Δελτίο Τύπου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Παρακάτω ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας με απολογισμό του έργου του καθώς και προτάσεις για επαρκή αποθεμάτων αίματος.
Στη σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι άτομα με σακχαρώδη διαβήτη δεν μπορούν να γίνουν εθελοντές αιμοδότες και δεν επιτρέπεται να δώσουν αίμα. Επίσης δεν μπορούν να δώσουν αίμα οι:
1.Ασθενείς με AIDS και φορείς του ιού HIV, καθώς και άτομα με αυξημένο κίνδυνο για τη λοίμωξη αυτή.
2.Όσοι πάσχουν από Ηπατίτιδα Β και C.
3.Άτομα που πέρασαν ή πάσχουν από Ελονοσία.
4.Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως είναι οι διάφορες καρδιακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η χρόνια νεφροπάθεια, η ηπατοπάθεια, οι διάφορες αναιμίες ή άλλο σοβαρό νόσημα.
5.Άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών ή είναι αλκοολικοί
6.Άτομα με σοβαρές αλλεργίες
7.Γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 6 μήνες μετά τον τοκετό.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ε.ΚΕ.Α., ο αρμόδιος φορέας για την αυτάρκεια της χώρας σε αίμα, γνωρίζοντας τις ελλείψεις σε αίμα κατά τους θερινούς μήνες και κυρίως τον Αύγουστο έχει δραστηριοποιηθεί ήδη από τα μέσα Ιουνίου ώστε να προλάβουμε τις ελλείψεις των θερινών μηνών και κατά το δυνατόν να αποφύγουμε τη χρόνια ταλαιπωρία των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών με διάφορες ενέργειες όπως :  SMS στους εθελοντές αιμοδότες, έκκληση από την ιστοσελίδα μας, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για αιμοδοσία τους θερινούς μήνες, οργάνωση 20 έκτακτων πολιτικών και 30 έκτακτων στρατιωτικών εξορμήσεων, καθημερινή επικοινωνία με τα νοσοκομεία και ανακατανομή των αποθεμάτων τους με κριτήριο τις μεγαλύτερες ανάγκες.
Τα αποτελέσματα των ενεργειών μας ήταν τα παρακάτω:

  • Από 13 έως 28/7 εστάλησαν 285.000 SMS. Στο διάστημα αυτό αιμοδότησαν 50.000 αιμοδότες. Από αυτούς 34% είχε λάβει SMS, ενώ 6% όσων έλαβαν μήνυμα πρόσφεραν αίμα. Η καμπάνια αυτή, όπως και το Γενάρη 2017, κινητοποίησε το 6% των εθελοντών που έλαβαν SMS.
  • Από 1/6/2017 έως 31/8/2017 συλλογή συνολικά 3193 μονάδων αίματος επιπλέον
    • Αιμοδοσίες Συλλόγων Εθελοντών (πολιτικές): 1297 μονάδες
    • Στρατιωτικές : 1896 μονάδες
  • Συγκριτικά συλλογή αίματος στη χώρα Ιούλιο + Αύγουστο :
    • 2015              362 μονάδες
    • 2016              282 μονάδες
    • 2017              412 μονάδες
  • Το Ε.ΚΕ.Α. διέθεσε τον Ιούλιο 1109 μονάδες αίματος σε Νοσοκομεία της Αττικής, εξ αυτών 503 σε ασθενείς με Μ.Α. σε 3 Νοσοκομεία.
  • Το Ε.ΚΕ.Α. διέθεσε τον Αύγουστο 919 μονάδες αίματος σε Νοσοκομεία της Αττικής, εξ αυτών 587 σε ασθενείς με Μ.Α. σε 3 Νοσοκομεία.

Το Υπουργείο Υγείας και το Ε.ΚΕ.Α. επιχειρούν τα τελευταία δύο χρόνια την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της Αιμοδοσίας της χώρας σε Εθνικό Σύστημα Αίματος.
Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη συλλογή αίματος ανά πληθυσμό διεθνώς και όφειλε να είναι αυτάρκης.
Επίσης, έχει το μεγαλύτερο αριθμό μεταγγίσεων ανά πληθυσμό, καθώς δεν έχει εφαρμόσει προγράμματα για λελογισμένη χρήση του αίματος όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η συγκεντροποίηση της προσέλκυσης, της συλλογής, του ελέγχου, της επεξεργασίας και της διανομής του αίματος από ολιγάριθμα Κέντρα Αίματος, υπό την εποπτεία και το συντονισμό του Ε.ΚΕ.Α. σε εθνικό επίπεδο και η λειτουργία του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος που θα απεικονίζει σε πραγματικό χρόνο τα αποθέματα και τις ανάγκες θα αποτελέσουν την οριστική λύση του προβλήματος της αυτάρκειας σε αίμα.
Τέλος η Διαχείριση της Αιμοθεραπείας του Ασθενούς θα συνεισφέρει στην καλύτερη χρήση του αίματος προς όφελος των ασθενών.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.Α.

 ΧΑΡΙΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑ

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι άνδρες με αυξημένο άγχος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό, διαβήτη

Μια νέα μελέτη που παρακολούθησε άνδρες για 40 χρόνια διαπίστωσε ότι οι μεσήλικες άνδρες με υψηλά επίπεδα άγχους…