Ο μητρικός θηλασμός έχει επισήμως αναγνωριστεί ως η πιο κατάλληλη μέθοδος σίτισης του νεογνού. Πάραυτα πάντα υπάρχει η επιλογή της μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί (μπιμπερόν, σκόνη, θηλασμός, θήλαστρο). Ακόμα και αν μια νέα μαμά δεν θηλάσει δεν σημαίνει οτι αγαπά λιγότερο το παιδάκι της. Οι ευεργετικές επιδράσεις και τα οφέλη είναι πολυάριθμα για το μωρό, την μητέρα και την κοινωνία. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας και το ινστιτούτο υγείας του παιδιού συνηστούν αποκλειστικό μητρικό θηλασμό τουλάχιστον για 6 μήνες.
Ως γυναίκα και πλέον μητέρα υπάρχουν απορίες για το εάν ο θηλασμός ενδείκνυται και συμπορεύεται μαζί με τον διαβήτη. Δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα όταν υπάρχει και ο διαβήτη στη ζωή μας, απλά πρέπει να υπάρχει πιό στενή παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης.
Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν είναι αντένδειξη για τον θηλασμό, δυστηχώς όμως τα επίπεδα του στις γυναίκες με ΣΔ1 είναι αρκετά χαμηλά και για αυτό μπορεί να οφείλεται η μη σωστή εκμάθηση θηλασμού από το νοσοκομείο ή και η δυσκολία στην διαχείρηση των επιπέδων γλυκόζης.
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η διαβητική μητέρα που θα θηλάσει έχει χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Το νεογνό που θα θηλάσει έχει χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης μεταβολικών συνδρόμων, αντίθετα με τα νεογνά τα οποία έχουν σιτιστεί επί το πλήσθον με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος (σκόνες κ.λπ) έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα συσκευασμένα υποκατάστατα γάλατα εμπορίου περιέχουν αρκετή κρυμμένη ζάχαρη που δυνητικά ‘’εθίζουν’’ το νεογνό στην κατανάλωση ζάχαρης, συνεπώς συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία.
Τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού:
Για το νεογνό :
- Μείωση της πιθανότητας λοιμωδών νοσημάτων(βακτηριακή μηνιγγίτιδα, διάρροια, κ.λπ.)
- Μείωση επιπέδων συνδρόμου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου.
- Μείωση πιθανότητας εμφάνισης ΣΔ 1 και 2.
- Μείωση βρεφικής θνησιμότητας.
- Μείωση πιθανότητας εμφάνισης λεμφώματος. Νόσο Hodgkin, παχυσαρκίας, υπερχολιστερολαιμίας, άσθματος και αλλεργιών.
- Μείωση πόνου σε νεογνά που υποβάλλονται σε επίπονες διαδικασίες π.χ. φλεβοκέντηση, εμβόλιο, κ.λπ.
- Ενίσχυση iQ
- Περιορισμός προβλημάτων ατελούς σύγκλησης γνάθου και κακής διάταξης δοντιών
Για τη μητέρα :
- Μείωση εμφάνισης γυναικολογικών καρκίνων και οστεοπόρωσης.
- Περιορισμός αιμορραγίας της λοχείας, ταχύτερη αποκατάσταση της μήτρας και γρηγορότερη μείωση του σωματικού βάρους.
- Μείωση της ανάγκης σε ινσουλίνη. Χαρακτηριστικό είναι ότι τις πρώτες μέρες του θηλασμού η μητέρα χρειάζεται έως και 50% λιγότερες μονάδες ινσουλίνης σε σχέση με της εγκυμοσύνη.
- Φυσικά ο θηλασμός βοηθά την γυναίκα να αναλάβει πιο εύκολα το ρόλο τηε ως μητέρα.
Για την κοινωνία :
- Για τον θηλασμό δεν χρειάζεται εξοπλισμός, άρα αυτόματα το κόστος μηδενίζεται.
- Μείωση ετήσιων εξόδων για τη φροντίδα υγείας της μητέρας και του νεογνού.
- Μείωση απουσίας του γονιού από τη δουλεία λόγω ασθένειας του βρέφους.
- Δεν υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Να θυμάστε ότι κατά την διάρκεια του θηλασμού θα νιώθετε έντονη δίψα η οποία είναι απόλυτα φυσιολογική! Γι’ αυτό φροντίστε να έχετε ένα μπουκαλάκι νερό δίπλα σας.
Εάν για οποιοδήποτε λόγο δυσκολευτείτε να θηλάσετε συζητήστε το με την μαία σας για να σας εξηγήσει οποιαδήποτε απορία.
Το σύνθημα είναι ‘’ Επιλέγω Θηλασμό’’. Είναι το καλύτερο για την μητέρα και το νεογνό. Μη διστάσετε να θηλάσετε το μωρό σας όποτε θέλει και σε όποιο μερος βρισκεστε. Ο δημόσιος θηλασμός πλέον δεν είναι ταμπού, είναι δικαίωμα του μωρού και δικό σας.
Πηγές : www.ich.gr , http://www.breastfeeding-cyprus.org , http://epilegothilasmo.gr , βιβλίο ‘’Νοσηλευτική μητρότητας Lowdermilk, Perry, Cashion 8th edition.