Διαχείριση του διαβήτη με τη βοήθεια προγραμμάτων που κάνουν χρήση της φωνητικής λειτουργίας

Διαχείριση του διαβήτη με τη βοήθεια προγραμμάτων που λειτουργούν με αναγνώρηση φωνής
Διαχείριση του διαβήτη με τη βοήθεια προγραμμάτων που λειτουργούν με αναγνώρηση φωνής

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν από την Amazon και από την Google συσκευές που κάνουν χρήση της τεχνολογίας της φωνητικής λειτουργίας, ώστε να εξυπηρετούν εύκολα και γρήγορα τους ανθρώπους που τις κατέχουν. Την τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί η εφαρμογή Sulli, the Diabetes Guru και η Amazon Diabetes, για να προσφέρουν στους χρήστες τους έγκυρη πληροφόρηση και εξπηρέτηση με λίγες φωνητικές εντολές.

Sulli, the Diabetes Guru

Τον περασμένο Αύγουστο, η Roche Diabetes Care (η εταιρία που κατασκευάζει τους μετρητές γλυκόζης Accu-Check), ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε μια νέα εφαρμογή που ονομάζεται “Sulli the Diabetes Guru”. H εφαρμογή αυτή θα λειτουργεί είτε στις συσκευές Echo της Amazon και Home της Google.
Το Amazon Echo
Η Sulli μπορεί να απαντά σε γενικές ερωτήσεις σχετικά με το διαβήτη και να δίνει γενικές συμβουλές σχετικά με το φαγητό, την άσκηση, τα φάρμακα, την παρακολούθηση της γλυκόζης και τον υγιεινό τρόπο ζωής – και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται καν να πατήσουμε κάποιο κουμπί.
Ο Matt Logan, αντιπρόεδρος του τμήματος marketing της Roche Diabetes είπε ότι: «Με τη Sulli the Diabetes Guru, έχουμε τη δυνατότητα, μέσω μιας απλής φωνητικής εντολής, να λάβουμε απαντήσεις ειδικών και υποστήριξη σχετικά με τη διαχείριση διαβήτη, το ίδιο εύκολα, όσο με την πραγματοποίηση ενός απλού τηλεφωνήματος.»
Για να κάνουν μια ερώτηση, οι χρήστες χρειάζεται απλά να δώσουν στη συσκευή τους την εντολή «Αλέξα, άνοιξε τη Sulli the Diabetes Guru» ή στο Google Assistant «επικοινώνησε με τη Sulli the Diabetes Guru.»
 
Το Home της Google
Η εφαρμογή μπορεί να απαντήσει σε σημαντικές, μη-προσωποποιημένες ερωτήσεις όπως:

  • Τι είναι το υψηλό σάκχαρο;
  • Τι θα έπρεπε να τρώω;
  • Είναι εντάξει να ασκηθώ πριν κάνω έλεγχο του σακχάρου μου;

Οι χρήστες μπορούν επίσης να ζητήσουν από τη Sulli να δημιουργήσει προγραμματισμένες ειδοποιήσεις σχετικά με τις ώρες που πρέπει να παίρνουν τα φάρμακα, να τους δώσει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, ακόμη και να τους βοηθήσει να βρουν κοντινό φαρμακείο ώστε να προμηθευτούν μετρητή σακχάρου.
Σε δήλωσή της η Roche είπε ότι: «Η Sulli είναι ιδανική για ανθρώπους που μόλις έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από βασικές γνώσεις σχετικά με το διαβήτη, την διατροφή και την φυσική κατάσταση.»
Το εργαλείο αυτό δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα να δίνει πληροφορίες σχετικά με τον ακριβή αριθμό υδατανθράκων στα φαγητά όπως έχουν τα προγράμματα Alexa/Siri/Google. Και ακόμη δεν έχει τη δυνατότητα να δίνει πρωσοποποιημένες πληροφορίες, αν και έχει τη δυνατότητα να φτάσει εκεί όσο η Roche αναπτύσσει την εφαρμογή.
Για παράδειγμα, η εταιρία θα μπορούσε να συνδέσει αυτή την εφαρμογή με τους μετρητές γλυκόζης Accu-Chek και με την πλατφόρμα του mySugr που η Roche απέκτησε το 2018.
Η εφαρμογή Sulli the Diabetes Guru είναι διαθέσιμη δωρεάν στα συστήματα Amazon Echo και Google Home / Assistant.

Η πρόκληση της Alexa Diabetes

Το 2017 η Merck ξεκίνησε συνεργασία με την Amazon Web Services και την Luminary Labs για να διοργανώσει μια ανοιχτή πρόκληση δημιουργίας καινοτόμων προϊόντων.
Η πρόκληση, που ονομάστηκε the Alexa Diabetes Challenge (η πρόκληση της Alexa Diabetes), καλούσε επιχειρηματίες, προγραμματιστές και ανθρώπους της βιομηχανίας, να δημιουργήσουν ανοιχτές λύσεις για τα συστήματά φωνητικής λειτουργίας της, ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.
Πρώτος στη λίστα, ήταν φυσικά ο Διαβήτης.
Το πρώτο βραβείο σε αυτήν την πρόκληση κέρδισε το Sugarpod της Wellpepper.
Το Sugarpod
Το Sugarpod της Wellpepper είναι «μια πολυτροπική λύση που παρέχει τη δυνατότητα ειδικευμένων αλληλεπιδράσεων φωνής και βίντεο που μπορούν γίνονται στο κινητό τηλέφωνο μέσω δικτύου, και που βοηθούν τους ασθενείς να ακολουθούν ολοκληρωτικά θεραπευτικά προγράμματα. Διαθέτει εργαλεία για την εκπαίδευση, για την παροχή συμβουλών, για την παρακολούθηση, διαθέτει ακόμη και έναν έξυπνο σαρωτή ποδιού που χρησιμοποιεί ένα σύστημα ταξινόμησης για να αναγνωρίζει πιθανές ανωμαλίες
Άλλες τεχνολογίες που βραβεύτηκαν ήταν οι εξής:
Diabetty από το Πανεπιστήμιο του Illinois στο Σικάγο: «Ένας εικονικός εκπαιδευτής διαβήτη που ανιχνεύει και ανταποκρίνεται στη διάθεση του ασθενούς. Βελτιώνει τις ικανότητες των ασθενών να διαχειρίζονται την ασθένειά τους, προσφέροντάς τους εκπαίδευση και καθοδήγηση ανάλογα με τη διάθεση, τα συναισθήματα και το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο βρίσκονται.»
My GluCoach από την HCL America Inc: «Είναι μια ολιστική λύση διαχείρισης που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Ayogo. Συνδυάζει το ρόλο του εκπαιδευτή διαβήτη, του καθοδηγητή τρόπου ζωής και του προσωπικού βοηθού, ώστε να εξυπηρετεί τις προσωπικές, συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς. Αξιοποιεί στοιχεία που συλλέγει από συζητήσεις του ασθενούς και φορητές ιατρικές μηχανές.»
PIA: Personal Intelligent agents for type 2 diabetes από την Ejenta: «Ένα συνδεδεμένο «έξυπνο» μέσο παροχής φροντίδας που χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που έχει λάβει έγκριση από τη NASA, ώστε να ενσωματώσει στοιχεία που λαμβάνει από τις διάφορες συσκευές και να προωθεί υγιεινές συνήθειες, να εντοπίζει επικίνδυνες συμπεριφορές και ανωμαλίες, και να ειδοποιεί ομάδες φροντίδας.»
T2D2: Taming Type 2 Diabetes Together από το Πανεπιστήμιο της Columbia: «Ένας εικονικός βοηθός διατροφής που χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση για να προσφέρει στιγμιαία προσωποποιημένη εκπαίδευση και συστάσεις. Επιπλέον προσφέρει εργαλείο προγραμματισμού γευμάτων και αρχείο φαγητού και τιμών γλυκόζης. Έτσι, επιτρέπει στους φροντιστές των ασθενών να συνδέονται με τον λογαριασμό του ασθενούς και να τον βοηθούν από μακριά.»
Πηγή: Healthline

Total
38
Shares
Σχετικά άρθρα