Διατροφικά Σεμινάρια Εκπαίδευσης Γονέων κ' Ατόμων με Νεανικό Διαβήτη

διατροφικά σεμινάρια

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να τρεφόμαστε σωστά και υγιεινά και πόσα είναι τα οφέλη της σωστής διατροφής στην υγεία μας. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουμε είναι τι ακριβώς είναι η σωστή διατροφή και πως θα την προσαρμόσουμε στην καθημερινότητα μας.
Το Δ.Σ. της «ΠΕΑΝΔ» ακούγοντας την ανάγκη των μελών της για ενημέρωση σχετικά με τη διατροφή και πιο συγκεκριμένα για τις διατροφικές ανάγκες που έχει ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη, διοργάνωσε Διατροφικά Σεμινάρια Εκπαίδευσης Γονέων κ’ Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1!
Ο κύκλος των σεμιναρίων θα περιλαμβάνει θεωρεία και πρακτική εξάσκηση:

 •  Οφέλη ισορροπημένης διατροφής και τρόποι επίτευξης της (παρουσιάσεις, παραδείγματα, συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων).
 • Οφέλη σωματικής δραστηριότητας και τρόποι αύξησής της (παρουσιάσεις, παραδείγματα, συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων).
 •  Εκμάθηση περιεκτικότητας ποσότητας υδατανθράκων των τροφίμων (παρουσιάσεις, μαγειρική, ζύγισμα, ετικέτες τροφίμων, συνταγές)
 • Φυσιολογικό σωματικό βάρος, επίτευξη και διατήρησή του.
 • Εφαρμογές κινητών, τεχνολογία

Οι ομάδες που θα δημιουργηθούν είναι :
1. Ομάδα Γονέων (και αν επιθυμούν, και τα παιδιά τους) που έχουν παιδί με ΣΔ 1 ηλικίας από 1 έως και 9 ετών.
2. Ομάδα Παιδιών με ΣΔ 1 ηλικίας 10 έως 16 ετών. Η ομάδα αυτή θα χωριστεί σε δύο υποομάδες σύγκρισης, στην μία θα συμμετέχουν μόνο τα παιδιά με ΣΔ 1 και στην άλλη παιδιά με ΣΔ 1 μαζί με τους γονείς τους.
3. Ομάδα Νέων ατόμων με ΣΔ 1 ηλικίας άνω των 16 ετών
Ιατρικά standard που θα πρέπει να πληρούν τα άτομα για να συμμετέχουν στα σεμινάρια:

 • Ύπαρξη Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1
 • Διάγνωση τουλάχιστον 1 χρόνο πριν την έναρξη των σεμιναρίων
 • Θεραπεία με εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας ή με αντλία ινσουλίνης
 • Απουσία κοιλιοκάκης και υποθυρεοειδισμού
 • Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη πάνω από 7%

Στόχος του προγράμματος: Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονται σε ανθρώπους με νεανικό διαβήτη καθώς και τις οικογένειές τους (μέλη και μη του συλλόγου της «ΠΕΑΝΔ») που έχουν πραγματικά την ανάγκη να βοηθηθούν και να εκπαιδευτούν. Μαθαίνοντας τα οφέλη της ισορροπημένης διατροφής στοχεύουμε στην καλύτερη ρύθμιση και εκπαίδευση του ατόμου με διαβήτη.
Γενικές πληροφορίες: Το πρόγραμμα τίθεται υπό την αιγίδα της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και υλοποιείται από το σύλλογο της «ΠΕΑΝΔ» υπό την επιστημονική επίβλεψη της κ. Μελίνας Καριπίδου (Κλινική διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δ/ντρια Τμήματος διατροφής και διαβήτη, Νοσοκομείο «Μητέρα»). Επίσης υποστηρίζεται από συνεργαζόμενους διαβητολόγους και διαιτολόγους-Συνεργάτες του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Προϋποθέσεις συμμετοχής : Ο σύλλογος της «ΠΕANΔ» τηρεί τον απόλυτο έλεγχο του προγράμματος και σας ενημερώνει για τις προϋποθέσεις που θα εφαρμοστούν, προκειμένου να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την υγεία των ατόμων με διαβήτη.

 • Διάρκεια: 7 ομαδικές συνεδρίες 1-1,5 ώρας η καθεμία.
 • Ημέρες : Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν τις ημέρες: 15/11, 29/11, 13/12, 10/01, 24/01, 14/02 και 6/03 (Κυριακές) και ώρες από 2:30-8:30μμ ανάλογα την ομάδα)
 • Παρουσία: υποχρεωτική συμμετοχή σε όλες τα μαθήματα με δικαίωμα απουσίας μέχρι 1 φορά.
 • Συμμετοχή: 20€ ανά άτομο για τα ταμειακώς ενήμερα μέλη του συλλόγου και 70€ ανά άτομο για τα μη μέλη. Το ποσό παρακρατείται στο τέλος του προγράμματος από το ποσό εγγύησης που καταβλήθηκε στην αρχή με την εγγραφή.
 • Εγγύηση συμμετοχής: Κατά την εγγραφή καταβάλλεται ποσό εγγύησης τόσο για τα ταμειακώς ενήμερα μέλη του συλλόγου όσο και για τα μη μέλη. Το ποσό αυτό ανέρχεται για τα ταμειακώς ενήμερα μέλη στα 60€ (συμμετοχή 1 ατόμου), 100€ (συμμετοχή για 2 άτομα της οικογένειας), 130€ (συμμετοχή για 3 άτομα της οικογένειας) και για τα μη μέλη στα 70€ ανά άτομο.
 • Πέναλτι: αν κάποιος αποχωρήσει με δική του θέληση ή απουσιάσει παραπάνω από 1 φορά από τα σεμινάρια, χάνει όλο το ποσό της εγγύησης και δεν δικαιούται καμία επιστροφή (ισχύει μόνο για τα μέλη).
 • Συνεργασία: κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία των συμμετεχόντων με την επιστημονική ομάδα προκειμένου να γίνει η αξιολόγηση των δεδομένων για την επίτευξη του στόχου του προγράμματος.

Αξιολόγηση: Η επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος κ. Καριπίδου, με τη βοήθεια των μεταπτυχιακών φοιτητών του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου θα αναλάβουν πριν την έναρξη των σεμιναρίων να κάνουν σε όλους του συμμετέχοντες με ΣΔ 1 μέτρηση σωματικού βάρους και ύψους, υπολογισμό του ΔΜΣ, καταγραφή ορισμένων κοινωνικοδημογραφικών στοιχείων, διατροφικές ανακλήσεις των 2 προηγούμενων 24ώρων, ερωτηματολόγιο αξιολόγησης σωματικής δραστηριότητας και ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της ποιότητας της διατροφής.
Μετά το τέλος των σεμιναρίων θα γίνει επαναξιολόγηση ορισμένων από τις παραπάνω παραμέτρους (ΔΜΣ, HbA1c, ανακλήσεις, ερωτηματολόγιο αξιολόγησης σωματικής δραστηριότητας και ποιότητας διατροφής) για την αξιολόγηση της επιτυχίας των σεμιναρίων.
Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο τη μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης πρίν και στο τέλος του προγράμματος.
Για την εγγραφή στο πρόγραμμα, θα χρειαστεί:
1. Εκτύπωση, Συμπλήρωση και Αποστολή της αντίστοιχης αίτησης εγγραφής.
ΜΕΛΟΣ της ΠΕΑΝΔ (1.ομάδα ΓΟΝΕΩΝ, 2Α.ομάδα ΠΑΙΔΙΩΝ, 2Β.ΚΟΙΝΗ ομάδα γονέας και παιδί, 3.ομάδα ΝΕΩΝ)
ΜΗ ΜΕΛΟΣ (1.ομάδα ΓΟΝΕΩΝ, 2Α.ομάδα ΠΑΙΔΙΩΝ, 2Β.ΚΟΙΝΗ ομάδα γονέας και παιδί, 3.ομάδα ΝΕΩΝ)
2. Αποστολή της τελευταίας (εντός 6μήνου) γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (για τη συμμετοχή του γονέα απαιτείται η τελευταία γλυκοζυλιωμένη του παιδιού με διαβήτη)
3. Καταβολή του ποσού εγγύησης σε έναν από τους λογαριασμούς του συλλόγου με καταθέτη το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντα.
Η αποστολή των παραπάνω 2 εγγράφων (αίτηση εγγραφής και γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) μπορεί να γίνει είτε με e- mail : info @peand .gr ή peand @live .com, είτε με φαξ: 210-7796461. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ημερομηνία ολοκλήρωσης της εγγραφής.
Δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές μέχρι και 9 Νοεμβρίου 2015. Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο Σύλλογο (καθημερινά στο 210-7796660 ή μέσω e-mail στο info@peand.gr).
Όλα τα παραπάνω έγγραφα αποτελούν απόρρητα προσωπικά δεδομένα, τα οποία ο σύλλογος θα χρησιμοποιήσει μόνο για την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.

Ελάτε να μάθουμε να τρώμε σωστά, να υπολογίζουμε την διατροφική αξία του κάθε γεύματος που επιλέγουμε και τα οφέλη που αυτό μας επιφέρει στην υγεία μας!

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα