μην έχει διαβήτη. Με μία μικρή παρένθεση: Όταν κάτι πάει να.. στραβώσει, η Sugar είναι εκεί για να την σκουντήξει και να την βάλει και πάλι στην ευθεία της κανονικότητας.
Τι είναι το Diabetic Alert Training; Το εξηγεί ο Βασίλης Μπορομπόκας στο Gazzetta Weekend Journal, ενώ η σύζυγός του Σοφία μάς μυεί στο… μαγικό κόσμο που έχει δημιουργήσει μαζί με τη Sugar.
Ποιο ήταν το κίνητρο για να ασχοληθείς με το Diabetic Alert Training;
«Η αφορμή σίγουρα δόθηκε όταν μάθαμε το 2011 ότι η γυναίκα μου έχει σακχαρώδη διαβήτη. Ύστερα από έναν χρόνο και αφού ξεκίνησε η σύζυγός να εξοικειώνεται με το διαβήτη της, άρχισα να διαβάζω και να ψάχνω στο ίντερνετ για το Diabetic Alert Training.
Το συζήτησα αρχικά με την κτηνίατρό μου, η οποία πηγαινοέρχεται στο Λονδίνο για σεμινάρια και έκτοτε ξεκίνησα να το ψάχνω. Πρωτίστως, όμως, άρχισα να προσπαθώ να συνειδητοποιήσω τι σημαίνει ο ορισμός Diabetic Alert Training και κυρίως πώς λειτουργεί. Άρχισα να στέλνω mails σε συναδέλφους στην Αμερική, θέλοντας να μάθω που μπορώ να μετεκπαιδευτώ. Οι Αμερικάνοι, όμως, δεν έχουν στη νοοτροπία τους να “πουλάνε” τις γνώσεις τους και προτιμούν να πουλάνε έτοιμα εκπαιδευμένα σκυλιά. Επειδή, όμως, ρωτώντας βρίσκεις, γνώρισα μια Αμερικανίδα διαβητική, η οποία με παρέπεμψε σε έναν Γερμανό εκπαιδευτή στο Ντίσελντορφ. Έτσι, πήγα εκεί, όπου και εκπαιδεύτηκα για 10 μέρες, αλλά ήδη είχα 2-3 χρόνια θεωρητικής εμπειρίας. Δεν πήγα να μάθω τα πάντα από το Α. Είχα διαβάσει αρκετά βιβλία και είχα κάνει κάποια σεμινάρια μέσω Skype. Εκεί, είχα την ευκαιρία να δω στην πράξη πως δούλευε ο εν λόγω εκπαιδευτής με τους διαβητικούς και τα σκυλιά. Ετσι, απέκτησα και πρακτική εμπειρία».
sugar3Γυρνώντας στην Ελλάδα και ύστερα από τρεις μήνες πήρα τη Sugar όντας κουταβάκι ακόμη. Περάσαμε έξι μήνες μαζί, τη μάθαμε, μας έμαθε και στη συνέχεια πηγαίνω στην Ιταλία. Εκεί γνώρισα την Ντέπι Κέι, η οποία είναι για την εκπαίδευση ό,τι ο Τζόρνταν για το μπάσκετ. Εμαθα αρκετά πράγματα εκεί και στην ουσία πήρα την πιστοποίηση ότι μπορώ να εκπαιδεύω σκυλιά στο να αναγνωρίζουν το πότε υπάρχει υπογλυκαιμία. Η Κέι, είδε κάποια δείγματα από videos που της έδειξα με τη Sugar και τα λόγια της, ότι σε έναν χρόνο ο σκύλος μου θα είναι έτοιμος, μού έδωσαν τεράστια αυτοπεποίθηση».
Πέρα από τη σύζυγό σου, μπορεί η Sugar να αντιληφθεί την υπογλυκαιμία και σε άλλους διαβητικούς;
«Πλέον, η Sugar είναι σε τέτοιο επίπεδο που καταλαβαίνει το πότε η Σοφία έχει υπογλυκαιμία. Μάλιστα, πριν από δύο περίπου μήνες, συνέβη κάτι που εξέπληξε μέχρι και εμένα! Η σύζυγός μου ήταν για κρασί με μια φίλη της. Η Sugar τη σκούντηξε, μετρήθηκε αμέσως και είδε ότι έχει χαμηλό σάκχαρο.
Ωστόσο, τα σκυλιά μαθαίνουν να συνεργάζονται με ένα αφεντικό και καλό θα είναι να εκπαιδευτούν με έναν άνθρωπο. Ακόμη και εγώ που το εκπαίδευσα, είδα ότι τα αποτελέσματα ήταν πιο εντυπωσιακά όταν ξεκίνησε να δουλεύει μαζί με τη σύζυγό μου. Το σημαντικότερο σ΄αυτή τη σχέση που αναπτύσσεται είναι να καταλάβει ο διαβητικός ότι πρόκειται για μια ψυχή που έχει ανάγκες. Χρειάζεται τις βόλτες της, την τουαλέτα της, αγάπη και παιχνίδια».
Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση;
«Δεν το έχω χωρίσει σε χρονικά διαστήματα. Χονδρικά μπορώ να πω ότι η Sugar χρειάστηκε 3-4 μήνες μέχρι να ξεκινήσει να αντιλαμβάνεται πότε το σάκχαρο της Σοφίας είναι κάτω από 80. Ήθελα να δω αν μπορεί να με ειδοποιεί. Κατά κάποιο τρόπο το σκυλί άρχισε να θεωρεί εμένα διαβητικό γιατί εκπαιδευόταν μαζί μου. Γι αυτό λέω ξανά, ότι εφόσον πάρει την βασική εκπαίδευση, θα πρέπει να μάθει με έναν άνθρωπο. Πρόκειται για έναν Μαραθώνιο, είναι μια δύσκολη εκπαίδευση, που πιστεύω ότι αν κάποιος το πάρει σοβαρά απόφαση θα χρειαστεί περίπου 5-6 μήνες».
Αν μπορεί να μυρίσει την υπογλυκαιμία, μπορεί να κάνει το ίδιο και με την υπεργλυκαιμία;
«Οι γιατροί θεωρούν ότι η υπεργλυκαιμία παρουσιάζει βραχυπρόθεσμα προβλήματα, οπότε θεωρείται από τους ειδικούς πιο σωστό να σε ειδοποιεί για την υπογλυκαιμία που ενδιαφέρει περισσότερο κόσμο. Πιστεύω ότι, ναι, ένας σκύλος Diabetic Alert μπορεί να μυρίσει και την υπεργλυκαιμία. Απλά, καλό είναι να εκπαιδεύεις το σκύλο για να μυρίζει ή τη μία περίπτωση ή την άλλη. Στην Αμερική υπάρχουν δύο κατηγορίες: τα σκυλιά που είναι για την υπογλυκαιμία και τα σκυλιά που είναι και για τις δύο περιπτώσεις».
Μπορεί οποιοσδήποτε σκύλος να γίνει Diabetic Alert;
«Ναι, δεν το αποκλείω. Εγώ αυτό που λέω είναι πως το σκυλί πρέπει συνεργάσιμο, κοινωνικό, εξωστρεφή. Αν για παράδειγμα ο σκύλος σου είναι πολύ νευρικός ή αποσπάται εύκολα, τότε πρώτα θα μάθει πως να μένει συγκεντρωμένο. Όταν το πας βόλτα και το μόνο που το νοιάζει είναι να κυνηγήσει γάτες ή να γαυγίσει στον απέναντι σκύλο, τότε θα χρειαστεί δεδομένα παραπάνω χρόνο για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Πόσοι εκπαιδευτές που ασχολούνται με αυτό είναι στην Ελλάδα και πόσο μπορεί να αναπτυχθεί;
«Νομίζω  πως ναι, μπορεί να αναπτυχθεί αλλά το θέμα είναι το πόσο είναι σε θέση να δεσμευτεί κάποιος με έναν σκύλο. Όποιος αποφασίσει να έχει έναν σκύλο και δη Diabetic Alert Dog θα πρέπει να ξέρει ότι θα αναλάβει και την υποχρέωση της βόλτας, της τουαλέτας… Στην Ευρώπη τώρα ξεκινά να αναπτύσσεται αυτό το είδος. Δεν είμαστε πάνω από 10 στην Ευρώπη, στην Αμερική όμως είναι πολύ μπροστά. Ο κορυφαίος είναι ο Γερμανός Γκερντ Κόλερ, ο οποίος είναι αυτός που μύησε και εμένα στο Diabetic Alert Training».
Σκέφτεσαι να προωθήσεις την πρακτική σου στο εξωτερικό;
«Πριν κάνεις κάτι, θα πρέπει να έχεις πετύχει. Το ότι μου βγήκε εμένα με τη Sugar, είναι σπουδαίο και δεν το υποτιμώ. Αφού βγήκε με το δικό μου σκύλο, μπορεί να δουλέψει και με άλλα. Θα πρέπει όμως να υπάρχει ένα δείγμα και εγώ επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής δεν έχω δουλέψει πάνω σε κάποιο άλλο».
Υπάρχει κάποιος χώρος που κάνεις εκπαιδεύσεις;
«Τώρα είμαι στη δημιουργία μιας πρότυπης πανσιόν για σκύλους. Σκέφτομαι να δημιουργήσω και έναν χώρο για παρουσιάσεις μέσα στο κέντρο αυτό, θα δούμε».
sugar4

«Δώρο της φύσης η συνύπαρξή μου με την Sugar»

H Σοφία, δεν διαπραγματεύεται τη σχέση και το δέσιμο που έχει αποκτήσει με τη Sugar.
«Η ζωή μου με τη Sugar είναι σχέση αγάπης, πρόκειται για έναν άγγελο με τέσσερα πόδια και ουρά. Δεν το λέω τυχαία. Με έχει ειδοποιήσει αρκετές φορές και ήταν σημαντικό αυτό για μένα. Πάντα είχα κατοικίδια και ζωάκια αλλά ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα αποκτήσω τόσο στενή σχέση και θα αποτελεί ο σκύλος μου τόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Η αγάπη που έχουμε αναπτύξει είναι θαύμα της φύσης. Η Sugar με έχει στο μυαλό της συνέχεια. Αυτό το έχει αποκτήσει από τη συνεχή ενασχόλησή που έχω τόσο εγώ μαζί της όσο κι ο σύζυγός μου. Την επιβραβεύουμε και της δίνουμε καθημερινή πολλή αγάπη, δεν είναι ένα απλό σκυλί αλλά μέλος της οικογένειάς μας. Κάθε φορά που πέφτει το σάκχαρό μου, της δίνω λιχουδιά, ξέρει ότι αυτό που κάνει είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη ζωή της. Εξάλλου, ποιο σκυλί δεν θέλει να παίρνει λιχουδιές; Έτσι το βλέπει σαν παιχνίδι.
Υπάρχουν φορές που μπορεί εγώ να μην μετρηθώ, αλλά η Sugar έρχεται να λειτουργήσει σαν ξυπνητήρι. Υπάρχουν φορές που θα με σκουντήξει, δεν θα έχω υπογλυκαιμία αλλά ύστερα από 10 λεπτά θα μετρηθώ και θα έχω 70».
Εχουν υπάρξει στιγμές που να είχε λανθασμένη υπόδειξη;
«Ναι όταν ήμουν κρυωμένη, είχα σάκχαρο 250 αρκετές φορές, οπότε μόλις έπεσε στο 120 το σκυλί νόμιζε ότι είχα υπογλυκαιμία. Βέβαια, είχε πέσει αρκετά σε σχέση με το επίπεδο σακχάρου που είχα εκείνη την περίοδο».
 Ποιο ήταν το βασικό συστατικό της επιτυχίας;
«Ότι η Sugar είχε εκπαίδευση σε live Alert, σιγά-σιγά βρήκαμε τη χημεία μας. Πλέον δεν είμαι εξαρτημένη από αυτή, από την άποψη ότι θα πάω σινεμά χωρίς να χρειάζεται να την έχω μαζί μου, ενώ κι η Sugar έχει τη δική της ζωή. Θα πάει στο πάρκο, θα παίξει με άλλα σκυλάκια, θα κάνει τις βόλτες της, θα έρθει μαζί μου να πάρουμε το γιο μου από το σχολείο».
Ποια είναι η συμβουλή που δίνεις σε όποιον διαβητικό θέλει να έχει κι αυτός Diabetic Alert Dog;
«Θα πρέπει να το εκπαιδεύσει πολύ καλά και να βρει το δικό του κώδικα επικοινωνίας με το σκύλο του. Είναι μια δύσκολη εκπαίδευση που θα σε απογοητεύσει αρκετές φορές, αλλά αν ασχοληθείς το αποτέλεσμα θα σε εντυπωσιάσει, τουλάχιστον. Όσοι έγραψαν τα σχετικά βιβλία από μόνοι τους εξέλιξαν τη σχέση τους με το σκύλο τους. Βέβαια, βασική προϋπόθεση είναι το σκυλί να έχει βασική υπακοή. Πλέον, στη Sugar δεν κάνω εκπαίδευση εγώ. Γίνεται live κι αυτό είναι μια απόφαση που πήρα μόνη μου».
Πηγή: http://www.gazzetta.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα