Διαφορετικές οι «φυλές» των φαρμακοποιών, διαφορετικοί και οι τρόποι αντιμετώπισης των διαβητικών ασθενών

Του Βασίλη Βενιζέλου

«Με τεφτέρια δουλεύαμε, με τεφτέρια δουλεύουμε και τώρα! Τι να κάνω όταν οι περισσότεροι διαβητικοί, οι οποίοι μπαίνουν στο φαρμακείο μου, είναι επίσης φίλοι μου; Δίνω τα υλικά και περιμένω. Μπορώ να τους ζητήσω να γονατίσουν; Όλα κρίνονται από την οικονομική δυνατότητα των ασθενών. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι τα πληρώνουν. Αλλιώς, τεφτέρι…».
Ο Π.Γ. είναι φαρμακοποιός, ο οποίος έχει το φαρμακείο του στο κέντρο της Αθήνας. Πολλοί διαβητικοί μπαίνουν στο φαρμακείο του και, ασφαλώς, η οικειότητα και η εμπιστοσύνη μεταξύ του Π.Γ. και των εν λόγω διαβητικών ασθενών δεν επιτρέπει στον πρώτον να απαιτήσει την καταβολή τοις μετρητοίς και του συνόλου του αντιτίμου για τα αναλώσιμα υλικά του διαβήτη.
Υπάρχουν όμως και άλλοι φαρμακοποιοί, οι οποίοι βλέπουν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα:

«Σίγουρα πάντως η λύση δεν βρίσκεται στα χέρια των φαρμακοποιών. Πιεζόμαστε απο παντού για να είμαστε συνεπείς στις πληρωμές μας. Τα πράγματα ειναι απλά, δεν εχουμε πλέον τη ρευστότητα να καλύπτουμε την ασυνέπεια του ΕΟΠΥΥ. Οι εταιρίες απαιτούν να πληρώνονται κι εμεις δεν μπορουμε να τους πληρώσουμε. Τόσο απλά. Εσείς μπορείτε να πληρώσετε αν δεν πληρώνεστε; Ξέρετε τι σημαίνει σφραγισμένη επιταγή και τις συνέπειες της; Ακούσατε κανένα κράτος να πει στους φαρμακοποιούς οτι αφού δεν σας έχω πληρώσει, πάρτε μια παράταση για την πληρωμή του ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, εφορίας; Τι ζητάτε απο τα φαρμακεια; Να γεννάνε λεφτά; Μακάρι να γίνονταν».

Είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφορετικές «φυλές» μεταξύ των φαρμακοποιών στο λεκανοπέδιο και, συνεπώς, είναι διάφοροι οι τρόποι με τους οποίους ο κλάδος αντιμετωπίζει τους διαβητικούς ασθενείς σε σχέση με την άρση της πίστωσης προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), την οποίαν εφαρμόζουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής (ΦΣΑ) και Πειραιά (ΦΣΠ).
Το λέμε αυτό, γιατί πρέπει να ξεφύγουμε όλοι μας από το παραμορφωτικό σχήμα του «άσπρο – μαύρο» και να δούμε την πολυπλοκότητα των καταστάσεων. Άλλωστε την άρση της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα υλικά του διαβήτη δεν την ψήφισαν ομόφωνα τα Δ.Σ. του ΦΣΑ και του ΦΣΠ.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα