Τα άτομα που έχουν λάβει διάγνωση για διαβήτη τύπου 2 πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τη διατροφή τους και κυρίως να αποφεύγουν τα γλυκά, τα ανθυγιεινά λιπαρά και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Όσον αφορά το τελευταίο, δεν σημαίνει βέβαια ότι ο διαβητικός θα στερηθεί μια έξοδο με φίλους ή μια οικογενειακή γιορτή, όπου το αλκοόλ συχνά «πρωταγωνιστεί».
Αν πάσχετε και εσείς από διαβήτη, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τρεις είναι οι βασικές προϋποθέσεις που θα σας δώσουν το «πράσινο φως» για να απολαύσετε μια μπίρα με φίλους ή ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί μαζί με το βραδινό σας:
- Να είναι ρυθμισμένος ο διαβήτης, με τη βοήθεια της φαρμακευτικής αγωγής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
- Να μη συνυπάρχει ο διαβήτης με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να επιδεινωθούν λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ.
- Να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε αν πέσουν ή αν ανέβουν τα επίπεδα του σακχάρου σας.
Αν ο διαβήτης είναι αρρύθμιστος, αν συνυπάρχει διάγνωση για κάποια πάθηση που επηρεάζει το συκώτι, την καρδιά ή το νευρικό σύστημα και αν δεν γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση απότομης διακύμανσης του σακχάρου, καλό θα ήταν να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη. Σύμφωνα με μελέτη του 2013 στην επιθεώρηση Acta Diabetologica, στην οποία συμμετείχαν 66.000 διαβητικοί, όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση αλκοόλ τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες ένας διαβητικός να ακολουθεί βασικές στρατηγικές αυτοφροντίδας, όπως να γυμνάζεται συχνά, να τρώει υγιεινά και να παίρνει τα φάρμακά του.
Αν και η κατανάλωση αλκοόλ δεν απαγορεύεται στον διαβήτη τύπου 2, κάθε διαβητικός θα πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του για το πόσο και πόσο συχνά επιτρέπεται να πίνει.
Μέτρα προφύλαξης πριν την κατανάλωση αλκοόλ
Για να μειώσετε τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας λόγω κατανάλωσης αλκοόλ, καλό θα ήταν να πάρετε τα παρακάτω μέτρα:
– Πριν πιείτε, καταναλώστε ένα ισορροπημένο γεύμα ή σνακ που περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά.
– Να έχετε μαζί σας τον μετρητή ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τα επίπεδα του σακχάρου σας.
– Φροντίστε να μην είστε μόνοι ώστε να έχετε βοήθεια σε περίπτωση υπογλυκαιμίας. Ενημερώστε το άτομο που είναι μαζί σας ποια είναι τα σημάδια της υπογλυκαιμίας και τι πρέπει να κάνει σε αυτή την περίπτωση.
Πηγή: www.onmed.gr