της Ανθής Αγγελοπούλου
Η παχυσαρκία ενός παιδιού καθορίζεται πριν ακόμα γεννηθεί σύμφωνα με τους επιστήμονες. Όπως ανέφερε η παιδίατρος, παιδογαστρεντερολόγος –Ηπατολόγος, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, κ. Αίγλη Ζέλλου, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Η διατροφή στην Βρεφική και Παιδική Ηλικία – Επιπτώσεις στην Απώτερη Υγεία», 4 στα 10 ελληνόπουλα προσχολικής και σχολικής ηλικίας είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Όπως τόνισε η κ. Ζέλλου, τα γονικά γονίδια και διάφοροι επιγενετικοί παράγοντες της παχυσαρκίας έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι κληροδοτούνται στα παιδιά. Συνεπώς, γονείς υπέρβαροι ή παχύσαρκοι θα αποκτήσουν παιδιά με τα ίδια προβλήματα.
Αναφερόμενοι στους παράγοντες που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την υγεία και το βάρος του παιδιού από την στιγμή της σύλληψης του μέχρι και την ηλικία των δυο χρόνων η καθηγήτρια είπε ότι πρωτίστως συμβάλει η υγεία που έχουν οι γονείς, επίσης η εμβρυική ζωή, τα γονίδια της μητέρας και του πατέρα που παίρνουν στα παιδιά πριν από τη σύλληψη και κατά την κύηση, το περιγεννητικό περιβάλλον, ο τρόπος γέννησης, δηλαδή αν είναι με καισαρική ή με φυσιολογικό τοκετό, το μικροβίωμα που αφορά στην εντερική χλωρίδα μητέρας και εμβρύου, ο μητρικός θηλασμός και η διατροφή των παιδιών τις 1.000 πρώτες ημέρες της ζωής τους, καθώς επίσης και η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.
Αυτό βέβαια που σύμφωνα με την καθηγήτρια είναι καθοριστικής σημασίας είναι η παχυσαρκία της μητέρας, η οποία διπλασιάζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας του παιδιού τα δύο πρώτα έτη ζωής του, ενώ σημαντική είναι και η παχυσαρκία του πατέρα καθώς επίσης και οι συνήθειες του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ από αυτόν γιατί επηρεάζουν αρνητικά το σπέρμα του μέσω του οποίου γίνεται η μεταφορά επιγενετικών αλλαγών στο DNA.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του American College of Obstetricians and Gynecologists το ανώτατο βάρος που μπορούν να πάρουν οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη είναι :
- φυσιολογικό βάρος (BMI: 18.5–24.5): + 12-16 kg
- υπέρβαρες (BMI: 25–29): +7–12 kg
- παχύσαρκες (BMI> 30): + 5–9 kg
Αναλύοντας τον παράγοντα του τρόπου γέννησης η κ. Ζέλλου, σημείωσε ότι η καισαρική ευθύνεται για περισσότερα παχύσαρκα παιδιά και δυστυχώς η χώρα μας, έχει τραγικά υψηλά ποσοστά καισαρικών αφού φτάνουν στο 60% των γεννήσεων. Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική κινδυνεύουν να εμφανίσουν εκτός από παχυσαρκία, κοιλιοκάκη και αυτοάνοσα νοσήματα.
Ασπίδα προστασίας αποτελεί ο μητρικός θηλασμός, γι’ αυτό συστήνεται στις μητέρες να θηλάζουν τουλάχιστον τους 6 πρώτους μήνες. Ο θηλασμός εκτός από την παχυσαρκία προστατεύει επίσης και από γαστρεντερολογικές λοιμώξεις, όπως επεσήμανε η γιατρός.
Για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας οι ειδικοί συστήνουν τακτική παρακολούθηση των παιδιών ώστε να γίνεται εκτίμηση βάρους μέχρι τα 5 έτη, χρήση της καμπύλης ανάπτυξης WHO/ CDC για τα θηλάζοντα βρέφη, ενθάρρυνση των μαμάδων για μητρικό θηλασμό (σύμφωνα με τις συστάσεις του Αmerican Academy Pediatrics και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας -WHO) από 6-12 μήνες, προσοχή στη σίτιση του μωρού στη μετέπειτα ζωή του, τήρηση αυστηρά των ωρών ύπνου, ένταξη της μεσογειακής διατροφής στο διαιτολόγιό του, αποφυγή ενεργειακών ροφημάτων και αναψυκτικών, καθώς και σνακ πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη. Αποφυγή επιπλέον των καθιστικών δραστηριοτήτων και της υπερχρήσης ηλεκτρονικών όπως τηλεόραση, dvd, tablet κ.λπ.
Τέλος, όπως τόνισε η καθηγήτρια, καλό θα είναι να μάθουμε στα παιδιά από μικρή ηλικία εκτός από την υγιεινή διατροφή και την αγάπη προς την άθληση γιατί με αυτό τον τρόπο θα συμβάλλουμε στο να έχει το παιδί μας μια καλύτερη και πιο υγιή ζωή.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr