Κομποστοποίηση Bokashi: Ανακυκλώστε τα Σκουπίδια σας και Φτιάξτε Εξαιρετικής Αξίας Λίπασμα για τα Φυτά σας

Ίσως έχετε ακούσει τον όρο «κομποστοποίηση». Η κομποστοποίηση είναι ο τρόπος της φύσης να ανακυκλώνει τα οργανικά υλικά και να φτιάχνει ένα είδος «χώματος» που λέγεται κομπόστ. Οτιδήποτε κάποτε ζούσε θα αποσυντεθεί και αν το εκμεταλλευτείτε σωστά μπορείτε να παράγετε ένα εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα για τα φυτά και τον κήπο σας.

Με αυτή τη μέθοδο ανακυκλώνετε τα σκουπίδια σας, συμβάλετε στην προστασία του περιβάλλοντος και ουσιαστικά «επιστρέφετε» τα θρεπτικά συστατικά πίσω στο χώμα και βοηθάτε να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής.
Υπάρχουν πολλοί τύποι κομποστοποίησης και με μια μικρή έρευνα θα ανακαλύψετε ποιος είναι ο κατάλληλος για εσάς. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε την κομποστοποίηση Bokashi, η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και μπορείτε να την εφαρμόσετε στο σπίτι σας με πολύ απλές διαδικασίες.
Κομποστοποίηση Bokashi
Η λέξη «Bokashi» είναι Ιαπωνική και σημαίνει «ζυμωμένη οργανική ύλη». Όταν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο Bokashi, τα απορρίμματα της κουζίνας σας, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά μπαίνουν σε έναν ειδικό κάδο κομποστοποίησης μαζί με μικροοργανισμούς EM για να ζυμωθούν. Τους κάδους αυτούς μπορείτε να τους προμηθευτείτε από το εμπόριο. Το μόνο άλλο υλικό που θα χρειαστείτε είναι ένα «σακί λιπάσματος» Bokashi που επίσης μπορείτε να το προμηθευτείτε από το εμπόριο σε ιδιαίτερα οικονομικές τιμες.
Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή. Μαζέυετε τα σκουπίδια της κουζίνας σας (στη μέθοδο Bokashi μπορείτε να ανακακυλώσετε και τα ζωικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πράγμα που δεν συμβαίνει με άλλες μεθόδους κομποστοποίησης) και τα πετάτε στον ειδικό κάδο με λίγο από το λίπασμα που έχετε αγοράσει και τα αφήνετε να ζυμωθούν. Η χρονική διάρκεια ποικίλλει ανάλογα με το τι πετάτε. Για παράδειγμα, τα μεγάλα κόκκαλα δεν θα κομποστοποιηθούν μέσα σε 10 μέρες. Γι αυτό και προτείνεται, οτιδήποτε πετάτε να είναι σε μικρά κομμάτια. Όταν ο κάδος γεμίσει, τον καλύπτετε και τον αφήνετε σε ένα σημείο που δεν τον χτυπάει ο ήλιος για 10 ή και παραπάνω μέρες. Μέρα παρά μέρα απομακρύνετε το υγρό που δημιουργείται (το οποίο επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα σε πολύ αραιωμένη μορφή ή για να ελέγξετε τη «μάκα» που πιάνουν οι αποχετεύσεις και οι σωλήνες). Μετά από 10 – 15 μέρες το λίπασμά σας είναι έτοιμο.
Κομποστοποίηση Bokashi

10 λόγοι για να κάνετε κομποστοποίηση

1. Τα οικιακά σκουπίδια αποτελούν το 30% των συνολικών απορριμάτων. Με την κομποστοποίηση συμβάλετε σημαντικά στην ανακύκλωση και στο περιβάλλον.
2. Θα αποφύγετε σημαντικά τα έντομα και τη χρήση φυτοφαρμάκων.
3. Τα υγιή φυτά με υψηλής αξίας λίπασμα παράγουν καλύτερους καρπούς και έχουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή να αντιμετωπίσουν τις αρρώστιες.
4. Τα οργανικά υλικά στο χώμα βελτιώνουν την υγρασία.
5. Τα οργανικά υλικά στο χώμα είναι θρεπτικά για τους ευεργετικούς για τα φυτά σας μικροοργανισμούς.
6. Το κομπόστ «διορθώνει» το χώμα σας, ότι ποιότητας και αν είναι αυτό.
7. Το κομπόστ είναι πηγή θρεπτικών συστατικών που απελευθερώνονται με αργό ρυθμό στο χώμα και κρατάνε τα συστατικά αρκετό χρόνο ώστε να τα χρησιμοποιήσουν τα φυτά σας.
8. Με την κομποστοποίηση θα κάνετε οικονομία – δεν χρειάζεται πια να ξοδεύετε χρήματα για κηπευτικά προϊόντα που θα βοηθήσουν το χώμα σας ή θα κρατήσουν μακριά τα έντομα.
9. Τα προϊόντα που θα καταναλώσετε από τα φυτά σας θα βελτιώσουν τη διατροφή σας, καθώς θα είναι πολύ υψηλής θρεπτικής αξίας.
10. Η οικιακή κομποστοποίηση είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να μάθουν τα παιδιά για τη φύση και τον κύκλο της ζωής.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
weleda-ippofaes-640x300
Περισσότερα

100% αγνός χυμός ιπποφαούς, βιοδυναμικής καλλιέργειας WELEDA

Ο αγνός χυμός ιπποφάες από την WELEDA είναι ένα εκχύλισμα από ώριμους καρπούς του θάμνου ιπποφαούς, βιοδυναμικής καλλιέργειας. Θεωρείται εξαιρετικά πλούσια πηγή φυσικής βιταμίνης C καθώς και αντιοξειδωτικών.